Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο Joe Manchin (D-W.Va.) και η Kyrsten Sinema (D-Ariz.) έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα αντιταχθούν στη λεγόμενη «πυρηνική επιλογή» για αλλαγή των κανόνων της Γερουσίας, ώστε η νομοθεσία να μπορεί να ψηφιστεί με απλή μειοψηφία.
Η ψήφος 52-48 πιθανότατα σηματοδοτεί το τέλος της πίεσης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκλογές, το οποίο θα είχε ενοποιήσει σε εθνικό επίπεδο βασικές πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης που θα έκανε την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου μια μόνιμη επιλογή σε κάθε πολιτεία .
Ο Μπάιντεν ταξίδεψε στη Τζόρτζια νωρίτερα αυτό το μήνα για να συγκεντρώσει την υποστήριξη για τη νομοθεσία, αν και ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρος ο δρόμος χωρίς αλλαγή στους κανόνες της Γερουσίας, που απαιτούν 60 ψήφους για να ξεπεραστεί το filibuster και να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο.
Οι Δημοκρατικοί έχουν εξετάσει τη λεγόμενη «πυρηνική επιλογή» εδώ και μήνες ενόψει της απειλής μιας «καμμένης Γερουσίας» από τον ηγέτη της μειονότητας της Γερουσίας Mitch McConnell (R-Ky.), ο οποίος υποσχέθηκε να απαντήσει σε μια τέτοια κίνηση διακόπτοντας τη νομοθετική συνεδρίαση χρησιμοποιώντας όλα τα διαδικαστικά μέσα που διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Η αλλαγή των κανόνων θα είχε περιοριστεί στο Freedom to Vote Act και στο John Lewis Voting Rights Act.. Μεταξύ άλλων διατάξεων, το Freedom to Vote Act θα χαλάρωνε τις απαιτήσεις ελέγχου ταυτότητας ψηφοφόρων σε πολιτείες που απαιτούν από τους ψηφοφόρους να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους για να ψηφίσουν. Οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι ο κανόνας πλήττει τις μειονότητες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν μια τέτοια διάταξη ως θεμέλιο λίθο για την εκλογική ακεραιότητα.
«Η Γερουσία δικαίως αποφάσισε να διατηρήσει το Filibuster. Προστατεύει τη φωνή εκατομμυρίων Αμερικανών. Διατηρεί τους νόμους και τη δημοκρατία μας σταθερούς. Υπερασπίζεται όσους δεν είναι πλειοψηφία. Χαίρομαι που ψήφισα υπέρ των κανόνων και κατά αυτής της αρπαγής της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς», έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής Μάικ Λι (Ρ-Γιούτα).
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (D-N.Y.), ο οποίος είχε κάνει μια τελευταία ώθηση με το δικό του κόμμα πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο.
«Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας δεν θα αποθαρρυνθούν. Χωρίς υποστήριξη από το GOP της Γερουσίας αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη μάχη σε αυτή την ψηφοφορία. Αλλά κάθε γερουσιαστής είναι πλέον καταγεγραμμένος. Οι Αμερικανοί βλέπουν ποιος είναι υπέρ των δικαιωμάτων ψήφου. Το μόνο που ενισχύει είναι η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε την ψήφο», έγραψε ο Σούμερ στο Twitter.