ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Κομισιόν

Κομισιόν – Ελλάδα: Ανάπτυξη 7,1% και πληθωρισμός 0,1% το 2021

15 Nov, 2021

Στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σήμερα, η ελληνική οικονομία θα «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 7,1% το 2021, μετά την Ιρλανδία και την Εσθονία, από 4,1% που προέβλεπε στις ανοιξιάτικες προβλέψεις. Το 2022 το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 5,2% και το 2023 με 3,6%.

Τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα το 2021 ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα μόλις στο 0,1% φέτος όταν στη νομισματική ένωση συνολικά εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,4%.

Τι στηρίζει την ανάπτυξη

Σύμφωνα με την Επιτροπή η ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική ζήτηση και στην καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη τουριστική περίοδο. Εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μαζί με το σχέδιο ανάκαμψης θα στηρίξουν τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ενώ η σταδιακή απόσυρση τους εκτιμάται ότι θα συμβεί στο τέλος του 2021.

Αλλά και στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα καταγράψει οριακή αύξηση 0,1% (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), ενώ το 2022 η αύξηση των τιμών αναμένεται να ανέλθει στο 1% και το 2023 να υποχωρήσει στο 0,4%. Επίπεδα αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με το σύνολο της ευρωζώνης όπου ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,4%, στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023.

Για την ανεργία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία και τα επόμενα έτη για να φτάσει φέτος στο 15,3%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη, έναντι μέσου όρου στο 7,9%. Το 2022 θα μειωθεί περαιτέρω στο 15% και το 2023 στο 14,5% (έναντι μέσου όρου 7,3% στην ευρωζώνη).

Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022

Στο δημοσιονομικό πεδίο προβλέπει σημαντική αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων αλλά με βραδύτερο ρυθμό και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2022. Φέτος το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 7,3% του ΑΕΠ. Το 2022 όμως θα συρρικνωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ , καταγράφοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά με μέσο όρο στο 2,7% στην ευρωζώνη. Για το 2023 η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πλεονάσματα της τάξης του 1,3% (η καλύτερη στην ευρωζώνη με μέσο όρο πρωτογενές έλλειμμα στο 1,2% και επίτευξη πλεονασμάτων μόνο το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Ιρλανδία).

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η άνοδος των επενδύσεων κατά 15,3% φέτος, 13,4% το 2022 και κατά 8,2% το 2023, που είναι τα δεύτερα υψηλότερα πανευρωπαϊκά μετά την Ιταλία. Ωστόσο το ποσοστό των Δημοσίων Επενδύσεων ως αναλογία του ΑΕΠ υπολογίζεται φέτος στο 3,1% (στο μέσο όρο της Ε.Ε.), το 2022 στο 4,3% του ΑΕΠ και στο 2013 στο 4,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά το μεγάλο άνοιγμα του προϋπολογισμού φέτος υπάρχει τάση για μία έντονη δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2023 δίδοντας όμως πολύ μεγάλη σημασία στο υψηλο χρέος της χώρας. Το έλλειμμα μαζί με τόκους υπολογίζεται στο 9,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Το χρέος φέτος θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ αν και μειωμένο σε σχέση με το 2020, στο 203% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στο 197% το 2022 και στο 192,1 % το 2023.

Οι κίνδυνοι

Η πανδημία με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και οι τυχόν παρενέργειες από την απόσυρση των μέτρων στήριξης αποτελούν μερικούς από τους κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά στο σκέλος των μέτρων στήριξης, εκφράζεται ανησυχία για την ταχύτητα απόσυρσης των μέτρων στήριξης στην απασχόληση. Παράλληλα αναφέρονται και οι γεωπολιτικοί παράγοντες ως πηγές ανησυχίας.

Στους δημοσιονομικούς κινδύνους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που εκδίδονται ως μέρος των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού κόστους, όπως επίσης οι δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα. «Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This