EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ορίζοντας

Μια συζήτηση με εργαζόμενους και εθελόντριες του Συλλόγου “Ορίζοντας”

26 Dec, 2022

Σας καλωσορίζω στον ραδιοφωνικό σταθμό της Φλόριντα. Είστε εθελόντριες στον “Ορίζοντα”. Θα ήθελα να μου πείτε τί εστί εθελοντισμός για εσάς. Θα μου πείτε τα ονόματά σας;
– Αλεξάνδρα Μαρακάκη, Κατερίνα Βουρδάκη, Αθηνά Κοντογιάννη, Δήμητρα Βαβουλάκη, Σταφυλαράκη Ελένη.
– Εθελοντισμός είναι το να βοηθάμε τον κόσμο σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει, και το να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε.
– Ο εθελοντισμός είναι αγάπη, να βοηθάμε, να στηρίζουμε, όλοι μαζί χέρι-χέρι. Αλλά πρέπει να το θέλεις, να το αγαπάς.
– Είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας.
– Εθελοντισμός είναι να μαζευτούμε όλοι μαζί, ένα χέρι, μια δύναμη, για να βγει λίγο ουράνιο τόξο στους ανθρώπους που έχουνε θέματα.
– Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε όποιον μας έχει ανάγκη.
– Νομίζω ότι όλοι εδώ μέσα, εμείς, έχουμε διδαχτεί τον εθελοντισμό μέσα από τον “Ορίζοντα”, για να προσφέρουμε όσο μπορούμε και ό,τι μπορούμε στον συνάνθρωπό μας, και τώρα έχει γίνει πια οικογένειά μας πλέον ο “Ορίζοντας”. Είμαστε σαν μια οικογένεια. Βοηθάμε πάρα πολύ κόσμο. Το έργο του “Ορίζοντα” δεν έχει βγει στον κόσμο μέσα από διαφήμιση, αλλά μέσα από τον ίδιο τον κόσμο που του έχουμε δώσει την προσφορά μας.

Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον “Ορίζοντα” εθελοντικά;
Στην πόλη σας, μέσα από κάποια δραστηριότητα που θα κάνετε, πιστεύω ότι οι γυναίκες ως επί τω πλείστον θα βοηθήσουν τον “Ορίζοντα”.

Είναι μια πολύ καλή πρόταση.
Μια εκδήλωση ή κάτι τέτοιο, να μαζευτούν χρήματα… γιατί έχουμε και μεγάλη απόσταση μεταξύ μας.

Υπάρχει απόσταση, αλλά υπάρχει και αγάπη και προσφορά που είναι σαν να μην υπάρχει καθόλου.
Για τον “Ορίζοντα” και το ένα ευρώ είναι βοήθεια.

Αυτό το λέω συνέχεια στον κόσμο.
Είναι πολύ συγκινητικό τα Χριστούγεννα που έρχονται παιδάκια, που έχουν πει τα κάλαντα, και φέρνουν 10 ευρώ, είναι όντως πολύ συγκινητικό. Το λέω γιατί αν εσείς κάνετε μια μέρα μια εκδήλωση, π.χ. ένα τσάϊ, και μαζέψετε για παράδειγμα πενήντα δολλάρια, και αυτά τα πενήντα δολλάρια είναι βοήθεια.

Είναι αλήθεια, εγώ πάντα λέω πως με ένα ευρώ μπορείς να πάρεις ένα φάρμακο, ή ένα γάλα, σε μια οικογένεια που δεν έχει.
Δυστυχώς για εμάς, υπάρχουν πολλές οικογένειες. Και εκτός από αυτό, θα μπορούσαμε με πενήντα ή με εκατό ευρώ να βοηθήσουμε το έργο του “Ορίζοντα” στους ξενώνες. Έχουμε τόσους ξενώνες. Ακόμα και το ρεύμα, ή το νερό. Όποιος πάει να φιλοξενηθεί στους ξενώνες, δεν πληρώνει τίποτα. Υπάρχουν τα πάντα, υπάρχουν οικιακές συσκευές, τα πάντα. Οπότε, αν πληρωθεί το ρεύμα ή το νερό από μια εκδήλωση, είναι βοήθεια για τον “Ορίζοντα”.

