EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Στο όνομα της ανθρωπιάς

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Στο όνομα της ανθρωπιάς»

8 Feb, 2024

Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου η έκθεση με τον τίτλο «Στο όνομα της ανθρωπιάς» και υπότιτλο «Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα 1918-1929»

Στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στην πτέρυγα «Ι. Μακρυγιάννης», στην Αθήνα, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου η έκθεση με τον τίτλο «Στο όνομα της ανθρωπιάς» και υπότιτλο «Αμερικανική ανακουφιστική βοήθεια στην Ελλάδα 1918-1929». Η έκθεση αυτή άντλησε το υλικό της από τις πλούσιες συλλογές των Αρχείων και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης για να παρουσιάσει την ιστορία της ανθρωπιστικής βοήθειας, που πρόσφεραν οι Αμερικανοί για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα την ταραγμένη περίοδο μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη ήταν η πρώτη μεγάλη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα επικεντρωμένη στη μελέτη του βυζαντινού, μεταβυζαντινού και νεοελληνικού κόσμου. Ο έλληνας διακεκριμένος διπλωμάτης Ιωάννης Γεννάδιος, που είχε ασκήσει έντονες πιέσεις υπέρ της Ελλάδας στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κληροδότησε την συλλογή του, 30.000 πολύτιμων τόμων, στην Αμερικανική Σχολή. Η δώρηση αυτή της βιβλιοθήκης δημιούργησε ισχυρό και άρρηκτο δεσμό με την Ελλάδα και, όπως ο Ι. Γεννάδιος έγραψε, «εγένετο με σκοπόν ωφελείας των εθνικών ημών συμφερόντων».

Επισκέφθηκα την αξιόλογη αυτή έκθεση με τις φοιτήτριες του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής και είχαμε την τύχη να μας ξεναγήσει η εκλεκτή διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Γεωργοπούλου, που είναι και μία από τις επιμελήτριες μιας αξιόλογης και πολυτελούς έκδοσης του ιστορικού της έκθεσης με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η έκθεση αναδεικνύει την προσφορά διαφορετικών ατόμων από πολιτικά στελέχη, φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά και ανιδιοτελείς εθελοντές, που με φιλάνθρωπα αισθήματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναμόρφωση της Ελλάδας μετά το 1922. Αμερικανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, τα Νοσοκομεία Αμερικανίδων Κυριών και της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων συσπειρώθηκαν και πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια σε εκτοπισμένους πρόσφυγες και σε ορφανά παιδιά. Οι οργανώσεις αυτές σε συνεργασία με τους Αμερικανούς Φίλους της Ελλάδας πρόσφεραν ψυχική και σωματική υγειονομική περίθαλψη στους ξεριζωμένους ανθρώπους και ενίσχυσαν το σθένος και τη θέλησή τους για ζωή.

Επακόλουθο της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν η σημαντική επέκταση των ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων στη δεκαετία του 1920. Οι υποδομές της Ελλάδας αναβαθμίστηκαν, με την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα και την αποστράγγιση των κοιλάδων του Στρυμόνα και της Δράμας. Τα έργα έδωσαν ευκαιρία απασχόλησης στους πρόσφυγες και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής.

Kατά την περίοδο του Μεσοπολέμου ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που επεδίωκε μια φιλελεύθερη εκπαίδευση, ανεξάρτητη από την Εκκλησία, ενεθάρρυνε τη λειτουργία αμερικανικών σχολείων στην Ελλάδα, η οποία και αποδείχθηκε καθοριστική για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής εκπαίδευσης. Χιλιάδες απόφοιτοί τους, με το ισχυρό εργασιακό ήθος τους, διέπρεψαν στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων (ΧΑΝ) και η Χριστιανική Ένωση Νεανίδων (ΧΕΝ) πρόσφεραν στέγαση και εκπαίδευση στους πρόσφυγες μετά το 1922.

Η ελληνοαμερικανική διασπορά της Ανατολής συνέβαλε και στον πολιτισμό κυρίως μέσω της διάδοσης λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών και είναι εντυπωσιακή η έκθεση διάφορων αντικειμένων, όπως δίσκων 78 στροφών, που αποτυπώνουν τη μουσική, τις φωνές, τα όργανα, και εκφράζουν τον καημό των προσφύγων.

Η έκθεση «Στο όνομα της ανθρωπιάς» είναι χωρίς αμφιβολία αξιόλογη, γιατί παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα, τα οποία δικαιολογούν τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Αμερικής με κοινά οφέλη. Πρόκειται για μια ένδοξη σελίδα των Αμερικανών για την ανθρωπότητα, με ευσπλαχνία και αλληλεγγύη άλλων εποχών… Ο tempora, o mores!

 

 

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.
Πρώτη δημοσίευση https://tovima.gr 
photo https://culturenow.gr 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This