Ιστορικό Μυθιστόρημα, Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, Αθήνα 2022
Στο Σταυροδρόμι, το Πέραν της Πόλης χτυπούσε η καρδιά και επινοούσε το μυαλό των Ρωμιών από τα βάθη των αιώνων. Αυτούς τους Ρωμιούς , που κατάφεραν με τις ικανότητες και το οικονομικό τους δαιμόνιο να κρατήσουν την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας στα χέρια τους, συγκεντρώνει στο βιβλίο της η Ελένη Κεκροπούλου και μας κάνει γνωστή τη ζωή, τον αγώνα τους για προκοπή και οικογενειακή αποκατάσταση, που αποσκοπούσε πάντα στην οικονομική και κοινωνική άνοδο. Ένας ολόκληρος κόσμος Ρωμιών: Ζαρίφηδες, Μπαλτατζήδες, Ράλληδες με αποκορύφωμα τον Ανδρέα Συγγρό διαμόρφωσαν καταστάσεις σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία, και είναι πράγματι απολαυστικό να παρακολουθείς την πορεία τους .
Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στον Ανδρέα Συγγρό τον δαιμόνιο Χιώτη Σταυροδρομίτη, που με την ευφυΐα και την οικονομική δύναμη, που αυτή του εξασφάλισε, ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις.
Η συγγραφέας περιγράφει με τρόπο γλαφυρό τον χαρακτήρα του μέσα από ποικίλα επεισόδια αποφασιστικά για την περιπετειώδη ζωή του. Το βιβλίο αυτό, που η ίδια χαρακτηρίζει ιστορικό μυθιστόρημα, θεωρώ ότι αποτελεί μια επιμελημένη και επιτυχή ιστορική έρευνα με τη σχετική βιβλιογραφία, μια έρευνα που συνδυάζει την ιστορία με τη λογοτεχνία και απαιτεί επίπονη δουλειά από την συγγραφέα. Η Ε. Κεκροπούλου γνωστή επί χρόνια στον χώρο των συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών, μας εντυπωσιάζει με το τελευταίο της πολυσέλιδο δημιούργημα, γραμμένο με ιστορική γνώση και λογοτεχνική εμπειρία.
Το Σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης, σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, αφιερώνεται «σε όλους όσους κρατούν ακόμη τον Ρωμιό μέσα τους» και συγκινεί βαθιά το γεγονός ότι από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μετά, εξαιτίας των Τούρκων, δεν απέμεινε τίποτα από την παλαιά αριστοκρατία του πνεύματος και του πλούτου, με εξαίρεση όσους κατάφεραν να διαφύγουν στη Δύση, στη Ρωσία ή στη νεογέννητη Ελλάδα . Ένα βιβλίο – αφιέρωμα στη Ρωμιοσύνη.
Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτωρ Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.
Photo https://www.naftemporiki.gr/