EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΝΑΤΟ

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

27 Jan, 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η δυτική συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας με ξεχωριστές γραπτές δηλώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη λύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2021 ζήτησε από το ΝΑΤΟ να μην προσθέσει ποτέ την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά έθνη ως μέλη και επίσης ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αποσύρουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Μόσχα έκτοτε έχει στείλει επίσης περίπου 100.000 στρατιώτες με τανκς και άλλα βαρέα όπλα στα σύνορά της με τη βορειοανατολική Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει τις απαιτήσεις της Ρωσίας, αλλά έχουν υποβάλει ορισμένες προτάσεις και επιδιώκουν διάλογο με τη Μόσχα.

Ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσική Ομοσπονδία Τζον Σάλιβαν παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα αυτοπροσώπως. Είπε ότι οι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Ρωσίας ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, στο έγγραφο που παραδόθηκε στη Μόσχα, κατέστησε σαφές τις βασικές αρχές που έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί, οι οποίες περιλαμβάνουν «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν τις δικές τους ρυθμίσεις ασφαλείας και συμμαχίες», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

«Αντιμετωπίσαμε τη δυνατότητα αμοιβαίων μέτρων για την αύξηση της εμπιστοσύνης σχετικά με στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη», είπε ο Μπλίνκεν.

«Και ασχολούμαστε με άλλους τομείς στους οποίους βλέπουμε δυνατότητες προόδου, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των όπλων που σχετίζεται με τους πυραύλους στην Ευρώπη, του ενδιαφέροντός μας για μια συνακόλουθη συμφωνία της συνθήκης Νέας START που καλύπτει όλα τα πυρηνικά όπλα και τρόπους αύξησης της διαφάνειας και της σταθερότητας». αυτός πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη συνθήκη New START, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία περιορίζονται σε ίσο αριθμό αναπτυγμένων στρατηγικών κεφαλών και όπλων που φέρουν.

Ο Blinken είπε ότι οι απαντήσεις των ΗΠΑ στη Μόσχα ήταν «πλήρως συντονισμένες με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας»

«Περιμένω να μιλήσω με τον [Ρώσο] Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες αφού η Μόσχα είχε την ευκαιρία να διαβάσει την προταση και είναι έτοιμη να συζητήσει τα επόμενα βήματα», είπε ο Μπλίνκεν. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα του σκοπού μας όσον αφορά τη διπλωματία, και ενεργούμε με την ίδια ένταση και δύναμη για να ενισχύσουμε την άμυνα της Ουκρανίας και να προετοιμάσουμε μια ταχεία, ενωμένη απάντηση σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα».

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μπλίνκεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση ότι η συμμαχία έστειλε ξεχωριστή απάντηση στη Ρωσία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς στους οποίους το ΝΑΤΟ βλέπει περιθώρια για πρόοδο – οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ευρωπαϊκή ασφάλεια· και τη μείωση του κινδύνου, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των όπλων.

Κάλεσε να αποκατασταθούν οι επικοινωνιακές και οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της 30μελούς συμμαχίας για να βοηθήσουν στη βελτίωση των σχέσεων και στην πρόληψη στρατιωτικών επεισοδίων ή ατυχημάτων.

Είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συμμετάσχει με τη Μόσχα σε «μια πραγματική συνομιλία για το πώς να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

«Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας», σημείωσε, καλώντας τη Μόσχα να «απόσχει από καταναγκαστική βία, επιθετική ρητορική και κακόβουλες δραστηριότητες εναντίον των Συμμάχων και άλλων εθνών».

«Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όπου αναπτύσσονται χωρίς τη συγκατάθεση αυτών των χωρών», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσφερε επίσης μια σειρά προσεγγίσεων για την αύξηση της στρατιωτικής διαφάνειας και τη συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων — συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων. «Αυτοί οι τομείς αντιπροσωπεύουν μια ατζέντα για ουσιαστικό διάλογο και έχω προσκαλέσει τους Συμμάχους και τη Ρωσία σε μια σειρά συναντήσεων για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα ζητήματα με περισσότερες λεπτομέρειες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ απέρριψε κάθε προσπάθεια να εμποδίσει την ένταξη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This