Η Πολιτεία πώς θα μπορούσε να βοηθήσει;
Η Πολιτεία δεν βοηθάει καθόλου. Έχουμε μια επιδότηση από κάποια προγράμματα από την Περιφέρεια, είναι 20.000 για να βοηθήσει για την ανακαίνιση των ξενώνων. Εδώ και δύο χρόνια δεν τα δίνει.

Τραγικό. Και καθυστερούν και τα ραντεβού, και πολύς κόσμος πληρώνει για χημειοθεραπείες από την τσέπη του.
Και δεν είναι μόνο τα σπίτια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα, οικονομικά μπορούμε να συνδράμουμε, δηλαδή στους ασθενείς, όπως εισιτήρια και με συνοδό…

Γνωρίζω, από την ΑΝΕΚ.
… αλλά και ο “Ορίζοντας” σαν Σύλλογος, σε κάποιους ασθενείς που πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις και θεραπείες, καλύπτει οικονομικά τα έξοδά τους. Όπως και όλον αυτό τον καιρό που κάποιος πρέπει να κάνει θεραπείες και δεν έχει εισοδήματα, δεν δουλεύει, υπάρχει οικονομική ενίσχυση.

Πόσα μέλη έχει αυτή την στιγμή ο Σύλλογος, δηλαδή καρκινοπαθείς και οικογένειες; Γνωρίζετε;
Αυτά τα γνωρίζει η κοινωνική λειτουργός, γιατί εμείς οι εθελόντριες απαγορεύεται να ξέρουμε. Είναι το ιατρικό απόρρητο.
Δεν έχουμε καθόλου επαφή εμείς με τους ασθενείς. Μόνο η κοινωνική λειτουργός ξέρει πόσοι είναι, και ποιοί χρειάζονται οικονομική βοήθεια κ.λπ.

Εσείς μιλάτε σε άλλο κόσμο για τον εθελοντισμό;
Βέβαια, κάνουμε πολλές εκδηλώσεις και προσπαθούμε να πείσουμε και τα μικρά παιδιά, με αθλητικά δρώμενα. Έρχονται σχολεία και τους δείχνουμε τί δουλειά κάνουμε, για να έχουμε και βοήθεια.
Δεν υπάρχουν μόνο γυναίκες αλλά και άντρες, και κάθε Οκτώβριο διοργανώνεται και αθλητική ομάδα.

Είδα και αγώνισμα ράγκμπυ.
Αυτό είναι άλλη ιστορία. Έχουμε όμως και την αθλητική ομάδα που κάθε Οκτώβριο διοργανώνει μια δραστηριότητα. Την λέμε Υπερκοπέλλι. Μπορείς να συμμετέχεις με ένα εικονικό ποσό σε ποδηλασία, τρέξιμο κ.λπ.
Είναι και το Santa Run που κάναμε, όπου για να πάρεις την στολή του άγιου Βασίλη δίνεις 10 ευρώ, κάνουμε μια περιοδεία στην πόλη μας και μαζεύουμε πάλι λεφτά.
Αυτή η διοργάνωση όμως είναι για όλους τους οργανισμούς, όχι μόνο για τους καρκινοπαθείς. Χρειάζονται αυτά τα χρήματα και για άλλες δομές, η μία στα Χανιά είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.λπ.

Πόσο είναι διαδεδομένος ο εθελοντισμός εδώ στην Κρήτη;
Πιστεύω ότι έχουμε προχωρήσει αρκετά, γιατί εγώ είμαι πάνω από δέκα χρόνια εδώ και σε σχέση με την αρχή, που ξεκινήσαμε, είναι πάρα πολύ διαδεδομένος. Αυτό χάρη στο ότι μιλάμε και με φίλους και κάνουμε γνωστό το τί κάνει ο “Ορίζοντας” και τί κάνουμε εμείς εδώ. Και έχει πειστεί ο κόσμος και των Χανίων και της Κρήτης ολόκληρης για τα χρήματα ότι πιάνουν τόπο.

