EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η ελληνοτουρκική «φιλία» συνεχίζεται!

Η ελληνοτουρκική «φιλία» συνεχίζεται!

17 May, 2024

Η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από το 2020 την απόφαση του Ερντογάν για την ισλαμοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πολιτική της χώρας μας έναντι της Τουρκίας είναι η διατήρηση μιας σχέσης συνεννόησης και συναντίληψης με στόχο σταδιακής εξεύρεσης λύσης για τις σημαντικές διαφωνίες, που υπάρχουν και μοιραία θα υπάρχουν πάντα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Ενώ όμως υποτίθεται ότι τηρείται το status αυτό Ελλάδας – Τουρκίας, η «φίλη» χώρα δεν σταματά να μας επιτίθεται με κάθε δυνατό τρόπο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από το 2020 την απόφαση του Ερντογάν για την ισλαμοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πρώτα εγκαινίασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος με τον πιο ακραίο και προκλητικό τρόπο, και αναστάτωσε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Ακολούθησε η Γαλάζια Πατρίδα. Ο Σουλτάνος προσπαθεί να δημιουργήσει μια γενιά με το οθωμανικό όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Σύμφωνα με το αναθεωρητικό και αλυτρωτικό δόγμα της Τουρκικής Γεωπολιτικής, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Πρέπει να γίνει συνείδηση της νέας γενιάς των Τούρκων ότι στο Αιγαίο τα νησιά είναι δικά της, είναι τα νησιά που… έκλεψε η Ελλάδα!

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε η Γαλάζια Πατρίδα να ενταχθεί επίσημα στη διδακτέα ύλη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Εξάλλου, λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πανηγυρίζει για την μετατροπή της ιεράς Μονής της Χώρας, μουσείο με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες ανεκτίμητης αξίας, σε τζαμί, τονίζοντας την ευαισθησία του για την πολιτιστική του κληρονομιά, και αγνοώντας επίμονα ότι η μονή, όπως και η Αγία Σοφία αποτελούν κορυφαία μνημεία στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινής μας κληρονομιάς. Στο ίδιο διάστημα ο τούρκος πρωθυπουργός άρχισε την αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» ενώ την είχε ματαιώσει.

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη συνάντηση μαζί του, στο πλαίσιο της ειρηνικής σχέσης των δύο χωρών. Η στρατηγική πολιτική του Ερντογάν έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με την πολιτιστική πολιτική της Δύσης. Ο Ερντογάν θεωρεί τις πράξεις του αυτές, στρατηγική δεινότητα, η Ελλάδα, όμως, αλλά και η Ενωμένη Ευρώπη, οφείλουν να του απαντήσουν ευθέως και εμπράκτως ότι διαπράττει πρωτοφανές ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό ατόπημα.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν, που διατείνεται ότι είναι ο μόνος ικανός να αναπτύσσει αρμονικά τις σχέσεις της χώρας του με Ανατολή και Δύση, με την πράξη του αυτή διαλύει ουσιαστικά την κληρονομιά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, και δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την θέση της Τουρκίας εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού. Με ποια συναντίληψη και διάθεση συνεννόησης μπορεί να γίνονται οι συναντήσεις και συζητήσεις των δύο Πρωθυπουργών; Με ποια λογική μπορούμε να ανεχθούμε τον Σουλτάνο να θριαμβολογεί ότι προστατεύει την… κληρονομιά των προγόνων του;

Ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός καθηγητής Β. Κωνσταντινόπουλος σε άρθρο του με τίτλο «Για ποια γαλάζια πατρίδα μιλάτε κ. Ερντογάν;» επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η πομπώδης φρασεολογία σας συνιστά ύβριν χιτλερικού τύπου και να είσθε βέβαιος ότι την ύβριν αυτή θα ακολουθήσει η νέμεσις, όπως ακριβώς συνέβη και σε όλους τους εξ Ανατολών εισβολείς». Είναι αναγκαίο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει με προσοχή και σοβαρότητα την στάση της.

Δεν διαφωνώ ότι η συναντίληψη και η καλή διάθεση αντιμετώπισης των διαφορών μας με την Τουρκία θα ήταν η ιδεώδης σχέση των χωρών μας. Όμως, η στάση αυτή παρερμηνεύεται προκλητικά και έντονα προσβλητικά από τον τούρκο πρωθυπουργό. Η Ελλάδα διαθέτει και επιστήμονες και διπλωμάτες και πολιτικούς ικανούς για να βρουν τον τρόπο, ώστε o Ερντογάν να μην προσβάλει και απειλεί διαρκώς τον περήφανο λαό μας. Παράλληλα όμως θα πρέπει και η Ευρώπη να αλλάξει την τακτική της.

Εξάλλου, όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μας, ανεξαρτήτως κόμματος, οφείλουν να ενσκήψουν στο σοβαρό αυτό θέμα και να ενισχύσουν με την παρουσία τους στην Ευρώπη όποια αλλαγή πλεύσης της πολιτικής αποφασίσουν οι ειδικοί, τους οποίους, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, έχει τη δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση να συγκαλέσει.

Η απουσία της δέουσας απάντησης στην ύβρη του Σουλτάνου εκ μέρους όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της χώρας μας, δικαιώνει, δυστυχώς, την εκτίμηση του Γάλλου φιλόσοφου Εντγκάρ Μορέν, ότι η Ευρώπη δεν έχει προοδεύσει ούτε ως πολιτική συνείδηση, ούτε ως πολιτισμική συνείδηση, αλλά ούτε και ως συνείδηση δημοκρατική.

Τι κρίμα!

 

 

photo fromsalih / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This