EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Απολογισμός 12 μηνών πολέμου

Απολογισμός 12 μηνών πολέμου στην Ουκρανία

27 Feb, 2023

Ουκρανοί πρόσφυγες σε ευρωπαϊκά εδάφη, 8 εκατομμύρια περίπου. Ουκρανοί πρόσφυγες μέσα στην πατρίδα τους, περί τα 5 εκατομμύρια. Ουκρανοί χωρίς σπίτια και σταθερότητα στην ζωή τους, περί τα 13 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ μιλώντας για “ανασφάλεια” των εκτοπισμένων Ουκρανών.
Αναφορικά με τους πρόσφυγες ή τους εδαφικά εκτοπισμένους εντός της χώρας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο περιθώριο επιστροφής τους, ούτε να φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: «Είναι ασύλληπτος ο ανθρώπινος πόνος και τα δεινά εξαιτίας του πολέμου. Με το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας να έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του, η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη. Πρέπει να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των εκτοπισμένων ανθρώπων και να τους παρέχουμε ασφάλεια μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Αυτά δια στόματος Pascale Moreau, Περιφερειακή Διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την Ευρώπη.
Μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία προχώρησε σε ευρύτερη έρευνα, συνομιλώντας με χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου και εξέδωσε το “Lives on Hold”, το οποίο είναι μια μεγάλη έκθεση για τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους του πολέμου, έναν χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ερευνώντας την ζωή τους.

Η έκθεση καταλήγει στα εξής στοιχεία:

Αφ’ ενός το 79% περίπου των προσφύγων και εκτοπισμένων και 77% των προσφύγων, επιθυμεί να επιστρέψει στην Ουκρανία, αλλά υπάρχει και ένα 12% που έχει σκοπό να το κάνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά η αβεβαιότητα και η έλλειψη σταθερότητας είναι βασικοί παράγοντες που οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, συμπεριλαμβανομένων και βασικών μέτρων υγιεινής και καθημερινότητας, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η παροχή νερού, η υγειονομική περίθαλψη, η απασχόληση, η στέγαση κ.λπ.
Κατά τα άλλα, ο πόλεμος δεν έχει τερματιστεί ακόμα, οπότε η ανασφάλεια που ξεπηδά από αυτό, είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Οι πρόσφυγες που σχεδιάζουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο να επανέλθουν στις περιοχές τους, είναι οι άνθρωποι προχωρημένων ηλικιών που αναγκάστηκαν να χωριστούν από τις οικογένειές τους, ή που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις νέες περιοχές που βρέθηκαν (εντός ή εκτός χώρας), ή που δεν έγιναν θετικά αποδεκτοί.
Ενδιαφέρον είναι το ποσοστό 18% που δεν έχει αποφασίσει ακόμη την επόμενη κίνησή του, αφού, όπως δηλώνουν: «Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον ή το πώς είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και για πόσο καιρό θα είναι έτσι. Μπορούμε να σκεφτούμε μόνο το παρόν».
Στα θετικά αποτελέσματα είναι ένα 45% το οποίο διαμένει τώρα σε σπίτι με ενοίκιο, και ένα 46% που έχουν και μισθό από εργασία. Μεγάλο όμως είναι το ποσοστό των ανέργων, ή όσων έχουν μια εργασία με χαμηλές αποδοχές που δεν αρκούν για την ζωή τους.

Τα προγράμματα στήριξης αυτών των ανθρώπων, κατά τα λεγόμενα της Ύπατης Αρμοστείας, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα από τις χώρες υποδοχής, ώστε να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και από την ίδια την Ουκρανία που θα πρέπει να δεσμευτεί ότι οι επιστρέφοντες θα πρέπει να τυγχάνουν ανθρωπιστικής βοήθειας και επαρκούς στήριξης ώστε να περάσουν ανεκτά στην επανεκκίνηση της ζωής τους.

Η ανακοίνωση της Αρμοστείας περί Συμπληρωματικής Έκκλησης για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, ανέφερε συνολικά 1,1 δις δολάρια που χαρακτηρίζουν τις συνολικές ανάγκες, από αυτές δε τα 602,5 εκατ δολλάρια αφορούν την ενδοχώρα, ενώ τα 517 εκατ δολλάρια τις χώρες υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων σε ευρωπαϊκά εδάφη.

 

Photo AAP Denis Thaust / SOPA Images/Sipa USA / πηγη www.neoskosmos.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Ετερόλεκτον

Ετερόλεκτον

Γύρω από τεράστιους θάμνους το δίχως άλλο
θα πρέπει να δούμε την αλήθεια απόψε,
κοντά στη συντροφιά αγγέλων
που θα πρέπει να παρακαλέσουμε
να κοιμηθούν κοντά μας
μιας και τον ύπνο αυτό τον τελευταίο
που κάνουμε, πολύ τον φοβόμαστε.

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This