EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ο μυστικός κόσμος της Τεχνολογίας

Ο μυστικός κόσμος της Τεχνολογίας

24 Jun, 2023

Η «Τράπεζα θεμάτων» για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που χρησιμοποιείται με επιτυχία ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα, εκτός του περιπετειώδους παρελθόντος της, στις φετινές εξετάσεις παρουσίασε απροσδόκητα προβλήματα.

Η εγκυρότητα της «Τράπεζας θεμάτων» δεν αμφισβητείται, και αποτελεί και για τη χώρα μας τον πιο αντικειμενικό τρόπο για τις εξετάσεις των μαθητών. Η τεχνολογική της όμως προστασία φαίνεται ότι δεν είχε, όσο έπρεπε, εξασφαλιστεί. Εξάλλου, η προετοιμασία για ένα τέτοιο σύστημα εξετάσεων προϋποθέτει την εξάντληση της διδακτέας ύλης από τους καθηγητές, καθώς και την δυνατότητα κλήρωσης από τρία διαφορετικά ερωτήματα της «Τράπεζας» ανά θέμα, ώστε να επιλέγονται τα πλέον κατάλληλα.

Η κυβερνοεπίθεση στην «Τράπεζα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και έφερε στο φως μια σειρά από επιπλέον προβλήματα του συστήματος. Η πρωτόγνωρη, όμως, επίθεση που δέχθηκε το σύστημα είναι, τουλάχιστον, άδικο να προκαλεί την μήνιν εναντίον της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και του Υπηρεσιακού Υπουργού Παιδείας, του διαπρεπούς ομ.καθηγητή κ.Χρήστου Κίττα, του γνωστού για το κύρος, την υπευθυνότητα, το θάρρος και την αξιοσύνη πρ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η χρήση τέτοιων συστημάτων απαιτεί πολλά επίπεδα τεχνολογικού ελέγχου, τα οποία δεν είχαν, ως φαίνεται, προβλεφθεί για τις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου. Οι μαθητές ταλαιπωρήθηκαν με την αναβολή, και τόσον οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους, είναι επόμενο να αμφιβάλλουν και για την εγκυρότητα ακόμη των εξετάσεων, καθώς ουδείς γνωρίζει έως πιο βαθμό μπορεί να φθάσει η επίθεση σε κρατικό δίκτυο. Αν περιορίζεται, δηλαδή, στην ματαίωση των εξετάσεων ή αν ενέχει κινδύνους και για την προστασία των θεμάτων. Και είναι φυσικό οι ανησυχίες αυτές να επιβαρύνουν την ψυχολογία και των υποψήφιων για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα, που ακολουθούν.

Σε άρθρο της κ.Μ.Παπαματθαίου διάβασα ότι ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας έλεγε στο «Βήμα» χαριτολογώντας ότι « όποτε οι πανελλαδικές εξετάσεις έπεσαν κοντά σε προεκλογική περίοδο δημιουργήθηκαν προβλήματα τέτοιας  ή άλλης φύσης…». Μήπως, λοιπόν, και ο χρόνος των εκλογών δεν ήταν ο κατάλληλος για τις εξετάσεις ; Πιστεύω ότι αν το σύστημα δεν έχει πλήρως εξασφαλιστεί, θα πρέπει, ίσως, να προβλεφθεί σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, η δυνατότητα διενέργειας των εξετάσεων, χωρίς αναβολή, με το παραδοσιακό σύστημα, που έχει διαχρονικά αναγνωριστεί ως αδιάβλητο και …υπεράνω κομμάτων!

 Ας ελπίσουμε  ότι η κακοδαιμονία της «Τράπεζας θεμάτων» στην χώρα μας  θα σταματήσει εδώ, και η κυβέρνηση, που θα αναλάβει μετά τις εθνικές εκλογές, θα μεριμνήσει έγκαιρα για την τεχνολογική οχύρωση του εξεταστικού αυτού συστήματος.

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευης.

ΤΟ ΒΗΜΑ  12.6.2023

 

 Photo
paulabassi2 / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This