EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Περί σημαίας ελληνικής

Περί σημαίας ελληνικής

4 Jan, 2024

Η πρωτοποριακή εικαστική καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ, που ζει μόνιμα στην Αμερική, υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή της, φιλοτέχνησε και παρουσίασε στην έκθεση του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης μια ελληνική σημαία σε ροζ απόχρωση, φτιαγμένη από τα σεντόνια γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

Θόρυβος ιδιαίτερος προκλήθηκε για την ροζ ελληνική σημαία, που εξετέθη στο Γενικό Προξενείο της Νέα .Υόρκης, και η οποία αποσύρθηκε με παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Γεραπετρίτη, γιατί «τα σύμβολα του κράτους πρέπει να φαίνονται ακέραια στις Υπηρεσίες του σκληρού πυρήνα του κράτους».

Η πρωτοποριακή εικαστική καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ, που ζει μόνιμα στην Αμερική, υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή της, φιλοτέχνησε και παρουσίασε στην έκθεση του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης μια ελληνική σημαία σε ροζ απόχρωση, φτιαγμένη από τα σεντόνια γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

Αυτή ακριβώς η βία ήταν και το θέμα της έκθεσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ενοχή της Γειτονιάς». Η ίδια αντέδρασε στην ενέργεια αυτή του Υπουργού με τρόπο αξιέπαινο και πιο ήπιο από τον αντίστοιχο πολιτικών και δημοσιογράφων, λέγοντας: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Η ελευθερία της Τέχνης προστατεύεται και από το Σύνταγμα. Η ροζ σημαία στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε αυτά τα τραγικά, απάνθρωπα φαινόμενα, που συμβαίνουν στην εποχή μας. Η σημαία δεν προσέβαλε κανέναν και τίποτα, τα φαινόμενα προσβάλλουν τη χώρα μας.

Στη λογοτεχνία η Αννα Καραμάνου πραγματεύεται το θέμα της απαξίωσης του γυναικείου φύλου στο βιβλίο της Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021. Οι γυναίκες αυτές, με σημαία τις οικουμενικές αξίες, διεκδικούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους και τη δικαιοσύνη των φύλων.

Είναι γεγονός, και είναι λυπηρό, ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός ευρύτερα, στα οποία η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρα κατά την αρχαιότητα, στους νεότερους χρόνους η πορεία της άλλαξε.

Υπερηφανευόμαστε για το παρελθόν και αδιαφορούμε για το παρόν, ενώ όλοι παραδεχόμαστε ότι η χώρα μας είναι η κατ’ εξοχήν χώρα που παράγει πολιτισμό, τον οποίο, αν εκμεταλλευόμαστε σωστά θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα μια πλούσια χώρα. Πρόκειται για ένα εθνικό ελάττωμα, που αρνούμαστε να διορθώσουμε. Διστάζουμε, πάντα πνιγμένοι στις ιδεολογίες και τις φοβίες μας.

Δεν μπορώ να λησμονήσω την αντίδραση μερικών συναδέλφων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πριν πολλά χρόνια, για την λειτουργία Τμημάτων Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών με τη δικαιολογία ότι αυτά ξεφεύγουν από τον αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα των άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων. Ευτυχώς δεν εισακούστηκαν, τα τμήματα αυτά λειτούργησαν και ακολουθούν μια εξαιρετική πορεία, που τιμά το Πανεπιστήμιο.

Η υποστολή της ροζ σημαίας προκάλεσε αντιδράσεις και δυσμενή σχόλια. Χαρακτηριστικός είναι ο χιουμοριστικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο μεγάλος μας ΚΥΡ γράφοντας το ακόλουθο αποστομωτικό σχόλιο: «Οταν κατεβάζουν ένα έργο Τέχνης από μια έκθεση, πρέπει όλες οι Σχολές Καλών Τεχνών να υψώνουν στην ταράτσα μιαν ελληνική σημαία μεσίστια!…»

 

 

 

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.
photo https://greekcitytimes.com/https://tovima.gr 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This