Μπορώ να βεβαιώσω κι εγώ, ότι κάθε φορά που έδωσα χρήματα από την Αμερική, μου έδωσαν αποδείξεις, και υπάρχει μεγάλη διαφάνεια. Αποδείξεις και του κάθε ενός ξεχωριστά.
Διαφάνεια και στο μισό ευρώ υπάρχει.

Να το πούμε αυτό γιατί ο κόσμος πλέον έχει ενδοιασμούς. Να το ακούσει ο κόσμος, γιατί βάζετε καρδιά σε αυτό που κάνετε.
Ναι, γιατί βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Και ο κόσμος βλέπει αυτό που λέτε και έχει πειστεί.
Δεν υπάρχει κάποιος να εκμεταλλεύεται κάτι ή κάποιον, και γι’ αυτό έρχεται όλος ο κόσμος. Γι’ αυτό και ολοένα μεγαλώνει ο “Ορίζοντας”.
Να προσθέσω και για τις επιχειρήσεις, έχουμε χορηγούς που μας προσφέρουν προϊόντα στις εκδηλώσεις που κάνουμε. Έχουμε μεγάλη υλική βοήθεια, πέρα από την οικονομική.
Έχει ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η κοινωνία των Χανίων.

Και το ότι φέρνουν εδώ να κάνουν τις μπομπονιέρες τους, είναι κι αυτό μεγάλο βήμα.
Ξαναγυρίζουμε σε αυτό που είπαμε, ότι δηλαδή ο κόσμος έχει πειστεί ότι τα χρήματά του πιάνουν τόπο.

Δυστυχώς έχουμε ένα κράτος που δεν βοηθάει.

Ένα κράτος που είναι απόν από τα πάντα.
Όταν ακούω καμμιά φορά δύσπιστους ανθρώπους, τους λέω “θα μπορούσατε να πάτε για μισή ώρα στο γραφείο του Ορίζοντα, για να δείτε τί ακριβώς συμβαίνει και τί γίνεται”.

Δεν θέλω να δικαιολογήσω τον κόσμο, ο κόσμος είναι υποψιασμένος. Υπάρχουν οργανισμοί που μπορεί να βοηθάνε, αλλά τα πιο πολλά τα βάζουν στην τσέπη τους. Και επειδή αυτό γίνεται κατά κόρον, ο κόσμος αμφισβητεί την κάθε καλή κίνηση που γίνεται. Όταν ο κόσμος δίνει τα χρήματά του και μετά ρωτάει, και του λένε “ποιά χρήματα; δεν έχουμε πάρει τίποτα” – ή τα δίνουν στους αλλοδαπούς – γιατί υπάρχουν οργανισμοί που είναι μαζί με τους αλλοδαπούς και διοχετεύουν τα χρήματα εκεί. Ο κόσμος είναι επομένως υποψιασμένος και ανήσυχος. Με πολύ κόπο προσπαθούμε να δώσουμε να καταλάβουν ότι ο Ορίζοντας κάνει σωστή δουλειά.
Εμείς το ζούμε από μέσα αυτό πάρα πολύ έντονα, και βλέπουμε την κίνηση του Ορίζοντα, και προσπαθούμε όσο μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι που δεν χωρά αμφισβήτηση.
Να εγγυηθούμε ότι γίνεται σωστή δουλειά.

Πόσα άτομα είστε εδώ καθημερινά ως εθελόντριες;
Δεν είμαστε καθημερινά πάντα τα ίδια άτομα. Γύρω στα 15 άτομα.
Καθημερινά γύρω στα 30 άτομα πηγαινοερχόμαστε, μπορεί να μην μπορεί σήμερα η μία, να έρθει η άλλη, δηλαδή τα τακτικά άτομα είμαστε γύρω στα 30. Άλλος μπορεί μισή ώρα, άλλος μπορεί μία ώρα, δεν έχουμε ωράριο.
Ανάλογα με το πόσο μπορεί ο καθ’ ένας να προσφέρει.

Ο εθελοντισμός δεν έχει ωράριο. Και γι’ αυτό έχει και αξία.
Δεν έχει ωράριο και δεν έχει και αμοιβή.

