ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

October 4, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
κυρώσεις

Ο Μπάιντεν παραδέχεται ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και μας κάνουν φτωχότερους

5 Apr, 2022

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε την Πέμπτη δύο μεγάλες παραδοχές σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Ρωσία. Το πρώτο είναι ότι οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων για πολλές χώρες εκτός της Ρωσίας και ότι αυτό είναι απλώς το τίμημα που θα έπρεπε να αναγκαστούν να πληρώσουν οι Αμερικανοί.

Η δεύτερη παραδοχή ήταν ότι οι κυρώσεις δεν λειτούργησαν για να αλλάξουν τις πολιτικές της Μόσχας και ότι «οι κυρώσεις δεν αποτρέπουν ποτέ» το στοχευόμενο καθεστώς από την πραγματοποίηση επιθετικότητας.

Έτσι, ο Μπάιντεν εξήγησε τώρα όχι μόνο ότι οι κυρώσεις δεν απέτρεψαν στην πραγματικότητα τη Μόσχα, αλλά ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα έπρεπε να πληρώσει περισσότερα για τρόφιμα προκειμένου να διατηρηθούν οι κυρώσεις που δεν λειτουργούν.

Αυτές οι παραδοχές έρχονται μετά από επανειλημμένους ισχυρισμούς από τον Λευκό Οίκο και τους υποστηρικτές του Μπάιντεν ότι οι κυρώσεις θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να πραγματοποιήσει ή να διατηρήσει μια εισβολή στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα υποβαθμίσει την επίδραση που θα είχαν οι κυρώσεις στο κόστος ζωής των αμερικανικών νοικοκυριών. (Το γεγονός ότι οι κυρώσεις μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις φτωχές χώρες, φυσικά, αγνοείται.)

Έτσι, ο Μπάιντεν το έχει καταστήσει σαφές: οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και θα σας κάνουν φτωχότερους. Αλλά πρέπει να τα κρατήσουμε στη θέση τους ούτως ή άλλως.

Τι ακριβώς είπε ο Μπάιντεν για το κόστος των κυρώσεων;

Αφού παρευρέθηκε σε μια συνάντηση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ελλείψεις τροφίμων «θα είναι πραγματικές». Στη συνέχεια πρόσθεσε, «Το τίμημα αυτών των κυρώσεων δεν επιβάλλεται μόνο στη Ρωσία, επιβάλλεται σε πάρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της χώρας μας επίσης».

Φυσικά, αυτό το «κόστος» εκτείνεται πέρα ​​από τα τρόφιμα στις τιμές της ενέργειας και στις τιμές πολλών άλλων αγαθών επίσης. Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κοντά στο υψηλό δέκα ετών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μπάιντεν παραδέχεται ότι οι ίδιες οι κυρώσεις αποτελούν βασικό παράγοντα στις επόμενες ελλείψεις. Από την άλλη πλευρά, ήταν κοινή πρακτική για τους υποστηρικτές των κυρώσεων να ισχυρίζονται ότι μόνο η ρωσική εισβολή περιόρισε τη διαθεσιμότητα τροφίμων. Ναι, η εισβολή μείωσε φυσικά την παραγωγή τροφίμων στην Ουκρανία, αλλά είναι σαφές ότι οι κυρώσεις υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων για δεκάδες αφρικανικές χώρες, πολλές από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά σιτηρά.

Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, η Βόρεια Αμερική είναι μια περιοχή εξαγωγής τροφίμων και οι ίδιες οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας τροφίμων, ακόμη και παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί απέχουν πολύ από τα επίπεδα διαβίωσης όσον αφορά τη διατροφή τους. Η παχυσαρκία και όχι ο υποσιτισμός είναι η καθημερινότητα στην Αμερική. Ωστόσο, το αμερικανικό κόστος ζωής θα επηρεαστεί αρνητικά. Θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν ακόμη και πέρα ​​από αυτό που θα μπορούσαμε να περιμέναμε λόγω της πληθωριστικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που οδήγησε τις συνολικές αυξήσεις των τιμών —προ του Ουκρανικού πολέμου— σχεδόν στο οκτώ τοις εκατό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρόλο που οι Αμερικανοί είναι εξαγωγείς τροφίμων, οι κυρώσεις θα αυξήσουν περαιτέρω τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι πολλοί από τους εμπορικούς μας εταίρους θα πρέπει να αφιερώσουν περισσότερους από τους πόρους τους για την απόκτηση τροφίμων. Αυτό σημαίνει μείωση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων για τους εμπορικούς εταίρους στα αγαθά που αγοράζουν οι Αμερικανοί. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει μείωση της προσφοράς και αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Εάν οι κυρώσεις δεν λειτουργούν, γιατί να ασχοληθείτε;

