Ο Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης γνωστός ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτικός καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αρχαιοελληνικό και βυζαντινό πολιτισμό. Στον πολιτισμό ακριβώς αυτόν αναφέρεται και το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο: Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική.
Είναι γεγονός ότι η Ρητορική δεν εκτιμάται στην Ελλάδα, όπως και όσο της αξίζει .Θα περιμέναμε – γράφει ο Ν.Κουράκης – η Ρητορική να έχει και σήμερα στην Ελλάδα , όπως και κατά τον 19ο αι., μια πρωτεύουσα θέση στην παιδεία μας και στην πνευματική μας παράδοση, η πραγματικότητα, όμως, είναι δυστυχώς απογοητευτική, και τούτο σε αντίθεση με άλλες χώρες.
Ο συγγραφέας επιχειρεί στο πρώτο μέρος του βιβλίου του μια ιστορική αναδρομή και ανιχνεύει την ιστορική πορεία της Ρητορικής με έναν ιδεώδη τρόπο σύνδεσης των περιόδων του πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναλύονται η έννοια της Ρητορικής και η ελευθερία του λόγου, η Ρητορική κατά Πλάτωνα, οι θέσεις του Ισοκράτη, η ανάδειξη της Ρητορικής σε επιστήμη κατά τον Αριστοτέλη, ο Ασιανισμός και ο Αττικισμός. Αναδεικνύονται, εξάλλου, στο ίδιο μέρος του βιβλίου, η ρωμαϊκή συμβολή στην ανάπτυξη της Ρητορικής με τον Κικέρωνα και τον Κοϊντιλιανό, η μετέπειτα εξέλιξή της στο Βυζάντιο και τον δυτικό κόσμο έως τον 19ο αιώνα, καθώς και o πρόσκαιρος μαρασμός και η δυναμική επανεμφάνιση της Ρητορικής στον 20ο αιώνα.
Οι αναφορές του συγγραφέα στους κλασικούς ρήτορες Αριστοτέλη, Κικέρωνα με την εμβάθυνση στην ανεκτίμητη παράδοση του ρητορικού έργου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αυτοτελείς μελέτες αξιόλογες, αξιοζήλευτες και από τους ειδικούς. Με λόγο ζωντανό, διαυγή, απλό και με επιστημονική αρτιότητα ο συγγραφέας τεκμηριώνει πλήρως τις απόψεις του.
Ο Ν.Κουράκης ξεκινά στα προλεγόμενά του με μια μεγάλη αλήθεια, που διαπιστώνουμε καθημερινά : Η ευγλωττία, η οποία περιλαμβάνει τη δομή του λόγου, το ύφος το λεξιλόγιο, την ευρηματικότητα των επιχειρημάτων αλλά και την αξιοπιστία, είναι αυτή που έχει την υπεροχή στην καθημερινή ζωή. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου με τις «Απαντήσεις σε 20 κρίσιμα ερωτήματα» αναδεικνύει την αξία και την χρησιμότητα της Ρητορικής και καθοδηγεί με τρόπο επιστημονικό, μεθοδικό αλλά και απλό για την επίτευξη της ευγλωττίας και την πρακτική της Ρητορικής, για την σωστή, δηλαδή, χρήση λόγου δομημένου, πειστικού, ζωντανού και επικοινωνιακού.
Όπως αποδεικνύει o Ν. Κουράκης ο τρόπος επικοινωνίας είναι επίκτητη αρετή και αναδεικνύει την Ρητορική ως εργαλείο επιτυχίας ενός επιστήμονα, καλλιτέχνη, δημοσιογράφου, επαγγελματία και γενικότερα ενός ομιλητή. Και αν σκεφθούμε την άκομψη χρήση του λόγου, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και από υπεύθυνα χείλη, θα αντιληφθούμε την αξία και την χρησιμότητα του πονήματος αυτού.
Συμπερασματικά, το βιβλίο αυτό είναι ουσιαστικά ένας αρμονικός συνδυασμός δύο πονημάτων (Ιστορική πορεία της Ρητορικής – Πρακτικές μέθοδοι της Ρητορικής ) που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο Ρητορικής στη θεωρία και την πράξη . Το βιβλίο του Ν.Κουράκη, που καλύπτει σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, και είναι βαθιά επιστημονικό, διδακτικό και πολύτιμο για την εκπαίδευση των πολιτών.
Ομ. καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.