Αν υπήρχε αμοιβή, δεν θα ήταν εθελοντισμός. Θέλετε να πείτε κάτι περισσότερο;
Να είμαστε καλά όλες, να μπορούμε να προσφέρουμε. Να μας έχει όλες καλά ο Θεός να προσφέρουμε έργο.
Να έχετε υγεία εύχομαι, να είστε δυνατές και του χρόνου που θα ξανάρθω να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα.

 

*****

Θα θέλατε να μας πείτε το όνομά σας;
Έφη Δανδουλάκη ονομάζομαι.
Πόσα χρόνια είστε στον “Ορίζοντα”;
Συνολικά πάνω από δέκα χρόνια.
Ο “Ορίζοντας” πόσα χρόνια είναι;
Από το 2004.
Θα θέλατε να μου πείτε λίγα πράγματα για τον “Ορίζοντα“;
Ο “Ορίζοντας” έχει δείξει την αξία του, ειδικά στην κρητική κοινωνία, διαθέτει, όπως φαντάζομαι γνωρίζετε, ξενώνα στην Αθήνα, όπου μένουν οι ασθενείς, φιλοξενούνται…

Το κομμάτι που μου λείπει και που δεν μου είπε κανείς είναι για τα αμαξίδια που διαθέτετε δωρεάν.
Αρκετοί συμποίτες μας, μας στέλνουν ιατρικά βοηθήματα, είτε αυτά είναι αμαξίδια, είτε είναι πατερίτσες, είτε άλλα πράγματα που εκείνοι δεν χρειάζονται πλέον, και εμείς τα διαθέτουμε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Ακόμα και φάρμακα μας φέρνουν…

Τί άλλες δράσεις κάνετε;
Άλλη μια δράση είναι η συλλογή μαλλιών άνω των 20 εκατοστών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Υπάρχουν εταιρείες που μας δίνουν περούκες και εμείς τις δίνουμε δωρεάν σε μικρούς και μεγάλους. Άλλη μια δράση είναι η δωρεά μυελού των οστών, είχαμε βάλει έναν στόχο πολύ τολμηρό, πριν κάποια χρόνια, και τον έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ, με χιλιάδες εθελοντές δότες μυελού των οστών. Έχουν βρεθεί συμβατοί δότες και έχουν γίνει μεταμοσχεύσεις και έχει δοθεί ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας, είναι μια πολύ σημαντική δράση. Είμαστε ο πρώτος νομός στην Ελλάδα με τόσους πολλούς εγγεγραμμένους εθελοντές δότες, σε συνεργασία πάντα με την Αιμοδοσία, τον Ερυθρό Σταυρό και καταρτισμένους ανθρώπους που μπορούν να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους. Άλλη δράση είναι η συλλογή καπακιών, που και αυτά τα χρήματα προσφέρονται στους ασθενείς μας. Γενικότερα έχουμε αθλητικές δράσεις πολλές, όπως το τρίαθλο Υπερκοπέλλι που κάνουμε τον Σεπτέμβριο για 13η χρονιά. Προσπαθούμε πάντα να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο στον εθελοντισμό και στον αθλητισμό, ώστε να γίνει τρόπος ζωής, να είναι κοντά στον συνάνθρωπο από πολύ μικρή ηλικία. Πάντα υπάρχει κάτι να κάνει, σε συνεργασία με εμάς, να συμμετέχει στις δράσεις μας, όσων χρόνων κι αν είναι, αρκεί να έχει την διάθεση.

Τί σας τράβηξε εσάς στον εθελοντισμό, γιατί είστε νέα κοπέλα.
Είχα πάντα αυτή την τάση. Κάποτε που δεν είχα δουλειά άρχισα να ασχολούμαι, εθελοντικά, με το κομμάτι του Ορίζοντα. Ωστόσο χρειάστηκαν ένα άτομο να εργάζεται, μου πρότειναν να μείνω και με πολλή χαρά έμεινα τόσα χρόνια στον Ορίζοντα. Αλλά και για τους εργαζόμενους και για τους εθελοντές στον Ορίζοντα, μετράει ο σκοπός.

Ευχαριστώ πολύ.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This