EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η χρυσή ευκαιρία

Η χρυσή ευκαιρία

13 Nov, 2023

Πολύ εύστοχη η επισήμανση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την χρυσή ευκαιρία, που είχαν οι πολίτες για να κατανοήσουν τη διαφορά πολιτικής των υποψηφίων δημάρχων με την τηλεμαχία, που ο ίδιος προς τιμή του πρότεινε, και η οποία πέτυχε αναμφισβήτητα στον στόχο της. Ενώ, λοιπόν, είχαμε συνηθίσει σε τηλεμαχίες επιφανειακές και ανιαρές, η τηλεμαχία αυτή, άριστα οργανωμένη από τους υπεύθυνους δημοσιογράφους, έδωσε την ευκαιρία αναζήτησης της ουσίας. Και οι πρωταγωνιστές, όμως, είχαν τα προσόντα της αξιοπρέπειας και της πολιτικής σκέψης, και τη διάθεση ανταλλαγής απόψεων, όσο και αν αυτές δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους. Ο Δήμαρχος, βέβαια,  επαναλάμβανε συνεχώς την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με τον αντίπαλό του Χάρη Δούκα, αλλά και εκείνος διευκρίνισε ευγενώς ότι δεν συνεργάστηκαν σε όσα ο Δήμαρχος παρουσίαζε ως έργο του, αλλά ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του αντιπάλου για την διεκδίκηση του αξιώματος του δημάρχου, προκειμένου να αναπτύξει τα δικά του σχέδια, τα οποία είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.

Με περίσσια επικοινωνιακή δεινότητα «τηλεμάχησαν» και οι δύο, ο Δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης  με την σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία και ο  Χ. Δούκας με την γνώση και  εμπειρία του πανεπιστημιακού καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης. Τα θέματα του διαλόγου ήταν συντεταγμένα με ιδιαίτερη προσοχή για τα καίρια θέματα, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένας δήμαρχος : Η λειτουργία της πόλης, σχετικά με την οποία και οι δύο παραδέχθηκαν ότι η Αθήνα έχει καταντήσει ανοχύρωτη πόλη, το πράσινο στην πόλη, για το οποίο συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο, η επιτυχία του όμως θα εξασφαλιστεί με διαφορετικό σχεδιασμό για τον καθένα, καθώς και η ασφάλεια απαραίτητη και για τους δύο, αλλά και πάλι με διαφορετικές εκ μέρους τους παρεμβάσεις. Διαφορετική, εξάλλου,  ήταν η άποψη των δύο αντιπάλων  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των απαιτούμενων υποδομών καθώς και για την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό. Τέλος, για το δημοτικό τέλος σχετικά με τα ακίνητα σε Airbnb, συμφώνησαν για την ανάγκη επιβολής του, ο Χ. Δούκας όμως έθεσε ως προαπαιτούμενη  τη συνολική  μελέτη του θέματος.

Θα περιοριστώ σε μερικά μόνο σημεία των παραπάνω θεμάτων, που υπογραμμίζουν τις διαφορές πολιτικής των δύο υποψηφίων. Ο « μεγάλος περίπατος» με την διαπλάτυνση της Πανεπιστημίου, για τον οποίο ο Δήμαρχος παραδέχθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια τα λάθη του, ο αντίπαλός του θεωρεί ότι πρέπει να επιδιορθωθεί, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα και η άνεση κυκλοφορίας  στην περιοχή. Ο ίδιος, εξάλλου, τόνισε την ανάγκη να μη κλείνουν δρόμοι χωρίς προηγούμενη μελέτη. Οι κάμερες για την ασφάλεια, που έχουν αποφασιστεί από τον Δήμαρχο, δεν θεωρούνται από τον αντίπαλό του προτεραιότητα όσο άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όπως η επαρκής  δημοτική αστυνομία.. Βασική, εξάλλου, διαφορά υπήρξε στην πολιτική των δύο υποψηφίων ως προς την βούληση των πολιτών για τη δημιουργία νέων έργων σημαντικών στην περιοχή τους. Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι, παρότι ζητήθηκε η γνώμη τους, δεν θέλησαν να συνεννοηθούν, αντιδρώντας μάλιστα έντονα για κάθε έργο, και η εμπειρία του τον δίδαξε ότι δεν μπορεί τίποτε να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο. Ο αντίπαλός του ισχυρίστηκε ότι ο διάλογος με τους πολίτες και η αποδοχή τους είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε νέου έργου, και αυτό εξαρτάται βέβαια από τον τρόπο προσέγγισης των πολιτών και από την κατανόηση εκ μέρους τους της χρησιμότητας κάθε έργου.

Συμπερασματικά, η τηλεμαχία ήταν αξιολογότατη, και οι δύο υποψήφιοι, που παρουσίασαν τα σχέδιά τους, εξ ίσου άξιοι. Ο Κ.Μπακογιάννης βέβαια, διετέλεσε δήμαρχος, το έργο του είναι γνωστό και  έχει κριθεί ήδη από τους πολίτες. Ο Χ.Δούκας δεν έχει δοκιμαστεί, υποσχέθηκε όμως με πειστικό τρόπο, αποφασιστικότητα, γνώση  και ανάλυση του σχεδιασμού του ότι θα διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα στην πόλη των Αθηνών. Η τηλεμαχία ήταν σημαντική, γιατί  για πρώτη φορά είχε το σωστό περιεχόμενο και οδήγησε τους πολίτες σε προβληματισμό πάνω στην πολιτική των υποψηφίων. Ήταν πράγματι «χρυσή ευκαιρία» και αυτό αποδείχθηκε .Εξάλλου, από την τηλεμαχία αναδείχθηκε για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές υποψήφιος τόσο  ικανός και κατάλληλος για τη θέση του Δημάρχου, όσο ο Χ.Δούκας, που ασχολήθηκε μάλιστα με την υποψηφιότητά του ελάχιστο χρόνο. Και η συμμετοχή του στον Δήμο Αθηναίων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή των κατοίκων της. Τα παθήματα, φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν μαθήματα και η Αθήνα μπορεί να αλλάξει. Αυτό, όμως, μόνον οι πολίτες μπορούν να το αποφασίσουν, γι αυτό και η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη την ερχόμενη Κυριακή.

 

 

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.
πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ 13.10.2023 / photo https://in.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This