EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Ευσταθία Δήμου: ΛΕΥΚΟ ΤΟΠΙΟ

20 Jun, 2024
Ευσταθία Δήμου: ΛΕΥΚΟ ΤΟΠΙΟ

Ευσταθία Δήμου: ΛΕΥΚΟ ΤΟΠΙΟ

Ευσταθία Δήμου: ΛΕΥΚΟ ΤΟΠΙΟ

Το Λευκό θεωρείται το χρώμα της τελειότητας και συνδέεται άμεσα με την αθωότητα, την αγνότητα, και την παρθενία. Το λευκό σημαίνει φως, καθαρότητα. Ακριβώς αυτό το φως διαχέεται στα διηγήματα της Ευσαταθίας Δήμου στο βιβλίο της, «Λευκό τοπίο», όπου τοπίο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η ψυχή του και το πνεύμα του.

Το βιβλίο αποτελείται από 32 κείμενα μπονσάι γραμμένα με μια απίστευτη οργανωτική οικονομία που δεν λείπει κανένα στοιχείο που απαιτείται για την απόδοση της μικρής φόρμας βασισμένη στις αρχές μιας ολοκληρωμένης αφήγησης με αρχή μέση και τέλος. Εκτός από την άρτια λογοτεχνικότητα των κειμένων, η γραφή, της Δήμου, η οποία δεν μένει στην όψη των πραγμάτων, αλλά διεισδύει με εσωτερικότητα -όσων αφορά τους χαρακτήρες- φανερώνοντας την ψυχολογική διάσταση τους.

Στο διήγημα της ένατης σελίδας δείχνει καθαρά πως λειτουργεί έντονα ο ψυχικός κόσμος του ήρωα.

«Ένας ποιητής κοιτά το ποίημα που, επιτέλους, κατάφερε μετά από μήνες να τελειώσει. Το κοιτά και καμαρώνει. Αφήνει το βλέμμα του να το διαβάζει ξανά και ξανά και είναι σίγουρος, το νιώθει, πως είναι το καλύτερο έργο της ζωής του. Ξάφνου, εκείνο αρχίζει να του μιλά με λόγια ξένα και όχι μ’ αυτά που οι λέξεις δηλώνουν. Του θυμίζει όσα πέταξε δίχως να τα λυπηθεί, όσα εύκολα απέρριψε στο δρόμο, όλες εκείνες τις λέξεις που δεν ταίριαξαν, τους στίχους που δεν βρήκαν το ρυθμό τους. Του λέει ακόμα πως είναι ένας αδίστακτος, ένας εγκληματίας που πάτησε επί πτωμάτων για να φτάσει στον σκοπό του.

Κι όσο εκείνο του μιλά, αυτός το ξανασκέφτεται και πιάνει έναν έναν στίχο και τον τεμαχίζει, τις λέξεις της χωρίζει, αλλάζει πτώσεις, καταλήξεις, αλλάζει το μέτρο, τη σειρά και δεν αισθάνεται, δεν νιώθει πώς είναι ολότελα δοσμένος μες στο έγκλημα.»

Η κεντρική ιδέα του διηγήματος καθορίζεται από την εσωτερική σύγκρουση και την αυτοαμφισβήτηση που βιώνει ο ποιητής όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη δική του δημιουργία, αμφιβάλλοντας για την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα του έργου του.

Περιγραφική και ενδοσκοπική η γλώσσα της Έφης Δήμου, προσωποποιεί και δίνει φωνή στο ίδιο ποίημα για να επικρίνει τον ποιητή για τις αντιληπτές ελλείψεις του. Έτσι η γραφή της ως στόχος του αποτελέσματος, δημιουργεί εικόνες και σκέψεις για να μεταφέρει την εσωτερική αναταραχή του ποιητή. Η χρήση λέξεων όπως: αδίστακτος, εγκληματίας, επί πτωμάτων, προκαλούν την εσωτερική πάλη του ποιητή μέσα από την αίσθηση ενδοσκοπικού αυτοστοχασμού. Το εν λόγω κείμενο είναι άκρως επίκαιρο και ασκεί έμμεση κριτική για σκέψη απέναντι στην ελαφρότητα δημιουργίας που ο κάθε ποιητής ασκεί με ελαφρά καρδία.

Εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα της δημιουργικής διαδικασίας και στις εσωτερικές συγκρούσεις που προκύπτουν, όταν κάποιος αντιμετωπίζει τη δική του δημιουργία. Το διήγημα φανερώνει τις προκλήσεις και τις ανασφάλειες που συναντά ο δημιουργός στην προσπάθειά του για την απόλυτη ποιητική έκφραση του.

Μέσα από την ανάλυση των κειμένων που αποκαλύπτουν τη ψυχολογική διάσταση των χαρακτήρων, μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική κατάστασή τους.

Σε κάθε κείμενο, η συγγραφέας, μας παρουσιάζει τον εκάστοτε χαρακτήρα μέσα από τη σκοπιά των σκέψεών του, των αντιδράσεών του και των αισθημάτων του. Μέσα από αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να κατανοήσουμε την ιδιοσυγκρασία τους με τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις ανασφάλειες και τις επιθυμίες τους.

Και στα 32 διηγήματα η γραφή με το λιτό, κατανοητό κι εμπεριστατωμένο ύφος της Δήμου, μας βοηθάει να ακολουθήσουμε μέσω της δικής της οπτικής ματιάς, να κατανοήσουμε τον κάθε χαρακτήρα σε βάθος, να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις και τις αποφάσεις του με μεγαλύτερη συνοχή και συναισθηματική ευαισθησία. Να εισχωρήσουμε στον προσωπικό κόσμο τους, να ακολουθήσουμε τις κινήσεις τους, τις αποφάσεις τους και τις  συμπεριφορές τους. Η Δήμου μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τις αδυναμίες τους, τις προσδοκίες τους και τις διαπιστώσεις τους.

Τα διηγήματα προσφέρουν έναν τρόπο προσέγγισης με την ενεργειακή δυναμική του λόγου της συγγραφέως, καθώς με ευαισθησία συλλαμβάνει τη λεπτομέρεια που ως συνδετικός κρίκος με τη μυστική υπόσταση της ζωής γίνεται το σημείο επαφής στην πραγματικότητα.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This