EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Νέστωρ Κουράκης

Νέστωρ Κουράκης, Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική

23 May, 2022

Ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης  γνωστός ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικός  καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου,  έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αρχαιοελληνικό και βυζαντινό πολιτισμό. Στον πολιτισμό ακριβώς αυτόν αναφέρεται και το πρόσφατο  βιβλίο του με τίτλο: Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική.

Είναι γεγονός ότι η Ρητορική δεν εκτιμάται στην Ελλάδα, όπως και όσο της αξίζει .Θα περιμέναμε – γράφει ο Ν.Κουράκης – η Ρητορική να έχει και σήμερα στην Ελλάδα , όπως και κατά τον 19ο αι., μια πρωτεύουσα θέση στην παιδεία μας και στην πνευματική μας παράδοση, η πραγματικότητα, όμως, είναι δυστυχώς απογοητευτική, και τούτο σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Ο συγγραφέας επιχειρεί στο πρώτο μέρος του βιβλίου του  μια ιστορική αναδρομή και ανιχνεύει την ιστορική πορεία της Ρητορικής με έναν ιδεώδη τρόπο σύνδεσης των περιόδων του πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναλύονται η έννοια της Ρητορικής και η ελευθερία του λόγου, η Ρητορική κατά Πλάτωνα, οι θέσεις του Ισοκράτη, η ανάδειξη της Ρητορικής σε επιστήμη κατά τον Αριστοτέλη, ο Ασιανισμός και ο Αττικισμός. Αναδεικνύονται, εξάλλου, στο ίδιο μέρος του βιβλίου, η ρωμαϊκή συμβολή στην ανάπτυξη της Ρητορικής με τον Κικέρωνα και τον Κοϊντιλιανό, η μετέπειτα εξέλιξή της στο Βυζάντιο και τον δυτικό κόσμο έως τον 19ο αιώνα, καθώς και o πρόσκαιρος μαρασμός και η δυναμική επανεμφάνιση της Ρητορικής στον 20ο αιώνα.

Οι αναφορές του συγγραφέα στους κλασικούς ρήτορες Αριστοτέλη, Κικέρωνα με την εμβάθυνση στην ανεκτίμητη παράδοση του ρητορικού έργου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αυτοτελείς μελέτες αξιόλογες, αξιοζήλευτες και από τους ειδικούς.  Με λόγο ζωντανό, διαυγή, απλό και με επιστημονική αρτιότητα ο συγγραφέας τεκμηριώνει πλήρως τις απόψεις του.

Ο Ν.Κουράκης  ξεκινά στα προλεγόμενά του με μια μεγάλη αλήθεια, που διαπιστώνουμε καθημερινά : Η ευγλωττία, η οποία περιλαμβάνει τη δομή του λόγου, το ύφος το λεξιλόγιο, την ευρηματικότητα των επιχειρημάτων αλλά και την αξιοπιστία,  είναι αυτή που έχει την υπεροχή στην καθημερινή ζωή. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου με τις «Απαντήσεις σε 20 κρίσιμα ερωτήματα» αναδεικνύει την αξία και την χρησιμότητα της Ρητορικής και καθοδηγεί με τρόπο επιστημονικό, μεθοδικό αλλά και απλό για την επίτευξη της ευγλωττίας και την  πρακτική της Ρητορικής, για την σωστή, δηλαδή, χρήση λόγου δομημένου, πειστικού, ζωντανού και επικοινωνιακού.

Όπως αποδεικνύει o Ν. Κουράκης ο τρόπος επικοινωνίας είναι επίκτητη αρετή και αναδεικνύει την Ρητορική ως εργαλείο επιτυχίας ενός επιστήμονα,  καλλιτέχνη, δημοσιογράφου, επαγγελματία και γενικότερα ενός ομιλητή. Και αν σκεφθούμε  την άκομψη χρήση του λόγου, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και από υπεύθυνα χείλη, θα αντιληφθούμε την αξία και την χρησιμότητα του πονήματος αυτού.

Συμπερασματικά, το βιβλίο αυτό είναι ουσιαστικά ένας αρμονικός συνδυασμός δύο πονημάτων (Ιστορική πορεία της Ρητορικής – Πρακτικές  μέθοδοι της Ρητορικής ) που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο Ρητορικής στη θεωρία και την πράξη . Το βιβλίο του Ν.Κουράκη, που καλύπτει σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, και είναι  βαθιά επιστημονικό, διδακτικό και πολύτιμο για την εκπαίδευση των πολιτών.

 

Ομ. καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.

 

 

Φωτο: https://cognoscoteam.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This