EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η ασφάλεια μας στην Ευρώπη και οι στρατηγικά αναλφάβητοι

Η ασφάλεια μας στην Ευρώπη και οι στρατηγικά αναλφάβητοι

21 May, 2024

Κάποιοι πρωτοστατήσαμε χρόνια για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και  ασφάλειας, παρά τα διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες κρατών-μελών στην ΕΕ. Οι υπαρκτές απειλές από αυταρχικά καθεστώτα μέχρι την παράνομη  μετανάστευση και τον τουρκικό επεκτατισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά από κοινού από όσα κράτη-μέλη είμαστε πρόθυμα για ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτροπής. Αυτό υποδεικνύει ο ορθολογισμός και αυτό επιβάλλει το ζωτικό συμφέρον μας. Και παρόλο που η δύναμη ενός Ευρωβουλευτή είναι περιορισμένη, ως ο διαπραγματευτής της Πολιτικής μου Ομάδας (150 Ευρωβουλευτές από 27 κράτη-μέλη) συνέβαλα ουσιαστικά στη διαμόρφωση των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την κοινή άμυνα κι ασφάλεια. Επιπλέον, ως  Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, πρωτοστατώ χρόνια για την ανάγκη ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, παρά τις έντονες τουρκικές διαφωνίες και τις ενστάσεις μερικών ακραίων συναδέλφων, ακόμη κι από Κύπρο-Ελλάδα.  

Τις προάλλες, ένα σημαντικό συνέδριο για την θαλάσσια ασφάλεια στην Ανατ. Μεσόγειο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Εθνική Άμυνα, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, με συμμετέχοντες από διάφορα κράτη-μέλη. Στους σύνεδρους επεσήμανα εκτενώς τις απειλές από αυταρχικά καθεστώτα με κυριότερη την συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της ΕΕ στην Κύπρο καθώς και την ευρύτερη τουρκική επεκτατικότητα στην Αν. Μεσόγειο, η οποία παραμένει πηγή ανωμαλίας για την Ευρώπη και που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινή πολιτική αποτροπής. Κι όπως η ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα  Άνθρακα και Χάλυβα το 1950 συνδυάζοντας την διακρατική συνεργασία με το οικονομικό όφελος, έτσι τα κράτη της Αν. Μεσογείου μπορούν να συνεργαστούν με επίκεντρο την ενέργεια στη βάση των κανόνων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ηγετική παρουσία της Γαλλίας δημιουργεί μια μοναδικά ευνοϊκή  συγκυρία για Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία κι άμυνα από όσους είμαστε πρόθυμοι. Για όσους ανησυχούν κατά πόσον μια ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, αυτό ξεκαθαρίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ.  Εξού η αντίθεση του ΝΑΤΟ σε τέτοια προοπτική.  

Η πρόσφατη στροφή της Αθήνας σε «διμερή διάλογο» με την Τουρκία,  αποσιωπώντας την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων και περιθωριοποιώντας την κατοχή στην Κύπρο, θα λήξει όταν η πολιτική αυτή δεν εξυπηρετεί την Τουρκία. Τότε είναι που οι εγχώριοι κατευναστές και στρατηγικά αναλφάβητοι σε Αθήνα-Λευκωσία θα … αρνούνται την πολιτική τους. Απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, Αθήνα και Λευκωσία δεν μπορεί να είναι παθητικοί κατευναστές. Δεν μπορεί να εναποθέσουμε την εθνική και κρατική μας επιβίωση στον κάθε ισλαμοφασίστα κι επεκτατιστή.

Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για ένα πιο ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με λόγο στον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, έτσι που να απαντά στις εύλογες ανησυχίες για αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και στα προβλήματα δημογραφίας. Για αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι στην ΕΕ, τόσο ο δογματισμός των άκρων όσο και η υπάκουη ευρωλαγνεία, προέρχονται από στρατηγικά αναλφάβητους.    

 

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής (και υποψήφιος) ΔΗΚΟ – S&D, Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την  Μεσόγειο

photo Mediamodifier / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This