EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Μe Too

Μe Too…το ελληνικό

4 Feb, 2022

Το «Μe Too»  είναι αγγλική έκφραση, που καθιερώθηκε…

δεν ξέρω αν ο εθνικός μας γλωσσολόγος και Δάσκαλός μου Γιώργος Μπαμπινιώτης θα συμφωνούσε με την ελληνική απόδοση, που αναζητώ πάντα, κατά τις συμβουλές του : «κι εγώ επίσης» ή «συνέβη και σ’ εμένα».  Η έκφραση καθιερώθηκε, όπως πληροφορούμαι, από το πρώτο θύμα βιασμού, μια ακτιβίστρια, που τη χρησιμοποίησε στο διαδίκτυο για να καταγγείλει την περιπέτειά της .Και είναι, βέβαια, κοινώς αποδεκτό ότι η βία κατά των γυναικών είναι επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κίνημα Μe Too, που στη συνέχεια δημιουργήθηκε, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Καιρός ήταν να έρθει και στην Ελλάδα, που, ευτυχώς σύντομα, θα αναπροσαρμόσει τη νομοθεσία της  για την τιμωρία τέτοιων αδικημάτων, οπότε και η δήλωση εκ μέρους κάθε θύματος θα είναι πλέον «και ηθική και νόμιμη».

Το διάστημα αυτό που κατακλυζόμαστε από πράξεις ποικίλων μορφών βίας που έρχονται καθημερινά στο φως, προσωπικά έχω δεχθεί… βίαιη πίεση στον εγκέφαλο, και αισθάνομαι ότι ζω, χωρίς να το ξέρω, σε χώρα βάρβαρων διεστραμμένων, όπου λίγες Ελληνίδες διέφυγαν τον βιασμό και οι Έλληνες «λεβέντες»… εξέλιπον! Το πρωτόγνωρο αυτό ερέθισμα με οδήγησε στην περισυλλογή και την αναζήτηση των αιτίων του φαινομένου, που υποβόσκει επί χρόνια στο χώρο του αθλητισμού, του θεάτρου, και όχι μόνον… και αποκαλύφθηκε χάρις στην ηρωική ομολογία της ολυμπιονίκου Μπεκατώρου, της οποίας η αξιέπαινη αυτή πράξη λερώθηκε στη συνέχεια από τα απόνερα χυδαίων αντιδράσεων.

Το κοινωνικό φαινόμενο, που απασχολεί όλη τη χώρα, είναι ο καθρέφτης της ίδιας της κοινωνίας, όπου οι ανθρώπινες αξίες έχουν ισοπεδωθεί και η αξιολόγηση θεωρείται κατάρα. Στο χώρο του θεάτρου ηθοποιοί ανεβαίνουν ψηλά χωρίς να αξίζουν και με ελάχιστη αναγνώριση, διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια αναδεικνύονται με αμφισβητήσιμα προσόντα και προσωπικότητες του Αθλητισμού χωρίς παιδεία καταλαμβάνουν  θέσεις εξουσίας. Όλοι άξιοι, χωρίς αξιολόγηση διαφανή, με κάποια υποκειμενικά κριτήρια! Και όταν αυτοί οι άξιοι γίνουν πολλοί και δεν μπορούν να επιβιώσουν επαγγελματικά αναζητούν ποικίλους τρόπους αήθεις και ανάμεσά τους πρώτος και άνετος, το σεξ! Όλοι μαζί πλέον, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, κρατούν το στόμα τους κλειστό για να μη χάσουν τη θεσούλα και να μη πάνε κόντρα στο κύμα. Από την άλλη πλευρά, αυτούς, που με την αξία τους παλεύουν με άγρια κύματα, χωρίς συμβιβασμούς, η θάλασσα συχνά εκβράζει στη ξηρά ανίκανους να επιπλεύσουν!.. Όσοι όμως από αυτούς τα καταφέρουν, έχουν πάρει, χωρίς να το συνειδητοποιούν πάντα, το μετάλλιο νίκης  στη ζωή!

Από την πρόχειρη αυτή ανασκόπηση του φαινομένου προκύπτει αβίαστα η ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας μας ως ατόμων και κοινωνίας. Παράλληλα θα πρέπει οι εκάστοτε κυβερνώντες, ο καθένας από το δικό του μετερίζι να αγωνιστεί για μια σοβαρή οργάνωση του κράτους, για αξιοκρατία, διαφάνεια, αυστηρούς θεσμούς και τιμωρία των παρανομούντων, χωρίς εξαιρέσεις. Θα πρέπει να εκλείψει το ανεξέλεγκτο  της εξουσίας, οι απαράδεκτες τάσεις πολιτικής εκμετάλλευσης των θεμάτων αλλά και ο εκχυδαϊσμός της ανθρώπινης προσωπικότητας,  προκειμένου να βελτιωθεί η κοινωνία.

Τέλος, το δίδαγμα του κοινωνικού φαινομένου των ημερών είναι ότι, όταν οι κυβερνώντες επιλέγουν πρόσωπα που θα προσφέρουν κοινωνικό έργο και μοιραία θα ασκούν εξουσία, να ελέγχουν με σύνεση, αντικειμενικότητα, και διαφάνεια, χωρίς προσωπικές επιθυμίες και πολιτικές παρωπίδες την όλη προσωπικότητα και το ήθος των υποψηφίων, οι οποίοι δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την ενός ανδρός (ή γυναικός) αρχή!

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ.

Δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

 

 

photo https://www.victimservicecenter.org/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This