EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ελένη  Κεκροπούλου

Ελένη  Κεκροπούλου,  Το Σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης

3 Jul, 2023

Ιστορικό Μυθιστόρημα,  Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, Αθήνα 2022

 

Στο Σταυροδρόμι, το Πέραν της Πόλης χτυπούσε η καρδιά και επινοούσε το μυαλό των Ρωμιών από τα βάθη  των αιώνων. Αυτούς τους Ρωμιούς , που κατάφεραν με τις ικανότητες και το οικονομικό τους δαιμόνιο να κρατήσουν την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας στα χέρια τους, συγκεντρώνει στο βιβλίο της η Ελένη Κεκροπούλου και μας κάνει γνωστή τη ζωή, τον αγώνα τους για προκοπή και οικογενειακή αποκατάσταση, που αποσκοπούσε πάντα στην οικονομική και κοινωνική άνοδο. Ένας ολόκληρος κόσμος Ρωμιών: Ζαρίφηδες, Μπαλτατζήδες,  Ράλληδες με αποκορύφωμα  τον Ανδρέα Συγγρό διαμόρφωσαν καταστάσεις σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία, και είναι πράγματι απολαυστικό να παρακολουθείς την πορεία τους .

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στον Ανδρέα Συγγρό τον δαιμόνιο Χιώτη Σταυροδρομίτη, που με την ευφυΐα και την οικονομική δύναμη, που αυτή του εξασφάλισε, ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις.

 Η συγγραφέας περιγράφει με τρόπο γλαφυρό τον χαρακτήρα του μέσα από ποικίλα επεισόδια αποφασιστικά για την περιπετειώδη ζωή του. Το βιβλίο αυτό, που η ίδια χαρακτηρίζει ιστορικό μυθιστόρημα, θεωρώ ότι αποτελεί μια επιμελημένη και επιτυχή ιστορική έρευνα με τη σχετική βιβλιογραφία, μια έρευνα  που συνδυάζει την ιστορία με τη λογοτεχνία και απαιτεί  επίπονη δουλειά από την συγγραφέα. Η Ε. Κεκροπούλου γνωστή επί χρόνια στον χώρο των συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών, μας εντυπωσιάζει με το τελευταίο της πολυσέλιδο δημιούργημα, γραμμένο με ιστορική γνώση και λογοτεχνική εμπειρία.

Το Σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης, σε μια εξαιρετικά  καλαίσθητη έκδοση, αφιερώνεται «σε όλους όσους κρατούν ακόμη τον Ρωμιό μέσα τους» και συγκινεί βαθιά το γεγονός ότι από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μετά, εξαιτίας των Τούρκων, δεν απέμεινε τίποτα από την παλαιά αριστοκρατία του πνεύματος και του πλούτου, με εξαίρεση όσους κατάφεραν να διαφύγουν στη Δύση, στη Ρωσία ή στη νεογέννητη Ελλάδα . Ένα βιβλίο – αφιέρωμα στη Ρωμιοσύνη.

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτωρ Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.

 

 

Photo https://www.naftemporiki.gr/

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This