EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει

2 May, 2024
Η αξία της συγχώρεσης

Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει

Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει

Πόσο ειλικρινά μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιον άνθρωπο; Μέχρι πού και μέχρι τί αντέχουμε να συγχωρήσουμε; Η αξία της συγχώρεσης έχει νόημα μόνο όταν γίνεται συνειδητά και από τις δύο πλευρές, ουσιαστικά και για τους «σωστούς» για τον καθένα λόγους.

Αν αναλύσουμε και σπάσουμε τη λέξη στη μέση, αυτόματα αντιλαμβανόμαστε την ακριβή έννοιά της. Συν και χώρος. Δίνω λοιπόν χώρο, κάνω χώρο στην καρδιά μου, για να χωρέσει και μια συμπεριφορά ενός άλλου ανθρώπου που με πλήγωσε, όχι ως προς την υιοθέτηση και την αποδοχή, αλλά περισσότερο ως προς την κατανόηση (της ανθρώπινης φύσης, της κατάστασης, της αιτίας που πυροδότησε την αντίστοιχη αντίδραση). Δε συμβαδίζει απαραίτητα με τη συνέχεια της εκάστοτε σχέσης. Στην πραγματικότητα συχνά βρίσκεται απέναντι σε μία τέτοια συνέχεια κι έτσι ναι μεν συγχωρούμε, αλλά παύουμε να συμβαδίζουμε. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό και υγιές μάλιστα, για έναν άνθρωπο που αναγνωρίζει τα όριά του και ποιά πράγματα του είναι αρεστά και επιθυμητά στη ζωή του. Σε συγχωρώ και για εμένα λοιπόν, καθώς επιλέγω να απαγκιστρωθώ από ο,τι μου προκαλεί πόνο. Αντιλαμβάνομαι, κατανοώ, αλλά κάποιες φορές δεν δέχομαι να πάμε μαζί παρακάτω.

Μία ειλικρινής συγγνώμη μας ανακουφίζει, μας λυτρώνει, μας ηρεμεί. Και τους δύο. Το βάρος που κουβαλούν οι συνέπειες κάποιων πράξεων, είναι δυσβάσταχτο για κάποιους ανθρώπους. Φυσικά αυτό σχετίζεται άμεσα και με το είδος των πράξεων. Άλλο αντίκτυπο έχει μία προδοσία κι αλλιώς αντηχεί μέσα μας το σπάσιμο ενός πιάτου. Σίγουρα παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, πέρα απο το ίδιο το «λάθος». Η ψυχολογία μας, το αν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, η ηλικία, ο χαρακτήρας, αλλά και η θέση μας στον εργασιακό τομέα, συνυπολογίζονται και συντελούν στην απόφασή της. Το να δούμε τα πράγματα από την οπτική ενός τρίτου προσώπου ενίοτε δρα βοηθητικά στην απόφαση και την ανακοίνωσή της. Φυσικά ο τρόπος που θα επιλέξουμε να την κοινοποιήσουμε δεν είναι καθόλου αμελητέος. Όπως εύστοχα είπε και ο Αμερικανός χιουμορίστας, Josh Billings, Χρειάζεται πολύ λεπτός χειρισμός για να συγχωρέσεις κάποιον χωρίς να τον μειώσεις στα μάτια του, και στα δικά σου επίσης.

Ο άνθρωπος που κατακτά τη δύναμη της συγχώρεσης, κάθε άλλο παρά αδύναμος είναι. Το να σπάσεις οποιαδήποτε δεσμά σε κρατούν όμηρο αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων και να ανασάνεις ξανά ελεύθερος από όλο το βάρος τους, προαπαιτεί μεγάλη δύναμη ψυχής και καταδεικνύει στις περισσότερες των περιπτώσεων μια ισχυρή προσωπικότητα. Αν και κάποιοι το θεωρούν παράδοση, εν αντιθέσει πρόκειται για μια ουσιαστική ανάκτηση των δυνάμεών μας. Βασιζόμενοι στα προαναφερθέντα, το να έχουμε ηρεμία και ευτυχία στη ζωή μας είναι μόνο μία απόφαση μακριά και το αποτέλεσμα μια βαθιάς συγχώρεσης, όχι μόνο των άλλων, αλλά και του ίδιου μας του εαυτού (αυτού που κρίνουμε σκληρότερα από κάθε άλλον). Άπαξ και γνωρίσουμε την αξία αυτή, τότε θα έχουμε κάνει ένα ακόμη βήμα προς μια ζωή γεμάτη από θετικότητα.

 

Όταν συγχωρείς, δεν μπορείς, βέβαια, να αλλάξεις το παρελθόν, σίγουρα όμως μπορείς να αλλάξεις το μέλλον.

Bernard Meltzer – Αμερικανός ραδιοσχολιαστής  (1916-1998)

 

 

 

photo markzfilter / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This