EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο

Οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν τον Μπάιντεν για το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο

6 Feb, 2023

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές επέκριναν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τον χειρισμό του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού , αλλά οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία είπαν ότι η κριτική είναι αβάσιμη.

Το αερόστατο καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος στις 4 Φεβρουαρίου, αφού είχε πετάξει πάνω από πολλές πολιτείες της Μεσοδυτικής. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το αερόστατο εισήλθε για πρώτη φορά στη ζώνη αεράμυνας των ΗΠΑ βόρεια των Αλεούτιων Νήσων της Αλάσκας στις 28 Ιανουαρίου, στη συνέχεια εισήλθε στον καναδικό εναέριο χώρο στις 30 Ιανουαρίου, πριν εισέλθει ξανά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από το Αϊντάχο στις 31 Ιανουαρίου, Montana στις 2 Φεβρουαρίου—την ημέρα που το Πεντάγωνο αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη του μπαλονιού.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε την εντολή να καταρρίψει το αερόστατο, αλλά ήθελε να το καταρρίψει νωρίτερα, την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, του συνέστησαν να μην το καταρρίψει στη στεριά, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αδικαιολόγητο κίνδυνο για τους αμάχους στο έδαφος.

Στις 5 Φεβρουαρίου, την ημέρα μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ (R-Ky.) εξέδωσε μια δήλωση επικρίνοντας τον Μπάιντεν επειδή αντέδρασε πολύ αργά.

«Όπως συνήθως όταν πρόκειται για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέδρασε στην αρχή πολύ αναποφάσιστα και μετά πολύ αργά. Δεν έπρεπε να αφήσουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας [ΛΔΚ] να κοροϊδεύει τον εναέριο χώρο μας», είπε ο ΜακΚόνελ.

Και πρόσθεσε, «Αψηφά την πεποίθηση να υποδηλώνει κανείς ότι δεν υπήρχε πουθενά μεταξύ των Αλεούτιων Νήσων της Αλάσκας και της ακτής της Καρολίνας όπου αυτό το αερόστατο θα μπορούσε να είχε καταρριφθεί αμέσως χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο Αμερικανοί ή Καναδοί».

«Αυτό ήταν μια υπενθύμιση της θρασύτητας της ΛΔΚ και ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχασε την ευκαιρία να υπερασπιστεί την κυριαρχία μας, να στείλει ένα μήνυμα δύναμης και να ενισχύσει την αποτροπή», είπε ο ΜακΚόνελ.

Ρεπουμπλικάνοι

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν επίσης την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι περίμενε πολύ καιρό για να αναλάβει δράση.

Ο γερουσιαστής Ted Cruz (R-Texas), σε συνέντευξή του στο «Face the Nation» του CBS την Κυριακή, είπε ότι δεν θα χρειαστεί μια εβδομάδα για να καταρρίψει το μπαλόνι.

«Θέλω να ξεκινήσω κάνοντας κάτι που δεν κάνω πολύ συχνά, κάτι που επαινεί τον Τζο Μπάιντεν που είχε πραγματικά τα κότσια να το καταρρίψει», είπε ο Κρουζ. «Αυτό ήταν το σωστό. Αυτό έπρεπε να κάνει ο πρόεδρος».

«Δυστυχώς, δεν το έκανε αυτό παρά μόνο μια εβδομάδα αφότου εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», συνέχισε ο Κρουζ. «Επέτρεψε μια ολόκληρη εβδομάδα στους Κινέζους να διεξάγουν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκθέτοντας όχι μόνο φωτογραφίες, αλλά και τη δυνατότητα των αναχαιτισμένων επικοινωνιών».

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (R-Fla.) είπε στο «State of the Union» του CNN την Κυριακή ότι ο Μπάιντεν έπρεπε να είχε βγει στην τηλεόραση για να ενημερώσει το κοινό για την κατάσταση.

«Νομίζω ότι η παράλειψη καθήκοντος ξεκινά με αυτό», είπε ο Ρούμπιο. «Γιατί όχι, την Τρίτη ή την Τετάρτη — ξέρετε ότι ο κόσμος θα το δει αυτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το αποκαλύψεις. Και μάλλον δεν ήθελαν, γιατί δεν ήθελαν να αναγκαστούν να ακυρώσουν αυτήν την επίσκεψη [του Υπουργού Εξωτερικών Antony] Blinken».

