EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ζήλεια

Αρρωστημένη ζήλεια: Καλό, ή κακό στην εξέλιξη της πορείας της ζωής μας;

9 Mar, 2022

Όταν η ζήλια γίνεται καταστροφική εμμονή…

Η ζήλια είναι ένα τόσο φυσιολογικό συναίσθημα, που υπάρχει σε σχέσεις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, οικογενειακές κλπ. Τι γίνεται όμως όταν ξεφεύγει από το φυσιολογικό όριο και γίνεται μια καταστροφική εμμονή;

 

Αναγνωρίστε την

Συνήθως, η παθολογική ζήλια παρουσιάζεται στις ερωτικές σχέσεις και αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε παθολογική τη ζήλια που νιώθει κάθε άνθρωπος σε μία σχέση.

Όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας μία αμφιβολία για τον άνθρωπό μας, έναν μικρό φόβο μήπως τον χάσουμε.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, όταν υπάρχει αγάπη. Αυτή όμως η μικρή ζήλια, που μπορεί να εκφραστεί σε μερικές στιγμές αμφιβολίας είναι εντελώς διαφορετική από την ζήλια που γίνεται εμμονή.

Το άτομο που ζηλεύει παθολογικά, θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο στη ζωή του άλλου, βλέπει παντού αντίζηλους χωρίς λόγο, δημιουργεί φασαρίες, του φαίνονται όλα ύποπτα και προσπαθεί να αποκόψει τον σύντροφό του από τον κύκλο του.

Μπορεί να ζηλεύει ακόμη και τους φίλους ή την οικογένεια του άλλου, καθώς θέλει να κυριαρχεί εκείνος μόνο στη ζωή του.

Δημιουργεί σκηνές ζήλιας καθημερινά χωρίς κανένα λόγο, είναι μονίμως καχύποπτος και μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πολύ ακραίες καταστάσεις, παρακολουθώντας τον σύντροφό του, κρατώντας τον κλεισμένο στο σπίτι ή χρησιμοποιώντας βία.

Ειδικά μετά από αυτήν την πανδημία έχουμε κρούσματα δυσάρεστα και δυστυχώς δεν μένουν μόνο στην βία αλλά και στον φόνο!!!

Όσο κι αν ακούγεται τρομακτικό, δυστυχώς έχουμε πολλούς φόνους γυναικών από τους συντρόφους τους ( νυν ή πρώην ) εξ αιτίας της ζήλειας !!!

Αίτια

Τι είναι τελικά αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να πάσχουν από αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα;
– Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκτιμήσει τον εαυτό του, ζηλεύει τους άλλους, διότι θεωρεί ότι ο ίδιος είναι κατώτερος.

Νομίζει ότι οι υπόλοιποι είναι πολύ καλύτεροι από εκείνον και πιστεύει ότι ο άνθρωπός του θα παρασυρθεί πολύ εύκολα από τους ”καλύτερους” άλλους.

Μπορεί να θεωρεί ότι δεν αξίζει καθόλου σαν άνθρωπος, αν και πολλές φορές δεν δείχνει την ανασφάλεια αυτή προς τα έξω.

  • Πιθανόν να έχει πρόβλημα με όλα τα άλλα άτομα του ίδιου φύλου και για αυτό να μην θέλει να έχει ο σύντροφός του επαφή με κανέναν.
  • Επίσης, είναι πιθανό να έχει γίνει ιδιαίτερα καχύποπτος από κάποιες καταστάσεις του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα αν έχει απατηθεί ή πληγωθεί από κάποια προηγούμενη σχέση του.

Συνέπειες

Τελικά τι επιπτώσεις έχει στη σχέση του ζευγαριού η αρρωστημένη ζήλια;

Τα προβλήματα που προκαλεί είναι αρκετά σοβαρά. Συνεχείς εντάσεις, τσακωμοί, πολλές φορές ακόμη και βία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα, η σχέση είναι πιθανό να οδηγηθεί προς το τέλος της.

Ακόμη χειρότερο, όμως, είναι να συνεχίζεται η σχέση με τα προβλήματα ολοένα να αυξάνονται και μέρα με τη μέρα η κατάσταση να γίνεται χειρότερη.

Ιδιαίτερα όταν σε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση υπάρχουν και παιδιά – θύματα.

Αντιμετώπιση

Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί η παθολογική ζήλια και γι’ αυτό χρειάζεται απαραίτητα η βοήθεια ενός ειδικού.

-Το πρώτο που πρέπει να γίνει, βέβαια, είναι να καταλάβει το άτομο που ζηλεύει ότι η κατάσταση είναι αρρωστημένη και χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να θεραπευτεί.

– Εφόσον το κατανοήσει, το ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό και με τον καιρό το πρόβλημα της ζήλιας να εξαλειφθεί.

-Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να μην έχει κουραστεί και ο άλλος σύντροφος από την κατάσταση και να έχει τη διάθεση να  λύσει το πρόβλημα.

 

– Γι’ αυτό τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να λύνονται από την αρχή της σχέσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις η παθολογική ζήλια μπορεί να έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη σχέση και επομένως να είναι αδύνατο να αποκατασταθούν.

Ακόμη, όμως και να χωρίσει το ζευγάρι, το πάσχων άτομο θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, ειδάλλως το πρόβλημα θα τον ακολουθεί όλη τη ζωή του.

Και να θυμάστε ότι η ζήλια καταστρέφει όχι μόνο τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και την ζωή και την καριέρα του ανθρώπου !!!

Δουλέψτε πάνω σε αυτό και αν χρειάζεστε βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μου !!!

Βαλεντίνη Βασιλειάδου

www.valentini-vasiliadou.gr

whatsup : +306951106266 – mail: valentinivasiliadou@hotmail.com

photo https://pixabay.com/el/ 

Valentini Vasiliadou

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This