EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Προσκύνημα στην Ίμβρο

22 Jan, 2024
Προσκύνημα στην Ίμβρο

Αιγαιοπελαγίτικο πανάρχαιο ελληνικό νησί σε κοντινή απόσταση από την Λήμνο και τη Σαμοθράκη βρίσκεται η νήσος Ίμβρος. Ανήκει γεωγραφικά στις Θρακικές Σποράδες μαζί με την νήσο Τένεδο σε κοντινή απόσταση δίπλα στα μικρασιάτικα παραλία απέναντι από την Τροία. Είναι πανάρχαιο ιστορικό ελληνικό νησί σύμμαχος των αρχαίων Αθηναίων. Από την Αλεξανδρούπολη είναι εύκολα προσβάσιμη δια θάλασσας αλλά οι ακτοπλοϊκές γραμμές με τη γείτονα είναι απαγορευμένες. Όποτε ακολουθούμε το δρόμο από την Αλεξανδρούπολη οδικά μέσω του Τελωνείου Κήπων Ιψαλων. Από εκεί περνώντας τη γέφυρα του Έβρου φτάνουμε στην Κεσσάνη και από εκεί με κατεύθυνση προς Καλλίπολη Δαρδανέλλια οδικώς φτάνουμε στο Λιμάνι του Καμπατεπε δυο ώρες οδικώς από την Αλεξανδρούπολη.  Σε απόσταση μας ώρας από το λιμάνι με καράβι η Ίμβρος μας περιμένει φιλόξενη. Το νησί πανέμορφο η γλάροι μας συνοδεύουν η Σαμοθράκη σε απόσταση αναπνοής χαιρετά την αποκομμένη αδελφή της εδώ και εκατό χρόνια αφού η Ίμβρος είχε ενωθεί με την Ελλάδα το 1913 αλλά λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής παραχωρήθηκε στην Τουρκία με τη συνθήκη της Λοζάνης το 1923 και έκτοτε ο Ελληνικός ορθόδοξος πληθυσμός των 8500 κατοίκων συρρικνώθηκε από τις Τουρκικές αρχές σε 300 μόλις Έλληνες Ρωμαίους ενώ οι Τούρκοι υπερέβησαν τις 10.000. Στο νησί λειτουργούν ένα ελληνικό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο με 24 παιδιά και ένα ελληνικό γυμνάσιο λύκειο με 34 ελληνόπουλα. Η μητρόπολη ποιμαίνεται από το Μητροπολίτη Κύριλλο που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με έδρα την Παναγία. Στην Ίδια Μητρόπολη ανήκει και η ΤΕΝΕΔΟΣ. Ευλογημένα νησιά που κάποτε έσφιξαν από ζωή και Ελληνισμό σήμερα οι Έλληνες έχουν δραστικά περιοριστεί τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται και με τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου μια τάση επιστροφής της νέας γενιάς που πρωτίστως διαμένει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα καλοκαίρια το νησί γεμίζει από ζωή και η χαρά ανθίζει στα. χείλη των απομονωμένων Ελλήνων κατοίκων του. 

Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη γενέτειρα του Αγίους Θεοδώρους της ΙΜΒΡΟΥ είναι μια πανηγυρική σκηνή. Το χωριό σε μια ανηφορική Πλαγιά μαρτυρεί την αρχοντική θρακική καταγωγή του που στη δεκαετία του 1959-1960 μετρούσε περισσότερες από 600 ρωμαϊκές ψυχές με 60 και περισσότερες ελληνικές μαθητικές ψυχές. Ανάμεσα τους και ο ΝΕΑΡΟΣ τότε Δημήτριος Αρχοντωνης σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης κκ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. Πηγαίνουμε να τον συναντήσουμε με τον επιχειρηματία κύριο Άγγελο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ και τον γιο μου Χρήστο επικεφαλής του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΟικοΕΛΛΩΔΙΑ. Περιμένουμε στην ανηφόρα του άνω μαχαλά 100 μέτρα από το καφενείο του μακαριστού Χρήστου Αρχοντωνης πατέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη ακριβώς απέναντι από το σπίτι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Πρώην Αμερικής Ιάκωβου Κουρούση. Συναντούμε έναν καλοκάγαθο κύριο με γκρίζα μαλλιά που μας καλωσορίζει χαμογελαστός και μας εύχεται καλή χρόνια.

