EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
η σημασία των νόμων

Ποια η σημασία των νόμων για την δημοκρατική  Ελλάδα;

16 Mar, 2023

Είναι αλγεινή η αλήθεια ότι οι Έλληνες έχουμε την τάση να περιφρονούμε τους νόμους, και το ελάττωμα αυτό μας βαραίνει από τους χρόνους της κλασικής αρχαιότητας!  Είχα και στο παρελθόν αναφερθεί στο θέμα από τη στήλη αυτή, και επανέρχομαι, γιατί το ίδιο φαινόμενο έχει ξεπεράσει τα όρια της έννομης τάξης και απειλεί την ίδια τη δημοκρατία.

Το σκάνδαλο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε αρχηγό κόμματος, βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας, χωρίς να θίγεται ο κυρίως υπεύθυνος και με μόνη την  παραίτηση των υπεύθυνων προσώπων του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού. Γιατί παρακολουθείτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Παραμένει άγνωστο …και οι πολίτες πείθονται σιγά-σιγά ότι η παρακολούθηση είναι κάτι το φυσιολογικό! Έχει άδικο ο ΚΥΡ όταν, σατιρίζοντας την κυβέρνηση, γράφει ότι εκτός του προσωπικού γιατρού καθιέρωσε και τον προσωπικό τηλεφωνικό υποκλοπέα;

Έλληνες συνταγματολόγοι πανεπιστημιακοί καθηγητές επεσήμαναν σε συνεντεύξεις και άρθρα τους τον κίνδυνο αυτού του σκανδάλου για τη δημοκρατία μας. Θεωρούν  πως η ευθύνη ανήκει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να την αναλάβει και να παραιτηθεί. Αντίθετα, ουδεμία ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης οδηγεί σε έρευνα, που θα έχει ουσιαστικά και άμεσα αποτελέσματα για την  πάταξη του άθλιου αυτού φαινομένου.  Επομένως η κυβέρνηση προχωρεί αλώβητη και αισιόδοξη  στις επόμενες εκλογές, και οι έρευνες βαδίζουν στο μέλλον το…αόρατο!

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής φαίνεται, παραδόξως, να ευνοούν τους κυβερνώντες. Ο ελληνικός λαός πάσχει καθημερινά. Η πανδημία, τα καιρικά φαινόμενα και η οικονομική κατάρρευση που συνακολουθεί, δεν του αφήνουν περιθώρια να ασχοληθεί πλέον με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά και η εξέλιξη της αντιμετώπισης  ενός τόσο σοβαρού γεγονότος τον κρατά σε σύγχυση. Αυτό ακριβώς είναι στην ουσία το «μέγα ζήτημα» της εποχής μας, γιατί αν ο λαός δεν αντιδράσει με τις δημοκρατικές  δυνατότητες που διαθέτει, η δημοκρατία κινδυνεύει στον τόπο μας.

Σε επιστολή που απευθύνει, επί Ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα, ο Ρωμαίος ύπατος Μενένιος Άπιος σε φίλο του ανθύπατο, προκειμένου να τον βοηθήσει στα διοικητικά του καθήκοντα, επισημαίνει τα εξής :

«Η μοίρα μάς έταξε νομοθέτες του κόσμου και το ελληνικό άτομο περιφρονεί το νόμο. Δεν παραδέχεται άλλη κρίση παρά μόνον την ατομική του… Σπάνια οι Έλληνες πείθονται «τοις κείνων ρήμασι». Πείθονται μόνον στα ρήματα τα δικά τους και αλλάζουν τους νόμους κάθε λίγο ανάλογα με τα κέφια της στιγμής, ή όταν δεν μπορούν να τους αλλάξουν, τους αντιμετωπίζουν σαν εχθρικές δυνάμεις και τότε μεταχειρίζονται εναντίον τους ή τη βία ή το δόλο… Για να κρίνουν αν ένας νόμος είναι δίκαιος, θα τον μετρήσουν με το μέτρο της προσωπικής τους περίπτωσης, ακόμη και όταν υπεύθυνα τον κρίνουν στην εκκλησία ή το δικαστήριο… Απορείς πώς η πατρίδα των πιο μεγάλων νομοθετών έχει τόση λίγη πίστη στο νόμο». ( Από το ογκώδες και εμπνευσμένο  βιβλίο του αλησμόνητου Κωνσταντίνου Τσάτσου, «Αφορισμοί και διαλογισμοί», Οξυρρύγχιοι  πάπυροι, δεύτερη σειρά, εκδ. Εστίας, 1970).

Ας ελπίσουμε, επιτέλους, ότι ο αναφερόμενος «αφορισμός» θα παύσει να ισχύει στην προοδευτική και δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα, και ο αναγκαίος «διαλογισμός» θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Ομ.καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής.
ΒΗΜΑ της Κυριακής 20.11.2022

photo Clker-Free-Vector-Images  / https://pixabay.com 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This