ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Ούτε μια μέρα παραπάνω

Ούτε μια μέρα παραπάνω! Βενετίας Πιτσιλαδή- Σούαρτ

2 Dec, 2021

Ούτε Μια Μέρα Παραπάνω, Ψυχολογικό μυθιστόρημα χαρακτηρίζει το τελευταίο βιβλίο της η συγγραφέας Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ ψυχολόγος , με σπουδές στη Δημοσιογραφία και στις Δημόσιες και Κοινωνικές Σχέσεις, που επί χρόνια  ασχολείται με τη μελέτη και την ανάλυση του ψυχικού κόσμου των ανθρώπων στα βιβλία της. Το ψυχογράφημα αυτό, ή όπως ο κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας χαρακτηρίζει «βιβλίο εφαρμοσμένης αυτογνωσίας» της γνωστής λογοτέχνιδας, φέρει τον ελκυστικό , αινιγματικό αλλά και αποκαλυπτικό τίτλο :

«Ούτε μια μέρα παραπάνω!»

Έχοντας διαβάσει ο αναγνώστης τις 360 σελίδες του βιβλίου γραμμένες με τέχνη και μαεστρία, διαπιστώνει την βούληση της συγγραφέως να εκφράσει το : «ως εδώ και μη παρέκει» για την σεξουαλική κακοποίηση και την βία, τον ρατσισμό, και τις σχέσεις σκλάβας-αφέντη.

«Μακάρι να μπορούσα» είναι ο τίτλος του ποιήματος στην αρχή του βιβλίου, και οι στίχοι : « μακάρι να μπορούσα /να σβήσω /τις οδυνηρές αναμνήσεις /που πληγώνουν την ψυχή μου/ να κρύψω/ τα σημάδια που άφησες/ απάνθρωπα στο κορμί μου» προβληματίζουν τον αναγνώστη και δικαιώνουν την άποψη της συγγραφέως ότι για να καταφέρουν οι άνθρωποι – θύματα να απελευθερωθούν από τα τραυματικά αυτά ψυχικά βιώματα θα πρέπει να αποκτήσουν τη συναισθηματική ωριμότητα, που θα τους εξασφαλίσει και τη συναισθηματική ανθεκτικότητα, την ψυχική δύναμη και την αυτοπεποίθηση για την ψυχική τους υγεία. Εξάλλου, πολύ σημαντικό είναι να μάθουν οι άνθρωποι να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον ακούνε, να τον προσέχουν και να τον κατανοούν για να γίνουν σίγουροι, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να μην αμφιβάλλουν για την αξία τους και να είναι ευτυχισμένοι.

Τρεις γενιές γυναικών παρελαύνουν στο βιβλίο, γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου, που βιώνουν δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις , κυνηγημένες, τραυματισμένες από βίαιους έρωτες, αλλά και άνδρες βίαιοι, βάρβαροι, εραστές, άνδρες που αν και φαίνεται να καθορίζουν τη ζωή των γυναικών τους , στο τέλος οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν τον καθοριστικό ρόλο.

Όπως η Βενετία γράφει στο καταληκτικό  σημείωμά της, το μυθιστόρημα-ψυχογράφημα αυτό, το τέταρτο κατά σειρά, το έγραψε κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλωβισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και  το αισθάνθηκε ως ένα βιβλίο φάρμακο και σωτηρίας, που τη βοηθούσε να ξεπερνά τη δύσκολη εποχή για όλους μας. Στο διάστημα αυτό, με τους ήρωές της παρέα, μπορούσε – όπως γράφει – να ταξιδεύει ελεύθερα, να κάνει βουτιές στις ψυχές τους και να τους βοηθά να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τα ψυχολογικά τους τραύματα. Και συγχρόνως οι ήρωές της την βοηθούσαν να νιώθει ελεύθερη και να μπορεί να ταξιδέψει και να πάει μαζί τους παντού σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η Βενετία, ως έμπειρη ψυχολόγος περιγράφει με ένα δικό της μοναδικό  τρόπο γεγονότα ανθρώπινα, καθημερινά, που δεν μπορούν να μη προβληματίσουν τον αναγνώστη, δεν μπορούν  να τον αφήσουν  ασυγκίνητο.

Η άσκηση της βίας οποιασδήποτε μορφής  συχνά περνά από γενιά σε γενιά σαν «κληρονομιά» που κανείς δεν τη θέλει, αλλά αναγκάζεται να την αποδεχθεί, παρατηρεί η συγγραφέας, και είναι βέβαιο ότι με την πανδημία αυξήθηκαν οι βίαιες συμπεριφορές και ξαφνικά παρουσιάστηκε  και εξάπλωση της ενδοοικογενειακής βίας απανταχού του πλανήτη μας. Και το επιπλέον  δυσάρεστο είναι ότι η πανδημία θα περάσει, η βία όμως θα παραμείνει!

Στόχος της συγγραφέως είναι το μυθιστόρημα αυτό, με την καλαίσθητη έκδοση από τον «Ωκεανό», να το διαβάσουν ορισμένα «θύματα» και να βοηθηθούν ώστε να πάρουν τη σωστή τους απόφαση , να σπάσουν τη σιωπή τους και να απελευθερωθούν. Και όλα αυτά χωρίς καμία καθυστέρηση, να μην αφήσουν να περάσει … «ούτε μια μέρα παραπάνω!».

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων ΕΚΠΑ, Κοσμήτωρ Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This