ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 18, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ Α’ ΚΑΙ Β’ ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Καλάβρυτα 2019

17 Aug, 2021

Είμαι ευτυχής που είχα την ευκαιρία να πάρω στα χέρια μου τους δύο Τόμους αυτού του εξαιρετικού βιβλίου του Νίκου Σακελλαροπούλου για την «Ιστορία της επαρχίας  των Καλαβρύτων».

Ο αναγνώστης,  και πριν ακόμη αρχίσει τη μελέτη  αυτού του τόσο επίκαιρου βιβλίου για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, έχει το χρόνο να  θαυμάσει την  καλαίσθητη έκδοσή του από κάθε πλευρά. Τα  εξώφυλλα των δύο Τόμων του βιβλίου με τις απέριττες, αλλά και τόσο εκφραστικές απεικονίσεις τους σε προσκαλούν να συνεχίσεις και οπωσδήποτε να μην αποχωριστείς το βιβλίο. Το χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί είναι στην κυριολεξία μεταξωτό, και η εκτύπωση κειμένου και φωτογραφιών στο εσωτερικό  απορρέει σπάνια  ποιοτική πολυτέλεια.

Το ογκώδες δίτομο αυτό έργο αφιερώνεται στους ηρωικούς προγόνους μας, που με το αίμα τους  μας χάρισαν μια πατρίδα για να ζούμε με αξιοπρέπεια μέσα σε αυτήν. Το περιεχόμενό του γεμίζει με θαυμασμό τον αναγνώστη, για το μεγαλείο της φυλής, για αυτή τη μοναδική πατρίδα μας, αλλά και για τις ατέλειωτες θυσίες ζωής των παιδιών της για να την ξανακάνουν ελεύθερη.  

Ο συγγραφέας αυτού του πολυσήμαντου  συγγράμματος έχει πολυάριθμες περγαμηνές σε πολλούς τομείς, αξιόλογες διακρίσεις και αναρίθμητα βραβεία. Η φυσιογνωμία του αναδεικνύει έναν πολυδιάστατο  ερευνητή, έναν διανοούμενο με πολλά ενδιαφέροντα, αλλά και έναν άνθρωπο με ιδιαίτερες ανησυχίες. Το ογκώδες  έργο του κ Σακελλαροπούλου, έχει ασχοληθεί με προβληματισμούς που ανήκουν σε πληθώρα ερευνητικών πεδίων, όπως ιστορίας κοινωνίας, πολιτικής, αλλά και λογοτεχνίας,  που ωστόσο μπόρεσαν να χωρέσουν κάτω από την ίδια ομπρέλα.  

Οι δύο Τόμοι του  έργου του κ Σακελλαροπούλου διαπραγματεύονται θέματα που άπτονται της ιστορίας, της χωρογραφίας, της λαογραφίας, του πολιτισμού και των μνημείων της επαρχίας των Καλαβρύτων, που είναι και η γενέτειρά του, την οποία τιμά.

Παρότι η ιστορική έρευνα επικεντρώνεται στον πλούτο των μαρτυρικών και θαυμαστών συμβάντων στα Καλάβρυτα, ωστόσο αυτά εντάσσονται με αριστοτεχνικό τρόπο στην ευρύτερη και μακρόχρονη ιστορία του Έθνους μας, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και το 1950.

Το ξεδίπλωμα των γεγονότων γίνεται με σεβασμό στην Ιστορία μας και μακριά από μολύνσεις εθνομηδενισμού και αβγών του φιδιού, που δυστυχώς κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στην πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Το έργο αποτελεί  πολύτιμη προσφορά, καταρχήν για τους Καλαβρυτινούς, εντός του χώρου τους, αλλά και για όσους  βρίσκονται   διασκορπισμένοι απανταχού της Γης. Στη συνέχεια, βέβαια, το δίτομο αυτό έργο του κ. Σακελλαροπούλου είναι εξίσου σημαντικό και για τους  ιστορικούς, και τελικά  για κάθε Ελληνίδα και  Έλληνα, που ενδιαφέρεται να προσεγγίσει, να ανανεώσει ή και να συμπληρώσει τις γνώσεις του, σχετικά με τη διαδρομή του Έθνους μας μέσα στους αιώνες. Για τον καθένα δηλαδή από εμάς,  που αναζητεί να εξασφαλίσει αυτές τις γνώσεις, μέσα από έναν  καταξιωμένο συγγραφέα,  του οποίου η γραφή  ρέει με αριστοτεχνικό τρόπο, ολοκληρώνοντας την ανάλυση του κάθε θέματος χωρίς πλατειασμούς.

Να προσθέσω, ακόμη, στους γενικότερους λόγους για τους οποίους αξίζει να διαβαστεί αυτό το δίτομο έργο, και κάποιους ειδικότερους, που έχουν να κάνουν με την ιδιότητά μου ως επικεφαλής της ΤΙΜΗΣΤΟ 21.Η κίνηση αυτή που έχει 42.000 υποστηρικτές και ο αριθμός τους ανέρχεται σε καθημερινή βάση, συστάθηκε για να αντιταχθεί στην παραχάραξη της Ιστορίας μας, η οποία δυστυχώς έχει παρεισφρήσει, μεταξύ άλλων, και στις απόψεις μελών της επίσημης Επιτροπής εορτασμού των 200 ετών Ελλάδα 21. Η ΤΙΜΗΣΤΟ 21 συστάθηκε, ακόμη, για να τιμήσει, όπως τους αξίζει, τους ήρωες του 1821, αλλά και για να υποσχεθεί ότι, στα επόμενα χρόνια, εμείς οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και των ηρώων του 1821, θα αγωνιστούμε για την υλοποίηση εκείνων των στόχων της Επαναστάσης, που παρέμειναν ανεκπλήρωτοι. Ο κατεξοχήν στόχος που δεν έχει πραγματοποιηθεί, στα 200 αυτά χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι, δυστυχώς,  η επίτευξη ενός ελάχιστου βαθμού εθνικής μας ανεξαρτησίας. Και για αυτόν, λοιπόν τον συμπληρωματικό, αλλά πολύ ουσιαστικό λόγο συστήνω ανεπιφύλακτα τη μελέτη του έργου του κ. Σακελλαροπούλου, και την αναφορά στο περιεχόμενο  του, στις εκδηλώσεις του εθνικού μας εορτασμού της ΤΙΜΗΣΤΟ 21.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Περισσότεροι από 200.000 πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Δευτέρας μετά από μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα που σάρωσε την περιοχή, προκαλώντας πολλούς ανεμοστρόβιλους στη Φλόριντα.

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, πραγματοποιήθηκε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ρουχισμού, κ.α.), από το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Σώματος.

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Αιώνες και ατέλειωτα της γης τα παρακάλια

στην άκρη της παλιάς ευχής κρεμιέσαι και λυγάς,

με ένα πικρό χαμόγελο στης πλάνης τα ακρογιάλια

και από της μάνας την ευχή βαθιά μοιρολογάς.