ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 1, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Πίνδο

Ευρήματα 80.000 χρόνων στην Πίνδο

7 Dec, 2022

Μπροστά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για όλη την ανθρωπότητα και την ιστορία, βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι, στην Σαμαρίνα κατατάσσοντας τα ευρήματα στην Πίνδο στην μέση παλαιολιθική εποχή.

Το πρόγραμμα έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησε το 2002, και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν, καθώς πρόκειται για εργαλεία των Νεάτερνταλ προγόνων μας. Η λεγόμενη αλπική αρχαιολογία, δεν είχε δώσει έως τώρα ευρήματα στην Ελλάδα, όμως αυτή την φορά τα μάτια είναι στραμμένα στην ιστορικής σημασίας ανακάλυψη στην Πίνδο.

Επίσης, έρευνες σε μεγάλα υψόμετρα, δεν είναι κάτι που συνηθίζεται να συζητούμε, αλλά η έρευνα που ξεκίνησε από τον Νίκο Ευστρατίου (Καθηγητή Ιστορικής Αρχαιολογίας) και τον Μιλτιάδη Παπανικολάου (Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ) και δύο Ιταλούς προϊστορικούς αρχαιολόγους (Πάολο Μπιάτζι και Ελιζαμπέτα Σαρνίνι) από τα πανεπιστήμια Βενετίας και Πίζας αντίστοιχα, έφερε τα λίθινα εργαλεία στην επιφάνεια στον Σμόλικα, σε μέρη ορεινά και αλπικές λίμνες, σε υψόμετρο από 2.000 μ. και πάνω.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για λίθινα εργαλεία, λεπίδες και αιχμές, τα οποία εντάσσονται στην μέση παλαιολιθική εποχή, δηλαδή περίπου 80.000 ή 60.000 χρόνια από σήμερα, κατασκευασμένα από τον homo sapiens neanderthalensis.

Όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της ομάδας «Βρήκαμε κάποιες θέσεις, δηλαδή σημεία όπου αυτές οι ομάδες των Νεάντερταλ έμεναν περιστασιακά για να κατασκευάσουν εργαλεία. Τα σημεία αυτά διατηρήθηκαν επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη με την κακή έννοια του όρου, δηλαδή οικοδομική δραστηριότητα και καταστροφή του τοπίου, συνεπώς και των αρχαιολογικών στρωμάτων. Η περιοχή παρέμεινε όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια κι αυτό ήταν ιδιαίτερα θετικό γιατί επέτρεψε σε αυτές τις θέσεις να επιβιώσουν… Θεωρούμε ότι επειδή το κλίμα στην Ευρώπη είχε αρχίσει να γίνεται πιο κρύο, κάποια στιγμή, αυτές οι ομάδες των Νεάντερταλ μετακινήθηκαν προς τα νότια για να επιβιώσουν. Γιατί δεν μιλάμε για μόνιμες εγκαταστάσεις, αλλά για ομάδες οι οποίες βρίσκονταν συνέχεια σε μετακίνηση με σκοπό το κυνήγι ή την αναζήτηση πρώτων υλών για την κατασκευή των εργαλείων τους. Μιλάμε δηλαδή για κυνηγούς – τροφοσυλλέκτες. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι έφτασαν στον ελλαδικό χώρο και στην περιοχή της Σαμαρίνας, που είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωγραφικό σημείο, ένα σταυροδρόμι. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα οι Βλάχικες ομάδες που κατοικούν στη Σαμαρίνα επέλεξαν το σημείο αυτό».

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ευρημάτων αφορούν τις ομάδες αυτές των Νεάντερνταλ, παρ’ όλα αυτά εντοπίστηκαν και εργαλεία μεταγενέστερων εποχών, όπως από την εποχή του Χαλκού (3.000 πΧ). Όπως αναφέρουν οι καθηγητές: «Πρόκειται για ένα μεγάλο ερευνητικό ζήτημα. Βέβαια, η έρευνα πλέον αναφέρεται σε συνύπαρξη Homo homo sapiens και Homo neanderthalensis -μάλιστα όχι μόνο σε συνύπαρξη αλλά και σε αναπαραγωγή. Έχουν βρεθεί οστά στην Ισπανία που δείχνουν ότι τα δυο είδη είχαν έρθει σε επιμειξία. Αυτό, όμως, που θεωρούμε εδώ και πολλά χρόνια και λίγο πολύ ισχύει έως σήμερα είναι ότι στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ζούσαν Νεάντερταλ για δεκάδες χιλιάδες χρόνια και κάποια στιγμή για κάποιο λόγο αντικαταστάθηκαν από τους Homo homo sapiens, δηλαδή την αφεντιά μας».

photos ΑΠΕ-ΜΠΕ / https://cnn.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This