ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ελλάδα 2021

Εκδήλωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και των Αλγορίθμων

23 Dec, 2021

Η τελευταία εκδήλωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πριν τη λήξη του επετειακού έτους, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Επιτροπής, Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

Πρόκειται για την ανακοίνωση της δημιουργίας της Μονάδας «Αρχιμήδης» στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», για την οποία εργάστηκε συστηματικά η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υλοποιώντας μια πρόταση των μελών της Ολομέλειας, Χρίστου Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Στην ομιλία της, η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε ότι «η δημιουργία του συγκεκριμένου ερευνητικού Ινστιτούτου, συνδέθηκε με την επιλογή μας να εντάξουμε το συγκεκριμένο Ερευνητικό Ινστιτούτο, στο πρόγραμμα που συντόνισε η Επιτροπή. Γιατί η λογική μας είναι ότι δεν μπορεί μόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, μια χρονιά τιμής και μνήμης, αλλά αυτή να αποτελέσει και ένα παράθυρο για να αντικρύσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος».

«Διαθέσαμε τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, «και αναζητήσαμε βοήθεια από ειδικούς, προκειμένου να δομηθεί μία πλήρης πρόταση, με το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο και τις προβλεπόμενες μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, την οποία στείλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης». Η Επιτροπή προώθησε την πρόταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, όπου αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε ένα ποσό 21.000.000€ το οποίο θα διατεθεί για τη λειτουργία της Μονάδας για τα επόμενα χρόνια.

«Εκφράζω τη βεβαιότητα, ότι η νέα Μονάδα του “Αθηνά” θα ανθίσει και θα πετύχει να φέρει την αλλαγή παραδείγματος στην Ελλάδα σε μία επιστημονική περιοχή, που όσο δυσνόητη είναι για εμάς τους μη ειδικούς, τόσο τεράστιας σημασίας είναι για το μέλλον μας», τόνισε.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Γιάννη Εμίρη, των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Χρίστου Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνου Δασκαλάκη και Μάρκου Βερέμη. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι κάνουν στατιστική ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν στο ίντερνετ και ότι θα μπουν σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ακόμα και σε περιοχές που αυτή τη στιγμή δεν φανταζόμαστε. Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα, με στόχο να παραμείνουν νέοι επιστήμονες στη χώρα αλλά και να ενισχυθεί η συνεργασία με επιστήμονες από το εξωτερικό και την ομογένεια. Επίσης θα λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας με αντίστοιχες ερευνητικές μονάδες του εξωτερικού.

Ο Γιάννης Εμίρης τόνισε πως «ο “Αρχιμήδης” είναι ένας μοχλοβραχίονας που μας πηγαίνει μπροστά, είναι μια σημαντική προσθήκη που ενισχύει το ερευνητικό έργο του “Αθηνά”». Επίσης εξήγησε με ποιο τρόπο ο «Αρχιμήδης» πρόκειται να επηρεάσει το ερευνητικό οικοσύστημα όλης της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη την Επιτροπή για αυτή την πρωτοβουλία της και τόνισε ότι αποτελεί «σημαντική προίκα για τη χώρα. Είναι ένα όραμα των κορυφαίων μυαλών της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο γίνεται πράξη με τη βοήθεια της Επιτροπής  “Ελλάδα 2021”».

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»:

Σας καλωσορίζω στην τελευταία εκδήλωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με θέμα την επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας της Μονάδας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», με αντικείμενο την έρευνα στην περιοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων.

Ο Αρχιμήδης λοιπόν, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς και εφευρέτες της Αρχαιότητας, συναντάει την Αθηνά, τη θεά της σοφίας και της γνώσης.

Ήταν επιλογή μας. Ήταν επιλογή μας να εντάξουμε το συγκεκριμένο Ερευνητικό Ινστιτούτο στο πρόγραμμα που συντόνισε η Επιτροπή. Γιατί η λογική μας είναι ότι δεν μπορεί μόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, μια χρονιά τιμής και μνήμης αλλά αυτή να αποτελέσει και ένα παράθυρο για να αντικρύσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος.

Τι καλύτερο λοιπόν από έναν οργανισμό που θα υπηρετεί την έρευνα στους συγκεκριμένους κλάδους υπό την καθοδήγηση Ελλήνων επιστημόνων που είναι αυθεντίες στον τομέα τους, με παγκόσμια αναγνώριση.

