EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Οι Χούθι και τα λιμάνια

Οι Χούθι και τα λιμάνια

1 Apr, 2024


Γράφουν οι Ιωάννα Λαζάρου και Λάμπρος Καραγεώργος

Οι Χούθι, επαναστατικοί αντάρτες που ελέγχουν μεγάλα μέρη του Υψηλού Αιγιαλού στο Υεμένη, έχουν καταστήσει γνωστή την παρουσία τους μέσω της εκτεταμένης χρήσης ρουκετών και πυραύλων. Αυτή η πρακτική έχει δυνητικές επιπτώσεις στα λιμάνια της περιοχής, ενώ ορισμένα κερδίζουν και άλλα χάνουν από αυτήν τη δραστηριότητα.
Στο επίκεντρο της δράσης των Χούθι βρίσκεται το λιμάνι του Χουντέιντα, το οποίο είναι ένας από τους σημαντικότερους λιμένες του Υεμένη και ένας κύριος κόμβος εισαγωγής τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας. Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις με ρουκέτες προς αυτήν την κατεύθυνση δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες ως προς την ασφάλεια των ενεργειών εκτίναξης και λήψης.

Το λιμάνι του Άντεν, ένας άλλος σημαντικός κόμβος εξαγωγής και εισαγωγής στον Υεμένη, επίσης έχει υποστεί επιθέσεις από τους Χούθι. Οι επιθέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για τη σταθερότητα των εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα λιμάνια έχουν ωφεληθεί από τις δραστηριότητες των Χούθι. Το λιμάνι του Σάλεφ, που ελέγχεται από τους Χούθι, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο εισαγωγής για πολλούς εφοδιασμούς.
Επιπλέον, οι Χούθι έχουν χρησιμοποιήσει τη θάλασσα ως διαδρομή για τη μεταφορά όπλων και εξοπλισμού. Αυτό έχει αυξήσει τις πιέσεις στα ναυτικά μονοπάτια στον Κόλπο του Άντεν, επηρεάζοντας τη ναυτική ασφάλεια και το εμπόριο στην περιοχή.

Συνολικά, οι επιθέσεις των Χούθι και η χρήση του λιμένα ως μέσο για τη μεταφορά εξοπλισμού έχουν δημιουργήσει πολυάριθμες προκλήσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ έχουν διαμορφώσει ένα νέο γεωπολιτικό τοπίο στον Υεμένη και τον περίγυρό του.

Οι επιθέσεις των Χούθι στα λιμάνια του Υεμένη έχουν προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στην τοπική και διεθνή κοινότητα, αλλά και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η απρόβλεπτη φύση των επιθέσεων δυσκολεύει τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν τις ναυτιλιακές τους δραστηριότητες και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του προσωπικού και των εμπορευμάτων τους.
Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια λόγω των επιθέσεων των Χούθι, ορισμένα από αυτά προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αυτό σημαίνει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων ασφαλείας και τη συνεργασία με τις τοπικές και διεθνείς αρχές για την αντιμετώπιση των απειλών.
Παράλληλα, άλλα λιμάνια επωφελούνται από την κατάσταση αυτή, καθώς οι επιθέσεις στα ανταγωνιστικά τους λιμάνια του Υεμένη τα καθιστούν προτιμητέα για τις επιχειρήσεις και τους ναυτιλιακούς φορείς που επιζητούν ασφαλείς και απρόσκοπτες ναυτιλιακές διαδρομές.
Συνολικά, οι επιθέσεις των Χούθι στα λιμάνια του Υεμένη έχουν δημιουργήσει ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πεδίο με αντικρουόμενα συμφέροντα και επιπτώσεις στην οικονομία και την ασφάλεια της περιοχής. Η εξέλιξη της κατάστασης αυτής απαιτεί τη συνεχή παρακολούθηση και την ανάληψη δράσης από τις αρχές και τις ενδιαφερόμενες πλευρές προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.

Ποια λιμάνια χάνουν, ποια κερδίζουν απο τις… ρουκέτες τους – Η εικόνα του Πειραιά [γραφήματα]

houthi limania 1
Τα πάνω-κάτω στα λιμάνια της Μεσογείου έχει φέρει η επαναδρομολόγηση των πλοίων βασικών γραμμών των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Προκειμένου να αποφύγουν… τους πυραύλους των Χούθι οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών (liners) δρομολόγησαν τα πλοία τους μέσω Αφρικής αποφεύγοντας το Σουέζ, απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση της χωρητικότητας των πλοίων σε λιμένες της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου, με τους λιμένες της Δυτικής Μεσογείου να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αναφέρει ο οίκος αναλύσεων Drewry.

Καθώς δεν έχει επιλυθεί η κατάσταση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα, οι liners, που μεταφέρουν containers, συνεχίζουν να εκτρέπουν τα πλοία κύριας γραμμής που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Μετά από μια αρχική περίοδο αναστάτωσης, όταν οι προγραμματισμένες ημερομηνίες άφιξης ανατράπηκαν  λόγω της μεγαλύτερης διαδρομής οι προσεγγίσεις των containerships στα λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου έχουν σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί.  Αν και η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση στο Algeciras τον Ιανουάριο του 2024, ο όγκος αυξήθηκε στα άλλα δυο λιμάνια της Ισπανίας, (Βαλένθια και Βαρκελώνη) κατά 11% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, στα λιμάνια κόμβους της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου σημειώθηκαν απότομες μειώσεις στη μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα πλοίων κατά το 1ο τρίμηνο του 24, οι οποίες κυμαίνονται από 18% μείωση στο Ιταλικό Gioia Tauro έως 31% μείωση στον Πειραιά.

Τον Ιανουάριο του 2024, οι όγκοι που διακινήθηκαν στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά μειώθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση, ενώ η κίνηση στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκε κατά 3%, δείχνουν τα στοιχεία του Drewry.

Επίσης και  η μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα των προσεγγίσεων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα κύρια λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε απότομα. Ενώ ορισμένοι liners συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα λιμάνια King Abdullah και Τζέντα, ταυτόχρονα έχουν αντικαταστήσει τις προσεγγίσεις πλοίων κύριας γραμμής με μικρότερες υπηρεσίες μεταφοράς από μεσογειακούς κόμβους που παρέχουν ειδική σύνδεση με τη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα.

Το λιμάνι Dammam στη Σαουδική Αραβία, δέχτηκε κάποιες πρόσθετες προσεγγίσεις το 1ο τρίμηνο του 24, αλλά το υψηλό ποσοστό αύξησης οφείλεται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή βάση του 4ου τριμήνου του 23.

Το λιμάνι Κολόμπο της Σρι Λάνκα αναδεικνύεται επίσης σε βασικό κόμβο μεταφόρτωσης, προσφέροντας στους liners, την ευκαιρία να μεταφορτώνουν φορτίο μεταξύ υπηρεσιών που εκτρέπονται μέσω του Ακρωτηρίου και υπηρεσιών προς/από τη Μέση Ανατολή. Έχει καταγράψει αύξηση 18% στη μέση εβδομαδιαία χωρητικότητα πλοίων το 1ο τρίμηνο του 24, ενώ η διακίνηση από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά 30% στα τέλη Φεβρουαρίου.

πηγη https://www.ot.gr/
photo https://www.nst.com.my/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This