Ισχιαλγία – Οσφυλγιαγία
Και ποιός δεν έχει πονέσει στη μέση του ! Για να δούμε όμως τι συμβαίνει που όλο και πιο συχνά παρατηρείται στις μέρες μας και σε νεαρά άτομα να έχουν το πρόβλημα αυτό .Γιατί άραγε έχετε αναρωτηθεί: Ας το αναλύσουμε καλύτερα για να το καταλάβουμε.
Η οσφυαλγία είναι ένας ένας έντονος πόνος στη μέση που απλώνει στο γλουτό ,στο μηρό [μηρογλουτιαίο σημείο] αλλά όχι κάτω από το γόνατο. Συνήθως συνοδεύεται από ισχιαλγία που επεκτείνεται προς το μηρό και στην κνήμη έως τα δάκτυλα .
Η Ισχιαλγία είναι πόνος χαμηλά στη μέση, διαμέσου γλουτού,που κατεβαίνει προς μηρό, γάμπα και μπορεί να φτάσει έως την άκρη του κάτω ποδιού. Ο πόνος διαξιφιστικός και έντονος σε οξείες φάσεις μπορεί να κρατήσει απο 1 έως 3 μήνες και σε χρόνιες πάνω απο 6 μήνες.
ΑΙΤΙΑ: Η ισχιαλγία προκαλείται απο κάποιο πρόβλημα συμπίεσης ισχιακού νεύρου που ασκεί πίεση στη ρίζα. Μπορεί να είναι από σπονδυλοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, κακή στάση του σώματος ,ψηλά τακούνια,παχυσαρκία,εγκυμοσύνη,μυϊκή θλάση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου,απότομη κίνηση,έλλειψη άσκησης,καθιστικό τρόπο ζωής,3η ηλικία,οστεοπόρωση, χειρονακτική εργασία, γυναικείο φύλο. Η σχέση οσφυαλγίας ισχιαλγίας έχει να κάνει με τραυματισμό νευρικής ρίζας που αντανακλάται από το γοφό έως τα δάκτυλα του ποδιού.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ απο ορθοπαιδικό ιατρό με τεστ κινήσεων, ακτινογραφίες αρχικά, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογραφημα κάτω άκρων. Όλα αυτά θα τα κρίνει εκείνος εκτός και άν χρειαστεί στην πορεία ρευματολόγος σε περίπτωση αυτοάνοσου νοσήματος πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή χειρουργός, που τη σημερινή εποχή η επιστήμη με τη ρομποτική χειρουργική κάνει θαύματα. Μην ανησυχείτε όμως το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μη επεμβατικό οπότε πρώτον είναι μην αμελείται την πρόληψη της υγείας σας και δεύτερον οι νέοι που γυμνάζονται εντατικά για γράμμωση ή χωρίς προθέρμανση, να προσέχουν το ίδιο, τόσο όσο εκείνοι που είναι όλη μέρα στάσιμοι, κολλημένοι πάνω σέναν υπολογιστή γιατί κινδυνεύουν εξ ίσου.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ανάπαυση,κατάκλιση,φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά,μυοχαλαρωτικά,μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
ΠΡΟΣΟΧΗ μετά την υποχώρηση της οξείας φάσης της ισχυαλγίας, συνήθως ο γιατρός προτείνει φυσικοθεραπείες,βελονισμό από ειδικούς ή άν επιμένει ο πόνος πάνω από 6 μήνες επέμβαση.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80%
D L φαινυλαλανινη – Glucocosamine sulfate – gloucosamine chondroitine – Ω3 – VIT B6 –VIT -D -MAG – MSM – VIT C –
ΟΜΟΙΠΑΘΗΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Μήν ξεχνάτε ότι μπορεί να είναι πιο ήπια αλλά υπάρχουν άνθρωποι που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα.
Rhus toxicodendron – βελτιώνεται με τη ζέστη και χειροτερεύει με το κρύο και ειδικά τo πρωί.
Bryonia για έντονο διαξιφιστικό πόνο που χειροτερεύει με την κίνηση και φτάνει έως τους αστραγάλους.
ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Salix alba – Ulmaria – Filipendula spirea – Cimicifuga racemosa – Boswellia.
GEMMOTHERAPY
PINUS MONTANA – RIBES NIGRUM – VITIS VINIFERA
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Μη σηκώνετε βάρη,όταν σκύβετε να λυγίζετε τα τα γόνατα και τα χέρια αλλά όχι την πλάτη. Αγοράστε ένα καλό ορθοπεδικό στρώμα και μην κοιμάστε μπρούμυτα. Οι γυναίκες όχι ψηλά τακούνια αλλά όχι και φλάτ τουλάχιστον 2-3 πόντους τακουνάκι στην πτέρνα. Όταν ξαπλώνετε βάλτε ένα μαξιλαράκι ανάμεσα στα γόνατα. Μήν κάθεστε σταυροπόδι και τα πόδια να ακουμπούν κάτω. Άν υπάρχει ανάγκη ανάγκη να συκώσετε κάποια βάρη στη δουλειά ο κορμός πρέπει να μένει ίσιος και σε κάμψη τα γόνατα .Όχι στα ρεύματα,υγρασία,κλιματιστικά.
Η γυμναστική και ειδικά η ενδυνάμωση των μυών μέσης κοιλιακών και ραχιαίων βοηθούν. Πιλάτες,κολύμβηση,αλλά όχι κραδασμικές ασκήσεις σε μηχανήματα.