EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός επιταχύνεται ξανά τον Ιανουάριο, φθάνοντας στο νέο υψηλό 40 ετών

11 Feb, 2022

Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν επίσης, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός έχει κολλήσει σε υψηλή ταχύτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβασε τους ρυθμούς του για άλλη μια φορά, επιταχυνόμενος σε ετήσιο ποσοστό 7,5% τον Ιανουάριο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών και πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Bureau of Labor Statistics (BLS).

Η επιτάχυνση του Ιανουαρίου στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI), που αντανακλά τον πληθωρισμό από την οπτική γωνία των τελικών καταναλωτών, σηματοδοτεί τον όγδοο συνεχόμενο μήνα με τις τιμές να αυξάνονται ταχύτερα από 5% σε ετήσια βάση και με ταχύτερο ρυθμό από τον ρυθμό 7,0% του Δεκεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση, ο ρυθμός του μετρητικού πληθωρισμού του ΔΤΚ παρέμεινε σταθερός στο 0,6% τον Ιανουάριο, ανταποκρινόμενος στον ρυθμό του Δεκεμβρίου και παρέχοντας ένα νέο σημάδι πληθωρισμού κολλημένου σε υψηλή ταχύτητα.

Οι συναινετικές προβλέψεις προέβλεπαν επιτόκιο 7,3% του ετήσιου ΔΤΚ και 0,5% ανάγνωση στο μηνιαίο μέτρο.

Οι κίνδυνοι πληθωρισμού «έτρεξαν προς τα πάνω»

Όχι μόνο ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του ΔΤΚ τον Ιανουάριο είναι ο υψηλότερος από τον Φεβρουάριο του 1982, όταν έφτασε στο 7,6%, αλλά είναι επίσης πολύ πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του 2%, όπως αντικατοπτρίζεται σε ένα ξεχωριστό αλλά σχετικό μετρητή πληθωρισμού, πιέζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυστηροποιήσουν χαλαρές νομισματικές ρυθμίσεις για να χτυπήσει λίγο τον αέρα από τις αυξανόμενες τιμές.

«Οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και οι ονομαστικοί μισθοί επιταχύνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε η Λορέτα Μέστερ, πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ και μέλος της Ομοσπονδιακής Ανοιχτής Αγοράς. Η Επιτροπή (FOMC), δήλωσε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις την Τετάρτη για μια εικονική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Κέντρο.

Σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού «κλίνουν προς τα πάνω», η Μέστερ είπε ότι υποστηρίζει την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed τον Μάρτιο.

«Ενώ η παραλλαγή Omicron μπορεί να επιβαρύνει τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και η στενότητα στις αγορές εργασίας συνιστούν επιτακτικό λόγο για την έναρξη επαναβαθμονόμησης της στάσης της νομισματικής πολιτικής», είπε.

Οι μισθοί έχουν εκτοξευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντείνοντας τους φόβους για μια πιθανή έλικα μισθών-τιμών, όπως αυτή που ταλαιπώρησε την οικονομία των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,7% ετησίως τον Ιανουάριο, το οποίο ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί με εξαίρεση την απότομη αύξηση των μισθών για ένα μήνα τον Απρίλιο του 2020. Τότε ήταν εκατομμύρια σχετικά χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους, ενώ οι σχετικά υψηλόμισθοι συνάδελφοί τους παρέμειναν απασχολούμενοι, με τη διαρθρωτική αλλαγή στη σύνθεση της απασχόλησης να οδηγεί σε ώθηση στους μέσους μισθούς.

Στην ομιλία της, η Mester έθιξε τον κίνδυνο μιας σπείρας μισθών-τιμών, λέγοντας ότι εάν οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αποκαθηλωθούν, οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές για ακόμη περισσότερο.

«Το να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές να αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό μακροπρόθεσμα. Μια άνοδος των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε στη συνέχεια να μεταδοθεί στη δυναμική καθορισμού των μισθών και των τιμών, οδηγώντας σε ακόμη πιο επίμονο πληθωρισμό», είπε.

Ενώ, όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed, η Mester αναμένει κάποια βελτίωση στις μετρήσεις του πληθωρισμού αργότερα μέσα στο έτος καθώς οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς αμβλύνονται και η ζήτηση αμβλύνεται, είπε ότι υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθός τους.

Οι αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο, με τον ιχνηλάτη της Fed Watch της CME να δείχνει πιθανότητα 75% ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του FOMC τον Μάρτιο και πιθανότητα 25% για μεγαλύτερο, 50%. -βάση-σημείο άνοδος.

Ενώ η Μέστερ είπε ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν αποτελούν «επιτακτική υπόθεση» για μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, τόνισε ότι είναι καιρός η Fed να ανακαλέσει πιο επιθετικά τις διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές. Πρόσθεσε ότι κάθε συνεδρίαση της FOMC θα είναι «στο παιχνίδι» και ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό και την οικονομία.

«Οι πιέσεις τιμών στα νοικοκυριά απλώς δεν τελειώνουν», δήλωσε ο επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Bankrate, Γκρεγκ ΜακΜπράιντ, στους The Epoch Times σε μια δήλωση που εστάλη μέσω email.

«Όχι μόνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 20 τοις εκατό το περασμένο έτος, αλλά τώρα και πολλά ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,5 τοις εκατό μόνο τον περασμένο μήνα. Τίποτα δεν πιέζει περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών από τις μεγάλες αυξήσεις που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στο κόστος στέγασης και στέγασης», πρόσθεσε.

Ο ΜακΜπράιντ είπε ότι οι κινήσεις της Fed για ανάκληση ρυθμίσεων εύκολου χρήματος θα απομάκρυνε λίγο τη ζήτηση, αλλά δεν θα κάνει τίποτα για να διορθώσει τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να χαθούν.

photo  https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This