Τι σημαίνει Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση? Όταν εισάγουμε την τροφή στο στόμα περνάει στο στομάχι μέσω του οισοφαγικού σωλήνα . Υπάρχει μια μικρή βαλβίδα που περνάει η τροφή στό στομάχι και βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα. Είναι η χαλάρωση της οπής του διαφράγματος που περνάει ο οισοφάγος.
Δηλαδή ένας μυς που χωρίζει την κοιλιακή με την θωρακική κοιλότητα ο οποίος έχει μια αδυναμία να ξανακλείσει.
Υπάρχουν τρείς τύποι κατηγοριών. Επειδή υπάρχει τραυματισμός στον οισοφάγο η παλινδρόμηση δημιουργεί συμπτώματα όπως ,χρόνιος βήχας που συνοδεύεται με λαρυγγίτιδα από πόνο ,παραρρινοκολπίτιδα ,καύσο ,έλκη στον οισοφάγο ,αίσθημα ξινής γεύσης βραχνάδα πίεση στο θώρακα ,άσθμα ,δύσκολη κατάπωση ακόμα και με το νερό σαν να υπάρχει κόμπος όταν τα γαστρικά υγρά είναι αυξημένα, χρόνια αιμορραγία. Στον ύπνο του πολλές φορές ο ασθενής ξυπνάει με αίσθημα θανάτου επειδή υπάρχει υπέρ έκκριση γαστρικών υγρών που τον πνίγουν και δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά.
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ψηλά μαξιλάρια, τα γεύματα να είναι τουλάχιστον τρεις ώρες πρίν τον ύπνο. Απαγορεύονται όλα τα όξινα όπως πορτοκάλια,καυτερά φαγητά με μπαχαρικά, αλκοόλ,λιπαρά και τηγανιτά,κακή διατροφή, γιαούρτι ξινό ,ανθρακούχα ποτά ,κάπνισμα.
Συνήθως αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και γρήγορα,με φαρμακευτική αγωγή και έχει βελτίωση πάνω από το 90% αρκεί να είναι στο αρχικό στάδιο.
Προσοχή όμως η παρατεταμένη λήψη φαρμάκων παρουσιάζει προβλήματα όπως βλάβες στό ΚΝΣ -κεντρικό νευρικό σύστημα και στο συκώτι .
Το μεγαλύτερο ποσοστό τύπου 1 είναι η διαφραγματοκήλη. Σε προχωρημένα στάδια χρειάζεται επέμβαση η οποία πλέον γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.
Ο ασθενής την επόμενη μέρα άν όλα πάνε καλά μπορεί να πάρει εξιτήριο και απαλλάσσεται από όλα τα συμπτώματα και τα φάρμακα. Ακολουθεί μια δίαιτα 15-20 ημερών αρχικά με ζελέ, πουρέ, κρέμες,μετά σιγά σιγά μπαίνει σε κανονικά γεύματα .με μικρές ποσότητες όχι ακόμα λιπαρά και πρέπει να μασάει καλά την τροφή του. Εάν είστε παχύσαρκοι
πρέπει οπωσδήποτε να χάσετε βάρος .είναι και αυτό ένα από τα αίτια της παλινδρόμησης,όπως η εγκυμοσύνη και το στρες .Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα .
Τα μήλα έχουν πηκτίνη που είναι καλή θεραπεία για βραδινό όταν το παίρνετε νηστικοί. Μία φρυγανιά μπορεί να απορροφήσει τα περίσσια γαστρικά υγρά.
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
Robinia – Για καούρα ,ξινίλα στο λαιμό,ρέψιμο ,έμετος καούρα και οξύτητα που χειροτερεύει τη νύχτα.
Iris verticolor για ξυνίλες ,ρέψιμο και πικρίλα.
Natrum phos – για δυσκολία στην κατάποση και καούρα.
Αυτά είναι τα βασικά, υπάρχουν πολλά ακόμη ομοιοπαθητικά αλλά δεν χρειάζεται να σας τα πώ διότι όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ εξειδικευμένα και μόνο ένας ειδικός ανάλογα την περίπτωση και το ιστορικό σας μπορεί να σας καθοδηγήσει.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Θα βρείτε διάφορα αντιόξινα σκευάσματα με ορυκτά όπως το ασβέστιο, το νάτριο,διττανθρακικό ασβέστιο,αλγινικό ασβέστιο και με βότανα που καταπραύνουν τα συμπτώματα της νόσου ΓΟΠ προστατεύουν από την οξύτητα των υγρών στομάχου και τις γαστρίτιδες και εξισορροπούν το PH.
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Υπάρχουν έτοιμα στα φαρμακεία, αλλά το ΚΕΦΙΡ είναι ένα από τα φυσικά προβιοτικά με τα φιλικά βακτηρίδια που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ η από φίλους. Βελτιώνουν την πέψη θρέφουν το βλεννογόνο και αποκαταστούν την εντερική χλωρίδα.
ΒΟΤΑΝΑ
ΚΕΝΤΑΥΡΙΑ Η ΚΥΑΝΗ – Centaurea cyanus asteraceae
Σε βότανο η βάμμα για οισοφαγίτιδα και δυσπεψία ,μειώνει την έκκριση των πεπτικών υγρών και βοηθάει να σφίξει ο σφικτήρας του δακτυλιδιού από τη χαλάρωση.
PISTACIA LENTISCUS – MAΣTIXA ΧΙΟΥ – Προστατεύει τα έλκη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που είναι το τελευταίο τμήμα του στομάχου- H PYLORI -και ταυτόχρονα επειδή έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Ένα κ.γ. σκόνη μαστίχας το πρωί νηστικοί με ένα ποτήρι χλιαρό νερό τουλάχιστον μισή ώρα πριν το φαγητό επί 12 μέρες εξαφανίζει το ελικοβακτηρίδιο του πιλωρού και επουλώνει τις φλεγμονές του στομάχου .
GLYCYRRHIZA GLABRA – ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ – Προστατεύει το στομάχι από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που δημιουργούν γαστρίτιδες και βοηθάει να μη δημιουργηθεί έλκος από το H pylori
Δρά στα επινεφρίδια και παράγει φυσική κορτιζόλη που εξουδετερώνει φλεγμονές και τονώνει τον οργανισμό.
Ο μάραθος είναι για φουσκώματα,η μέντα είναι δροσιστική για καούρες μαλακτική και βοηθάει στην πέψη. Το χαμομήλι και το μελισσόχορτο καταπραϋνουν τον οργανισμό από το στρες. Το χαμομήλι έχει ήπιες αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι σπασμολυτικό.