«Οι πρόεδροι έχουν τη δυνατότητα να πάνε μπροστά από την κάμερα, να πάνε μπροστά στο έθνος και βασικά να εξηγήσουν αυτά τα πράγματα από νωρίς», συνέχισε ο Ρούμπιο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα το έκανε αυτό. Και αυτή είναι η αρχή της παράλειψης καθήκοντος».

Ο Blinken είχε αρχικά προγραμματιστεί να φτάσει στην Κίνα στις 5 Φεβρουαρίου για μια διήμερη επίσκεψη. Ανέβαλε το ταξίδι , λέγοντας στην Κίνα ότι η ενέργειά της ήταν «ανεύθυνη» και «σαφής παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ».

Ο γερουσιαστής Tom Cotton (R-Ark.), σε συνέντευξή του στο Fox News την Κυριακή, είπε ότι το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι ήταν μια δοκιμή και ο Μπάιντεν «απέτυχε».

«Αυτό που ξεκίνησε ως κατασκοπευτικό μπαλόνι έγινε δοκιμαστικό μπαλόνι, δοκιμάζοντας τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του Προέδρου Μπάιντεν. Δυστυχώς, ο πρόεδρος απέτυχε σε αυτό το τεστ και αυτό είναι επικίνδυνο για τον αμερικανικό λαό», είπε ο Cotton. «Ο πρόεδρος έμεινε παράλυτος για μια ολόκληρη εβδομάδα από ένα μπαλόνι. Θα έπρεπε να είχαμε καταρρίψει αυτό το αερόστατο πάνω από τα Αλεούτια Νησιά. δεν θα έπρεπε ποτέ να του επιτρέψουμε να διασχίσει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα».

Δημοκρατικοί

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (DN.Y.) έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, κατά την οποία υπερασπίστηκε τον Μπάιντεν από την κριτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι κριτικοί ήταν πολιτικά πρόωροι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του ήταν ήρεμοι, υπολογιστικοί και αποτελεσματικοί», είπε ο Σούμερ.

Ο νομοθέτης της Νέας Υόρκης χειροκρότησε την ηγεσία του Μπάιντεν που επέλεξε να κατεβάσει το μπαλόνι πάνω από το νερό για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Αμερικανών.

«Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι η κατάρριψη του μπαλονιού πάνω από το νερό δεν ήταν απλώς η ασφαλέστερη επιλογή, αλλά ήταν αυτή που μεγιστοποίησε το κέρδος των πληροφοριών μας», πρόσθεσε ο Schumer.

Επίσης την Κυριακή, ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ (DN.J.) είπε στο «Meet the Press» του NBC ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν «υποκριτικοί» στην κριτική τους στον Μπάιντεν.

«Είναι προβληματικό για έναν Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανό να έχει ένα πρότυπο για έναν πρόεδρο, ένα άλλο πρότυπο για έναν άλλο πρόεδρο», είπε ο Μπούκερ.

Πρόσθεσε, «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι πλέον γνωστό ότι συνέβη πολλές φορές υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Και έτσι το να δημιουργηθεί ένα άλλο πρότυπο για τον Μπάιντεν όταν ο Τραμπ, όπως φαίνεται, επέτρεψε να περάσει αυτό πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απλώς λίγο υποκριτικό».

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια πέρασαν πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες «τουλάχιστον τρεις φορές» κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, ο ισχυρισμός έκτοτε διαψεύστηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένους πρώην αξιωματούχους του Τραμπ.

«Βγάζουν στη δημοσιότητα ότι ένα μπαλόνι είχε βάλει η Κίνα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, προκειμένου να πάρει τη «ζέστη» από τους αργοκίνητους ανόητους Μπάιντεν», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Truth Social.

«Η Κίνα σεβόταν πάρα πολύ τον «ΤΡΑΜΠ» για να είχε συμβεί αυτό, και ΠΟΤΕ δεν το έκανε. ΑΠΛΑ ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ!»

Image: USA Today

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This