Η Επέτειος του ΟΧΙ!
Σήμερα είναι μια σημαντική εθνική γιορτή. Γιορτάζουμε την 28 Οκτωβρίου του 1940, που είναι η ηρωική επέτειος του ΟΧΙ.
Είναι η άρνηση που μνημονεύει της Ελλάδας προς την Ιταλία απο τις αξιώσεις που επιδόθηκε απο τον Ιταλό πρέσβη στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Αυτή η άρνηση της Ελλάδας προς την Ιταλία ήταν η αιτία να ξεσπάσει ο Ελληνόϊταλικού πολέμου του 1940.
Η ημερομηνία αυτή είναι σημαντική για όλους τους Ελληνές και γιορτάζεται κάθε χρόνο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτή η ημέρα είναι η επίσημη εθνική γιορτή και αργία. Επίσης πολλές κοινότητες γιορτάζουν πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως ως η Επέτειος του ΟΧΙ.
Ο ίδιος ο Ιωάννης Μεταξάς έβγαλε διάγγελμα προς τον Ελληνικό Λαό στις 28 Οκτωβρίου του 1940 και αναφέρει ότι: «Προς τον ελληνικόν λαόν. Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες,
τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις.».
Είναι μια εθνική γιορτή που μας θυμίζει τον Έπος του σαράντα που οδήγησε την Ελλάδα σε πολλές μεγάλες νίκες ενάντια στην Ιταλία. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 5μίση τα ξημέρωματα και ήταν μια απρόσμενη εισβολή. Το τελεσίγραφο όριζε την επίθεση στις 6 το πρωί των Ιταλικών στρατεύματων προς την Ήπειρο, όποτε η Ελλάδα είσηλθε στον πόλεμο ως αμυνόμενη για να υπερασπίση την πατρίδα της απο τους εχθρούς.
Ο ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματα του, που εξέδωσε το 1945 περιγράφει την σκήνη: «Μόλις καθίσαμε, του είπα ότι η κυβέρνησή μου μού είχε αναθέσει να του κάνω μία άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο.
Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Τα χέρια που κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά, και μέσα από τα γυαλιά έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή φωνή: «Alors, c’est la guerre!» (λοιπόν έχουμε πόλεμο).
Τού απάντησα ότι η ιταλική κυβέρνηση ήλπιζε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν τα αιτήματά της και θα άφηνε να περάσουν ελεύθερα τα ιταλικά στρατεύματα τα οποία θα άρχιζαν τις μετακινήσεις τους στις 6 το πρωί. Ο Μεταξάς με ρώτησε τότε πως θα μπορούσα να σκεφτώ ότι ακόμα και αν είχε πρόθεση να ενδώσει θα του ήταν δυνατόν μέσα σε τρεις ώρες να λάβει τις διαταγές του βασιλιά και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων».
Η Επέτειος του ΟΧΙ γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της κατοχής στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γινόνταν και διάφορες ομιλίες απο τους φοιτητές για την επέτειο που γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου. Επίσης για την επέτειο μίλησε και ο Κωνσταντίνος Τσάσος, οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να τον απολύσουν απο το Πανεπιστήμιο.
Η μεγάλη ψυχή που εμψύχωνε με τα τραγούδια της τους στρατιώτες είναι η Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά τραγούδια έδινε την αυτοπεποίηθηση και την δύναμη στους στρατιώτες να πολέμουν με πάθος και ενθουσιασμό απέναντι στον εχθρό στην Βόρεια Ήπειρος.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που γιορτάστηκε επισήμα με παρέλαση ενώπιο του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου ήταν στις 28 Οκτωβρίου του 1944. Επίσης να αναφερθεί ότι η Εκκλησία Ελλάδος αποφάσισε το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκεπής απο την 1η Οκτωβρίου μεταφέρθηκε στις 28 Οκτωβρίου, με αιτιολογία οτι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο με την Αλβανία.