Μέχρι στιγμής 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου έχουν σημειωθεί στην Φλόριντα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο.
Οι επικεφαλής του τομέα της υγείας ενθαρρύνουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ομάδες των ομοφύλων, ατόμων με HIV, ή φοιτητών (λόγω των τελευταίων κρουσμάτων που συνέβησαν σε άτομα μεταξύ 18-22 ετών), να εμβολιαστούν κατά της σοβαρής αυτής ασθένειας.
Ο Γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Υγείας της Φλόριντα Τζέρεμι Ρέντφερν δήλωσε: “Τα νέα αυτά μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι υπάρχει διαθέσιμο το εμβόλιο για αυτή την ασθένεια”.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλείται από βακτήρια (βλ. φωτογραφία) που δεν είναι τόσο μεταδοτικά όσο οι δια αέρος μεταφερόμενοι ιοί και συνήθως απαιτούν στενή επαφή για κάποιο χρονικό διάστημα ή άμεση επαφή, όπως το φιλί ή κοινή χρήση ποτών, για να εξαπλωθούν. Μπορεί αρχικά να εμφανιστεί ως ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και να επιδεινωθεί γρήγορα για να συμπεριλάβει λοιμώξεις του βλεννογόνου του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, γνωστές ως μηνιγγίτιδα, και την κυκλοφορία του αίματος.
Η αύξηση των κρουσμάτων της Φλόριντα εμφανίζεται την ίδια στιγμή που το CDC αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της γονόρροιας, της σύφιλης και της συγγενούς σύφιλης που μεταδίδεται από έγκυες γυναίκες στα νεογνά τους. Η εθνική έκθεση επιτήρησης STD 2020 του CDC που δημοσιεύθηκε την Τρίτη διαπίστωσε ότι τα αναφερόμενα περιστατικά γονόρροιας αυξήθηκαν κατά 10% και τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύφιλη στα νεογνά αυξήθηκε σχεδόν κατά 15% από το 2019 και περίπου 235% σε σύγκριση με το 2016. Και παρόλο που τα αναφερόμενα κρούσματα χλαμυδίας μειώθηκαν κατά 13% από το 2019, αξιωματούχοι του CDC είπαν ότι η πτώση είναι πιθανό να οφείλεται στον μειωμένο έλεγχο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Δρ Τζόναθαν Μέρμιν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Πρόληψη HIV, Ιογενούς Ηπατίτιδας, πρόσθεσε ότι “Υπάρχει μια πρόσφατη έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε και έδειξε ότι ένα εμβόλιο για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μπορεί να έχει παράπλευρα οφέλη και να μειώνει τον κίνδυνο γονόρροιας κατά περίπου 30%». «Υπάρχει περισσότερη έρευνα για αυτό, αλλά δείχνει τουλάχιστον κάποια ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούσαμε να αναπτύσσουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια κατά της γονόρροιας».