Μας συστήνεται  -είμαι ο Αντώνης Αδελφός του Πατριάρχη. Απλός και χαμογελαστός ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ. Θυμάμαι τότε ότι έχω γράψει γι αυτόν στο βιβλίο μου ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Έχω μάλιστα και οικογενειακή φωτογραφία τους με τον πατέρα τους  αείμνηστο Χρήστο Αρχοντωνη, τη μητέρα τους αείμνηστη Μερόπη Αρχοντωνη το γένος Σκαρλάτου, την αείμνηστη αδελφή του ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ, τον αδελφό τους Νικόλαο που σήμερα ζει στην Αυστραλία, και ασφαλώς τον τρίτο τόκο τότε νεαρό Δημήτριο Αρχοντωνη και σήμερα Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο. Μας διηγείται για τα παιδικά τους χρόνια. Τον Καφεπώλη πατέρα του Χρήστο ποσό γλυκός και μειλίχιος πατέρας ήταν. Τη μητέρα τους Μερόπη που πάντα φρόντιζε να μην τους ΛΕΙΨΕΙ τίποτε με τα ωραία της φαγητά τις θρακιώτικες πίτες τα αυγά από τις κοτούλες και το γάλα από τις κατσικούλες που μεγάλωνε στην αυλή. Θυμάται επίσης μια αναγκαστική μετανάστευση της οικογένειας στη Σαμοθράκη όπου ζήτησαν καταφύγιο στα χρόνια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου για να ξεφύγουν από τη μανία των Γερμανών. Εκεί τους περιποιήθηκαν οι Σαμοθρακίτες σαν να ήταν αδέλφια τους. Ο Αντώνιος αποκαλούμενος Βενιαμίν της οικογένειας δεν ήταν γεννημένος τότε αλλά τα θυμάται πολύ καλά και του τα περιέγραψε ο αδελφός του Δημήτριος, σήμερα Οικουμενικός Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. Σήμερα ο Αντώνιος ζει με την οικογένεια του στη Γαλλία κοντά στα ελβετικά σύνορα σε απόσταση 15 λεπτών από το θεολογικό κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμοαζυ της Ελβετίας. Η κόρη του είναι ανώτατο στέλεχος σε ολλανδική τράπεζα και ο γιος του καθηγητής χειμερινών σπορ. Μας μιλά για τους προέδρους της Γαλλίας το Ζισκάρ ντΕστεν που έκανε τόσο αγώνα για να γίνει η Ελλάδα δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Φρανσουα Μιτεράν, το Ζάκ  Σιρακ, τον Νικόλα Σαρκοζί, τον Φρανσουα Ολάντ και τον ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ Μακρον. Σήμερα ο Αντώνιος διάγει το 81ο έτος της ζωής του. Του ευχόμαστε να τα εκατοστίσει. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει την εμφάνιση του. Απλός Απέριττος. Φορά το αντερί του και το καλυμμαύκι του. Μας χαιρετά καλοκάγαθος προσηνής και ανοιχτόκαρδος. Καλώς τα παιδιά μου! Με την ευλογία σας Παναγιώτατε. Του επιδίδουμε το μετάλλιο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού και ιδιόχειρη επιστολή του Προέδρου του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ομότιμου καθηγητή φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κωνσταντινοπουλου με την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του να μας επισκεφτεί στην Αθήνα, να μας τιμήσει με ομιλία του από το βήμα του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ όπου μίλησαν οι κολοσσιαίοι της πολιτικής και των Γραμμάτων όπως Βενιζέλος, Βικελας, Πιερ Ντε Κουμπερτεν που κήρυξε από το βήμα αυτό τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, ο Ζωρζ Κλεμανσό, ο Τσωρτσιλ και πολλοί άλλοι.

Του ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ επίσης να μας βοηθήσει στη χορηγία δυο υποτροφιών σε δυο αριστεύσαντες μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ΙΜΒΡΟΥ και δυο μαθητές του Γυμνασίου Λυκείου ΙΜΒΡΟΥ.

Του επιδίδουμε τέλος το Σχέδιο του βιβλίου μας από τις εκδόσεις ΕΛΛΩΔΙΑ το οποίο αποδέχεται με χαρά και συγκίνηση. Ο τίτλος του είναι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Περιλαμβάνει 125 ποιήματα με κάθετη ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ και καθολική ομοιοκαταληξία σε όλους τους στίχους.

Το ποιητικό πόνημα περιέχει επίσης 125 φωτογραφίες σε έγχρωμη μορφή από την 34χρονη Πατριαρχική διακονία μεταξύ των οποίων την οικογενειακή τους φωτογραφία με τους γονείς του Χρήστο και Μερόπη και τα αδέλφια του Ζαχαρούλα, Νικόλαο και τον αποκαλούμενο Βενιαμιν της οικογένειας τον Αντώνιο και τον ίδιο βεβαίως τον Πατριάρχη νεαρό τότε Δημήτριο στο μέσον.

Το ΒΛΕΜΜΑ του συγκινείται. Του ζητάμε να μας δώσει μια ευλογία για να εκδοθεί το βιβλίο με δικό του πρόλογο. Το χαμόγελο του είναι μια θετική απάντηση στο αίτημα μας. Μας δίνει από ένα κομποσχοίνι και την ευλογία του. Είμαστε σίγουροι ότι η ευλογία του θα μας καθοδηγεί σε κάθε βήμα μας και θα μας προφυλάσσει από κάθε κακοτοπιά.

Ευχαριστούμε από μέσης καρδίας Παναγιωτατε

Ευχόμαστε η διακονία σας προς την Ορθόδοξη ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ να συνεχιστεί απλόχερα και στα επόμενα έτη που είμαστε βέβαιο ότι ο Κύριος θα σας χαρίσει ακόμη για πολύ καιρό.

 

Δρ Σταμάτιος Χρ. Γεωργουλης – Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγιοι Θεόδωροι ΙΜΒΡΟΥ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This