Άλλωστε, με έναν αναπάντεχο τρόπο, η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού με την ευκαιρία της Ελληνικής δισεκατονταετηρίδας, έχει και μία ιδιαίτερη συμβολική αξία. Από τις εκδηλώσεις τιμής για την Ελληνική Επανάσταση δεν θα μπορούσε ποτέ να λείπει η αναφορά στον λόρδο Βύρωνα. Ήταν αναντίρρητα ο επιφανέστερος των φιλελλήνων, που άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα. Όμως αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι άφησε πίσω του και μια εξίσου σπουδαία κόρη, την Αυγούστα Άντα Μπάιρον, μετέπειτα κόμισα του Λάβλεις. Μία μαθηματική ιδιοφυία της οποίας η αναγνώριση είναι τέτοια, ώστε η διεθνής ημέρα για τα επιτεύγματα των γυναικών στα μαθημετικά, την επιστήμη και την τεχνολογία, φέρει το όνομά της – Άντα Λάβλεις Day (Ada Lovelace Day).

Από την πρώτη στιγμή που ο Χρίστος Παπαδημητρίου και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μέλη και οι δύο της ολομέλειας της Επιτροπής, σήμερα έχουμε μαζί μας και τον Μάρκο Βερέμη, ένα τρίτο μέλος της Ολομέλειας, έφεραν την ιδέα για την ίδρυση του ερευνητικού ινστιτούτου, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να βρεθεί τρόπος αυτή να υλοποιηθεί. Διαθέσαμε τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους και αναζητήσαμε βοήθεια από ειδικούς, προκειμένου να δομηθεί μία πλήρης πρόταση, με το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο και τις προβλεπόμενες μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, την οποία στείλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να αναζητήσουμε τρόπους χρηματοδότησης. Από εκεί κατέληξε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, όπου αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε ένα ποσό 21.000.000€ το οποίο θα διατεθεί για τη λειτουργία της Μονάδας για τα επόμενα χρόνια.

Η προσπάθεια λοιπόν στέφθηκε με επιτυχία χάρη στη συνεργασία και την συνέργεια πολλών: προφανώς των καθηγητών κυρίων Δασκαλάκη, Παπαδημητρίου και Σελλή, ο οποίος δεν κατάφερε να είναι μαζί μας, των στελεχών και των εξωτερικών συνεργατών της Επιτροπής που δούλεψαν για τη διαμόρφωση της πρότασης, των στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών που μας καθοδήγησαν σε όλη την φάση της προετοιμασίας -κύριε Πρωθυπουργέ ευχαριστούμε πολύ-  και επωμίστηκαν την ένταξή της στο Ελληνικό σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και τώρα των στελεχών του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά -σας περνάμε τη δάδα τώρα- που ίδρυσε τη μονάδα και  ανέλαβαν την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την έναρξη του προγράμματος.

Είναι λίγο άχαρο να καταθέσω τις ευχαριστίες μου, διότι όλοι αυτοί ένωσαν τις δυνάμεις τους όχι για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες ή τους στόχους της Επιτροπής, αλλά για να υπηρετήσουν, έναν κοινό σκοπό. Για να πετύχουμε κάτι του οποίου τους καρπούς θα δρέψει όλη η κοινωνία. Άρα θα περιοριστώ να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά μου για το αίσιο τέλος και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι η νέα  Μονάδα του ΑΘΗΝΑ, θα ανθίσει και θα φέρει κύριε Πρωθυπουργέ την αλλαγή Παραδείγματος που τόσο εσείς προσπαθείτε για την Ελλάδα, σε μία επιστημονική περιοχή, που όσο δυσνόητη είναι για εμάς τους μη ειδικούς,  τόσο τεράστιας σημασίας είναι για το μέλλον μας.

Ένα κοινό που έχουν οι διανοητές και οι ερευνητές είναι ότι τολμούν να ανοίξουν μονοπάτια, εκεί που κανείς άλλος προηγουμένως δεν έχει πατήσει. Ή αλλιώς, -πάλι θα μνημονεύσω την κόρη του Μπάιρον- με τα λόγια της της Άντα Λάβλεις, «όσο πιο πολύ μελετώ, τόσο πιο ανικανοποίητο γίνεται το μυαλό μου».  

Αυτή η ακόρεστη περιέργεια για τον Κόσμο, θεμελίωσε την Τέχνη και την Επιστήμη. Οι ιδέες, όπως και το ταλέντο, μπορεί να προέλθουν από παντού. Δεν μπορούν, ωστόσο, να ανθίσουν το ίδιο εύκολα παντού. Η ζωή ορισμένες φορές θέτει εμπόδια, και είμαι βέβαιη, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκω σε αυτούς που παίζουν τους Αλγορίθμους στα δάχτυλα, όμως ανήκω στην ομάδα των αισιόδοξων, ότι ο  νεογέννητος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ θα βοηθήσει να αρθούν τα εμπόδια αυτά. Ελπίζω ότι η συζήτηση που ακολουθήσει θα μας φωτίσει και για το πώς θα γίνει αυτό.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.