EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Οι ψυχολογικές ρίζες της ομοφοβίας

Οι ψυχολογικές ρίζες της ομοφοβίας

24 Jun, 2023

Με αφορμή την πρόσφατη διοργάνωση του Athens Pride, που κάθε χρόνο έχει όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου, αλλά και τις ενστάσεις που διατυπώνονται (επίσης κάθε χρόνο) για το ύφος, το ήθος και το αποτέλεσμα τέτοιων ακτιβιστικών διοργανώσεων, αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι αποτελούν, πάνω από όλα, έκφραση της Δημοκρατίας. Γιατί, λοιπόν, ένα φεστιβάλ που έχει σκοπό να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων να προκαλεί αντιδράσεις, κριτική (στο Internet, στον Τύπο και στη σχετική βιβλιογραφία), ενστάσεις; Μήπως όλα αυτά είναι δείγματα ομοφοβίας;

H Ρούλα Σκουρογιάννη είχε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με την ψυχολόγο υγείας, – Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, κα Χριστίνα Καραπάνου για τις ψυχολογικές ρίζες της ομοφοβίας. Οι απαντήσεις της ειδικού, που δημοσιεύονται σήμερα στο GreekNews FL, αποτελούν βάση προβληματισμού και τροφή για σκέψη.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «Η» – HOMO PHOBIA

Η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του φετινής διοργάνωσης ανέφερε: «Το Athens Pride ήταν, είναι και θα είναι πολιτικό! Οι διεκδικήσεις, τα σώματα μας, οι ταυτότητες, οι ζωές μας, τα άτομα που αγαπάμε είναι πολιτικές πράξεις. Το να βγούμε στους δρόμους και να είμαστε εδώ για την ορατότητα και τις διεκδικήσεις μας ηχηρά και αναπολογητικά – διεκδικώντας ισονομία, ίση μεταχείριση και αποδοχή χωρίς αστερίσκους – συνιστούν μια τεράστιας σημασίας πολιτική πράξη. Τη μεγαλύτερη πολιτική πράξη στους δρόμους της Αθήνας».

«Οι ρίζες της ομοφοβίας μπορούν να εντοπιστούν σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες», επισημαίνει η κα Καραπάνου. «Μερικοί μεμονωμένοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στις ομοφοβικές στάσεις και πεποιθήσεις περιλαμβάνουν παιδικές εμπειρίες, πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο και προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις».

 

Τι γίνεται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας;

«Ένα βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συνδέεται με την ανάπτυξη προκαταλήψεων και στερεοτύπων είναι ο αυταρχισμός. Αυτό αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από ισχυρή πίστη στις παραδοσιακές αξίες, υπακοή στην εξουσία και δυσανεξία για όσους δεν συμμορφώνονται με αυτές τις αξίες. Τα άτομα με αυταρχικές προσωπικότητες μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν ομοφοβικές πεποιθήσεις επειδή αντιλαμβάνονται τα μη ετεροφυλόφιλα άτομα ότι παραβιάζουν τα παραδοσιακά ηθικά και κοινωνικά πρότυπα.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους ή συναισθηματικής ανασφάλειας μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν ομοφοβικές πεποιθήσεις. Αυτό απαιτεί περαιτέρω εξερεύνηση, αποφεύγοντας την υπεργενίκευση. Σε μια προσπάθεια κατανόησης των ερευνών, ο στόχος ήταν να θεωρηθούν οι άνθρωποι που είναι διαφορετικοί από κάποιους ως απειλή για τη δική τους αίσθηση ασφάλειας και ευημερίας.

Οι γνωστικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ομοφοβίας. Αυτές οι προκαταλήψεις μπορούν να αναγκάσουν τους ανθρώπους να κάνουν γενικεύσεις για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, στερεοτυπώντας τις με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Για παράδειγμα τα πιο συνηθισμένα που ακούς (ειδικά μετά από παρελάσεις ομοφυλοφίλων: γιατί προβάλλουν τόσο πολύ τη σεξουαλικότητά τους; γιατί κάνουν ακρότητες; Δεν τους μισώ αλλά…..Αυτό το “αλλά” πρέπει να αναλυθεί…). Εννοώ ότι αυτά τα στερεότυπα μπορούν να επιβεβαιώσουν τις υπάρχουσες προκαταλήψεις, οδηγώντας σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενισχύει την ομοφοβία.

Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας λόγος για την ομοφοβία, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή».

 

 

Photo
LollipopPhotographyUK / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This