EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,1% τον Ιούνιο, νέο υψηλό 40 ετών

14 Jul, 2022

Τα αυξανόμενα κόστη καυσίμων, στέγασης και τροφίμων συνέβαλαν σημαντικά στον υψηλό πληθωρισμό τον περασμένο μήνα

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των ΗΠΑ ανέβηκε στο 9,1 τοις εκατό τον Ιούνιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981 και ξεπερνώντας την εκτίμηση της αγοράς στο 8,8 τοις εκατό και τον ετήσιο ρυθμό του Μαΐου 8,6 τοις εκατό.

Σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics ( BLS ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 1,3 τοις εκατό από μήνα σε μήνα. Ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερος από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 1,1%.

Ενώ ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τους ασταθείς τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 5,9%, αυτός ήταν υψηλότερο από την πρόβλεψη του 5,7%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό 0,7%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10,4%, ενώ ο δείκτης ενέργειας ενισχύθηκε κατά 41,6%.

Σχεδόν κάθε τρόφιμο, εκτός από την άψητη μοσχαρίσια μπριζόλα, ήταν πιο ακριβό τον περασμένο μήνα. Το χοιρινό αυξήθηκε κατά 9%, το κοτόπουλο αυξήθηκε κατά 18,6% και το ζαμπόν κατά 9,6%. Τα αυγά αυξήθηκαν κατά 33,1%, το γάλα αυξήθηκε κατά 16,4%, τα φρούτα και τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 8,1% και ο καφές διογκώθηκε κατά 15,8%.

Στον ενεργειακό τομέα, το μαζούτ αυξήθηκε κατά 98,5%. Η βενζίνη αυξήθηκε κατά 59,9%, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 13,7%, και το προπάνιο και η κηροζίνη αυξήθηκαν κατά 26,1%.

Τα νέα οχήματα αυξήθηκαν κατά 11,4%, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα φορτηγά αυξήθηκαν κατά 7,1%, τα ρούχα αυξήθηκαν κατά 5,2% και τα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 5,6%.

Το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του ΔΤΚ, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο από τον Μάιο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ενοικίου της κύριας κατοικίας κατά 0,8%, τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίου από το 1986.

«Ο σημερινός συγκλονιστικά υψηλός αριθμός πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή δεν προοιωνίζεται καλά για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας», δήλωσε ο Desmond Lachman, οικονομολόγος και ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, σε email στους The Epoch Times.

Καθιστά πιθανό ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να μειώνει επιθετικά τον «διογκωμένο ισολογισμό» της, είπε.

«Η Fed πιθανότατα θα το κάνει παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις αδυναμίας της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Λάχμαν. «Αυτό πρέπει να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σκληρής οικονομικής προσγείωσης πριν από το τέλος του έτους και περαιτέρω αναταραχής στις αγορές μετοχών και ομολόγων».

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,4%, την τέταρτη συνεχόμενη πτώση του, αφού υποχώρησε έως και 1,6% νωρίτερα. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite έκλεισε πτωτικά 0,2%, διαγράφοντας σχεδόν το σύνολο της πρώιμης απώλειας 2,1%.

Ο δείκτης δολαρίων ΗΠΑ (DXY), ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, εκτινάχθηκε με τις ειδήσεις πριν κλείσει τη μέρα χαμηλότερα κατά 0,13% στις 108,02 μονάδες. Ο δείκτης σημείωσε πτώση το 2022, σημειώνοντας ράλι περίπου 13 τοις εκατό από έτος μέχρι σήμερα.

Μια ψεύτικη αναφορά ΔΤΚ κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο στις 12 Ιουλίου και προσπάθησε να μιμηθεί τη μορφοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαΐου, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ημερομηνίες και αριθμούς. Υποστήριξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 10,2 τοις εκατό τον Ιούνιο. Παρά το γεγονός ότι ήταν πλαστό, τράβηξε την προσοχή των επενδυτών, στέλνοντας τις μετοχές ελαφρώς χαμηλότερα στην απογευματινή συνεδρίαση στη Wall Street.

 

Κορυφαίος πληθωρισμός;

Τον περασμένο μήνα, οι τιμές του αργού πετρελαίου και της βενζίνης μειώθηκαν σε αξιοσημείωτα επίπεδα εν μέσω αυξανόμενων φόβων ύφεσης και ασθενέστερων προοπτικών ζήτησης.

 

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) έχει υποχωρήσει κατά περίπου 17 τοις εκατό κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από τα μέσα Ιουλίου. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι βενζίνης έχει πέσει κατά περίπου 7 τοις εκατό σε περίπου 4,65 δολάρια, σύμφωνα με την AAA .

Τα γεωργικά προϊόντα έχουν επίσης υποχωρήσει, με το καλαμπόκι, το σιτάρι και τη σόγια να υποχωρούν κατά περίπου 20 τοις εκατό τον περασμένο μήνα.

«Η χαλάρωση των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορευμάτων, οι βελτιωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, η χαλάρωση των εξόδων αποστολής και οι χαμηλότεροι δείκτες του υπεύθυνου αγορών υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να έχει φτάσει στο απόγειό του τον περασμένο μήνα ή θα φτάσει σύντομα στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Ipek Ozkardeskaya, ανώτερος υπάλληλος. αναλυτής της Swissquote Bank, έγραψε σε ένα ερευνητικό σημείωμα.

Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι οι τιμές για πολλά αγαθά και υπηρεσίες στην αγορά θα παραμείνουν υψηλές, όπως τα ενοίκια και τα αεροπορικά εισιτήρια. Ο βασικός ΔΤΚ θα μπορούσε επίσης να μετριαστεί, λόγω των χαμηλότερων τιμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Η μέτρηση του ονομαστικού πληθωρισμού ώθησε την αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων να αναθεωρήσει τις προσδοκίες της ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αυτού του μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είχε προβλέψει αύξηση τριών τετάρτων στην επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων, με μικρές πιθανότητες για πλήρη αύξηση των μονάδων, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool .

Η σταθερότητα των τιμών έχει γίνει ο πρωταρχικός στόχος της κεντρικής τράπεζας, ακόμη κι αν πυροδοτήσει ύφεση και επεκτείνει το selloff στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι είναι δυνατή η πλοήγηση σε μια ομαλή προσγείωση, αλλά σημείωσε ότι δεν αποτελεί εγγύηση.

photo  https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This