EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

29 Feb, 2024

Με τον ερχομό του Μαρτίου, ας κάνουμε έναν περίπατο σ’ ένα ονειρεμένο περιβάλλον, σε μια από τις πιο γνωστές βασιλικές επαύλεις, που, ναι, βρίσκεται στην Ελλάδα, στο νησί της Κέρκυρας.

Ο λόγος για το περίφημο Αχίλλειον, που Αχίλλειον βρίσκεται στον ορεινό οικισμό Γαστούρι, 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Η περίφημη έπαυλη σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Ραφαέλε Καρίττο και Αντόνιο Λάνντι, με αρχικό επόπτη τον πρόξενο της Αυστρίας στην Κέρκυρα Αλεξάντερ Βαρσντεργκ και μετά τον θάνατό του τον βαρώνο Φον Μπούκοβιτς.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν ωραιότατες τοιχογραφίες και διακοσμήσεις σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής της ανέγερσής του, ενώ στον δεύτερο όροφο υπάρχει ένα ιωνικό περιστύλιο. Γύρω από το κτίσμα ανπτύσσονται συμπλέγματα καταπράσινων κήπων με θέα προς Βορρά και προς Νότον. Οι τοίχοι καλύπτονται από βουκαμβίλιες με έντονα χρώματα και παντού υψώνονται φοίνικες, ενώ η θέα είναι ονειρική.

Το θερινό αυτό παλάτι χτίστηκε το 1890 σε πομπηινό ρυθμό και τα έξοδα βάρυναν αποκλειστικά την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, τη γνωστή σε όλους ως Σίσσυ. Η υγεία της ήταν επιβαρυμένη και το κλίμα της Κέρκυρας ήταν το καλύτερο δυνατό για εκείνη.

Η Ελισάβετ λάτρευε τον δικό μας αρχαίο ήρωα, τον Αχιλλέα, όπως και κάθε τι ελληνικό, ορμώμενη από την διδασκαλία του Έλληνα διδασκάλου της Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, γι’ αυτό αφιέρωσε σε κείνον την έπαυλη (εξ ού και το όνομα Αχίλλειον), κοσμώντας τους υπέροχους κήπους με αγάλματα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Τα πιο γνωστά είναι οι «εννέα μούσες» (κάποιες δημιουργήθηκαν από τον Ιταλό γλύπτη Ντομένικο Μοράνι και κάποιες αγοράστηκαν από την Βίλλα Μποργκέζε), και το περίφημο άγαλμα του Αχιλλέα, την δύσμοιρη ώρα που δέχεται στην θνητή φτέρνα του το θανατηφόρο βέλος του Πάρη (Αχιλλεύς θνήσκων), έργο του Γερμανού γλύπτη Έρνστ Χέρτερ.

 

Η Ελισάβετ ήταν φύση ρομαντική, επομένως μελαγχολική. Το θαυμάσιο τοπίο, η ανοιχτωσιά του πελάγους, οι θαυμάσιες «γωνιές» του καταπράσινου κήπου, οι ευωδίες των λουλουδιών, δεν στάθηκαν ικανές να θεραπεύσουν την ασθένεια της ψυχής της. Επομένως, δεν είναι τόσο περίεργη η επιλογή της να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο άγαλμα του ήρωα που θαύμαζε. Όχι κάποιο που να δείχνει την ωραιότητα και τη γενναιότητά του, αλλά την ώρα της οδύνης, λίγο πριν το κάλεσμα του θανάτου.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αυτοκράτειρα επέλεξε αυτό το άγαλμα μετά την τραγική αυτοκτονία του γιου της, του αρχιδούκα Ροδόλφου, στο Μάγιερλινγκ.(Οι παλιότεροι από σας, φίλες και φίλοι, θα θυμάστε με νοσταλγία την κινηματογραφική ταινία «Μάγιερλινγκ» με τον Ομάρ Σαρίφ στο ρόλο του Ροδόλφου και την Κατρίν Ντενέβ στον ρόλο της νεαρής Βετσέρα). Κι αυτό που ίσως αγνοείτε, είναι ότι η μητέρα της Μαρία Βετσέρα, η Ελένη, ήταν Ελληνίδα, κόρη Μπαλτατζή- μιας από τις ισχυρότερες οικονομικά οικογένειες της Κωνσταντινούπολης.

 

Αντίθετα, όταν μετά τον θάνατο της Ελισάβετ στα 1898 η έπαυλη πέρασε στην κυριότητα του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β΄, γνωστού ως Κάιζερ, επίσης λάτρη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, εκείνος φρόντισε για την δημιουργία και την τοποθέτηση ενός τεραστίου αγάλματος του Αχιλλέα (15μ. ύψος), το οποίο έφερε την επιγραφή «στον μέγιστο των Ελλήνων από τον μέγιστο των Γερμανών».

 

Το νησί καταλήφθηκε από γαλλικά και σερβικλα στρατεύματα κατά τον Α΄Π.Π. και το Αχίλλειον μετατράπηκε σε στρατηγείο και νοσοκομείο των Γάλλων και των Σέρβων. Ό,τι θύμιζε τον Κάιζερ, καταστράφηκε ή εξαφανίστηκε.

Μετά το τέλος του πολέμου, το παλάτι περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και πολλά αντικείμενα εκποιήθηκαν. Ο ερχομός του Β΄Π.Π. το μετέβαλε ξανά σε στρατηγείο και νοσοκομείο των κατακτητών, ενώ υπέστη σοβαρές λεηλασίες.

Πολύ αργότερα λειτούργησε ως καζίνο και ως αξιοθέατο ως σήμερα.

 

 

 

 

 

photo https://atcorfu.com  

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This