Η παραδοχή του Μπάιντεν ότι οι κυρώσεις «ποτέ δεν αποτρέπουν» έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς εβδομάδων από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επέμειναν ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσουν τη Ρωσία να φύγει από την Ουκρανία. Για παράδειγμα, η Kamala Harris ισχυρίστηκε ότι «το αποτρεπτικό αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων εξακολουθεί να είναι σημαντικό» και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Daleep Singh είπε «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Εξυπηρετούν έναν ανώτερο σκοπό. Και αυτός ο σκοπός είναι η αποτροπή και η πρόληψη».

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε: «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι οι κυρώσεις έχουν σκοπό να αποτρέψουν… , τότε επιβάλλονται τα έξοδα».

Το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να αλλάξει την ιστορία του έχει αναδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα πώς οι κυρώσεις έχουν ήδη αποτύχει να επιτύχουν τους στόχους τους. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την αποτυχία, ο Μπάιντεν στη συνέχεια ισχυρίστηκε σε μια περιπετειώδη απάντηση ότι ποτέ δεν είπε ότι οι κυρώσεις αποτρέπουν τίποτα:

Έτσι, η νέα γραμμή του κόμματος είναι ότι οι κυρώσεις δεν πτόησαν τη Ρωσία από τίποτα, αλλά κάποια στιγμή θα προκαλέσουν αρκετό πόνο για να αναγκάσουν τη Ρωσία να φύγει από την Ουκρανία. Αυτό είναι απλώς πιο ευσεβής πόθος από τον Λευκό Οίκο, και το αβυσσαλέο ιστορικό επιτυχίας των οικονομικών κυρώσεων το καθιστά σαφές.

Όπως σημειώσαμε στο Mises.org, οι κυρώσεις έχουν τρομερό ρεκόρ στην επίτευξη των δηλωμένων στόχων της επιβολής αλλαγών πολιτικής σε στοχευμένα καθεστώτα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στοχευμένα καθεστώτα τείνουν να διπλασιάζουν τις κυρώσεις αντί να συμμορφώνονται με τα κράτη που επιβάλλουν κυρώσεις. Με άλλα λόγια, ο εθνικισμός είναι πιο ισχυρός από την οικονομική δυσπραγία που επιβάλλεται στα στοχευόμενα κράτη. Ένα δεύτερο εμπόδιο στην επιτυχία είναι το εξής: εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιβάλουν πραγματικά αποτελεσματικές κυρώσεις, θα χρειαστεί να αποκτήσουν σχεδόν καθολική συνεργασία από άλλα κράτη. Χωρίς αυτό το είδος συνεργασίας, άλλα κράτη θα παρέχουν πολλαπλές γραμμές σωτηρίας στο στοχευόμενο καθεστώς.

Στην περίπτωση της Ρωσίας, το έχουμε ήδη δει αυτό στα μπαστούνια. Η Γερμανία αρνήθηκε να διακόψει τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Οι Μεξικανοί νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα σφυρηλατούν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα «Μεξικο-Ρωσίας φιλίας». Η Ινδία βρίσκεται τώρα στη διαδικασία επεξεργασίας μιας νέας εμπορικής συμφωνίας ρουπίας-ρουβλίου για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Κίνα, φυσικά, λέει ότι θα κάνει ό,τι θέλει.

Όλα αυτά ακολουθούν το συνηθισμένο σενάριο των οικονομικών κυρώσεων και βοηθούν στο να καταδειχθεί γιατί αποτυγχάνουν. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε τόσο γρήγορα να παραδεχτεί ότι οι κυρώσεις απέτυχαν να επιτύχουν τον ξεκάθαρο στόχο της αποτροπής και ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι είναι καλό να σηκώνει τους ώμους και να λέει: «Ε, οι ελλείψεις τροφίμων είναι τιμή που πρέπει να πληρώσετε εσείς οι μικροί άνθρωποι!». Δεδομένης της ανικανότητας των κυρώσεων και της ζημίας που προκαλείται σε τρίτους, είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This