ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 4, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Είμαστε τόσο πλούσιοι

Είμαστε τόσο πλούσιοι γι’ αυτό είμαστε φτωχοί

1 Dec, 2022

Στην εποχή μας οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που θέλουν να πετύχουν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, με εκκίνηση την χώρα μας, σε πλήθος τομέων, από τις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες, την έρευνα, την τεχνολογία έως και τις νεοφυείς επιχειρήσεις αρχίζουν τα πρώτα τους βήματα κερδοσκοπώντας εναντίον της πατρίδας τους, της Ελλάδας. Αυτοί οι “προφήτες”, οι οποίοι θέλουν ακόμη να αυτοπροσδιορίζουν τους εαυτούς τους και ως αγίους, μέσα σε μία κόλαση, η οποία δημιουργείται αποκλειστικά από τους παράγοντες και τους κυβερνώντες του τόπου μας, διατείνονται με κραυγαλέα άρθρα στα ΜΜΕ και στα social media, πως η Ελλάδα είναι πάμφτωχη, αξιοθρήνητη και διεφθαρμένη.

Αυτοί οι Έλληνες και αυτές οι Ελληνίδες, που δυστυχώς για το έθνος μας είναι πάρα πολλοί θαυμάζουν απεριόριστα και με μη δημιουργικό τρόπο την αρχαία ελληνική πολιτισμική κληρονομιά, στα όρια της παράνοιας. Παράλληλα αναφέρονται στο εξωτερικό ως προς το σύνολο του, σαν σε παράδεισο – μάλλον δεν ξέρουν τι σημαίνει να ζεις σε μία πραγματικά φτωχή και ανελεύθερη χώρα! Επίσης δεν ξεχνούν ποτέ να αναφέρουν πως εμείς δώσαμε τα φώτα στον πολιτισμό της Δύσης. Μάλιστα υπενθυμίζουν σε κάθε δημόσια τοποθέτηση τους, πως οι Ευρωπαίοι μας χρωστάνε τα πάντα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, έστω κι αν η Δύση χρωστά πολλά στο έθνος μας από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Σύμφωνα με αυτούς πάντα, το εν λόγω γεγονός, δεν σημαίνει πως μας κάνει κι εμάς Ευρωπαίους. Όταν αναφέρονται στους άλλους Ευρωπαίους – σύμφωνα με τον γράφων είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι – δεν συνυπολογίζουν μέσα σε αυτούς και τον λαό μας.

Στο παρόν όμως, ξανά σύμφωνα με αυτούς, είμαστε ένα τίποτα, και αυτοί οι “προφήτες”, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, είναι ό,τι έχει απομείνει από την μαγιά του αρχαίου μεγαλείου μέχρι σήμερα, η οποία σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου ξεφτίζει και χάνεται στο τίποτα, οδηγώντας όλη την Ελλάδα στον αφανισμό, τον μηδενισμό και την λήθη.

Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Η Ελλάδα δεν είναι πάμφτωχη, ούτε στο χείλος του γκρεμού, σε όλους τους τομείς, όπως διατείνονται οι ψευδοπροφήτες και οι σύγχρονοι νεομάρτυρες. Η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια, αλλά με χρήματα τα οποία δεν βγαίνουν με κόπο. Τι εννοώ; Εδώ θα ήθελα να παραληρήσω την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, με το νόημα το οποίο αντλείται από ένα κομμάτι μίας ποιητικής συλλογής του Ρεμπώ: αδυναμία ή δύναμη να είναι η δύναμη; Πλούτος ή φτώχεια να είναι ο εύκολος πλούτος; Φυσικά όλοι κατανοούν πως μιλώ δυστυχώς γι’ αυτό που ονομάζουμε “βαριά βιομηχανία της χώρας μας: τον τουρισμό. Σήμερα στην Ελλάδα σχεδόν όλοι και όλα δουλεύουν για τον τουρισμό, από την μεταποίηση και την ναυτιλία, έως και τον πολιτισμό.

Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας έμαθε να ζει με το εύκολο κέρδος. Γέμισε ο λαός μας με αλαζονεία από τον εύκολο πλούτο. Ξέχασαν όλοι και όλες τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα του λαού μας, την “ελληνική φιλοξενία” και το “φιλότιμο”. Επίσης οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αγνοούν τη ρήση, μέσα από ένα βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι το οποίο αναφέρει πως: η γνώση των νόμων της ευτυχίας είναι ανώτερη από την ευτυχία. Ο λαός μας έχει μόνο την ευτυχία. Αν την χάσει δυστυχώς δεν θα ξέρει πώς να την κερδίσει ξανά.

Δυστυχώς για την πατρίδα μας οι περισσότεροι Έλληνες και οι περισσότερες Ελληνίδες μεταμορφώθηκαν σε ρατσιστές: κοινωνικά, θρησκευτικά και φυλετικά, με τέτοιον τρόπο, όπου ακόμα και τα μεγάλα κοινωνικά ιδρύματα, που δήθεν έπρεπε να προσφέρουν έργο, κακοποιούν, διαπράττοντας φρικαλεότητες, ανυπεράσπιστα θύματα, με πρακτικές ξένες και άγνωστες προς το έθνος μας, μόλις μερικές δεκαετίες πριν, τότε που βρισκόταν σε εξέλιξη το ελληνικό οικονομικό θαύμα. Το γεγονός της ηθικής χρεοκοπίας μπορεί να φανεί και από τις πωλήσεις των βιβλίων. Οι εν λόγω πωλήσεις απευθύνονται μόνο με αισιόδοξες προβλέψεις στο 2% του πληθυσμού της χώρας, συνυπολογίζοντας μέσα σε αυτό το ποσοστό και αυτούς που αγοράζουν αναγκαστικά βιβλία για το επάγγελμα τους. Η πτώση της Ελλάδας δεν είναι οικονομική, καθώς έχουμε ένα πολύ καλό οικόπεδο στον πλανήτη, με υπέροχο κλίμα και φυσικές ομορφιές το οποίο αποδίδει καρπούς. Η πτώση της Ελλάδας είναι ηθική. Έχουμε φαλιρίσει ως άνθρωποι, κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο.

Η Καλιφόρνια θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα για το πως θα είχε την δυνατότητα να λειτουργεί η Ελλάδα, εντός της ΕΕ. Εκτός από τον τουρισμό και την βιομηχανία του θεάματος – και στα δύο η Ελλάδα βαδίζει σωστά – θα πρέπει να αναπτυχτεί μία στιβαρή, εξωστρεφής, τεχνολογική παραγωγή. Επίσης η χώρα μας πρέπει να γίνει ένας διεθνής κόμβος ανάπτυξης της επιστήμης, της ναυπηγικής, της ενέργειας, της βιομηχανίας, όπως επίσης και της αμυντικής τεχνολογίας. Η δυνατότητα και η πολιτική βούληση ευτυχώς υπάρχουν. Τα πρώτα βήματα ήδη έχουν γίνει. Γι’ αυτό η Ελλάδα δεν είναι μία πάμφτωχη, αξιοθρήνητη και διεφθαρμένη χώρα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί, και να μπολιαστεί με την γνώση, ώστε να αποδώσει οφέλη, κι από εκεί και πέρα ας έχουμε και την τουριστική βιομηχανία, να μας αποφέρει χρήματα, χωρίς όμως να αποτελεί την μόνη μας πρόσοδο.

 

 

 

 

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ
Απόφοιτος ΕΑΠ τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Συγγραφέας
Μεταπτυχιακός φοιτητής ΕΑΠ τμήματος Δημιουργικής γραφής

 

 

 

photo: https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This