ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 26, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ροζίτα Σώκου

Έφυγε και ο θρύλος … που άκουγε στο όνομα Ροζίτα Σώκου

17 Dec, 2021

Άμα πει ο χάρος να βγει σεργιάνι, του δίνει και καταλαβαίνει. Σήμερα στις 8.15 το πρωί έσβησε πλήρης ημερών και η θρυλική Ροζίτα Σώκου.

Η οποία πρόσφερε στο πνεύμα και στον πολιτισμό μας, τόσα πολλά. Έφυγε σε προχωρημένη ηλικία, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρας που νοσηλεύονταν. Αιτία θανάτου, κατά την προσφιλή γνωμάτευση των καιρών, απο covid 19. Μιας και κάνεις πια στις μέρες μας, δεν φεύγει από τίποτα άλλο. Μονο από covid. (Για να πατάει γερά και το σκηνικό της τρομοκρατίας, που αιωρείται σαν Δαμόκλειος Σπάθη.)

Ήταν η Ροζίτα 98 χρονών. Είχε γεννηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, του 1923. Και είχε και κάποια παθολογικά θεματάκια.Τη Ροζίτα την ξέρω πολλά-πολλά χρόνια. Απο τα τρυφερά εκείνα της “Απογευματινής” Επρόκειτο για έναν πανέξυπνο και σπιρτόζικο άνθρωπο. Με τεράστια μόρφωση. Και βαθιά κοινωνική καλλιέργεια. Κορυφαία κριτικός κινηματογράφου. Με επαρκείς γνώσεις και ισχυρή άποψη. Καθώς γνώριζε πολύ καλά και την τεχνική επεξεργασία του σελιλόιντ.

Ροζίτα Σώκου

Ροζίτα Σώκου

Και την αισθητική ανάπτυξη, που απαιτούσε θεματολογικά η κάθε μορφή μυθοπλασίας. Δεν είναι λίγοι, οι κριτικοί της εποχής, που πριν γράψουν την δική τους, διάβαζαν την Ροζίτα Σώκου πρώτα… Για να μην κάνουν καμία γκάφα. Πέρα από κριτικός η Ροζίτα  Σώκου ήταν και σπουδαία συγγραφέας. Ήταν και υπέροχος άνθρωπος. Με τίμησε πραγματικά, με την φιλία της. Και έγραψε τον πρόλογο, σε δύο από τα βιβλία μου. Φίλη πολύ, ήταν και με τον Μάριο Φραγγούλη και με τον Κώστα Βενετσάνο, που τους αγαπούσε πολύ. Η Ροζίτα Σώκου  έγινε πολύ γνωστή στο εύρυ κοινό, από την συμμετοχή της στην τετράδα της κριτικής επιτροπής, της ιστορικής εκπομπής του τότε ΕΙΡΤ “Να η ευκαιρία” Μα κι από τις κατά καιρούς δηλώσεις της για πρόσωπα της δημοσιότητας.

Όπως οι κρίσεις της για την Μελίνα κι άλλες προσωπικότητες. Τολμηρή στις θέσεις της, καυστική, μα και καθοριστική στις απόψεις της. Ήταν από τους ανθρώπους αυτούς, που στη συνείδηση, καταγράφονται σαν μύθοι. Σαν κεφάλαια στον πνευματικό και πολιτιστικό χώρο. Συχνά, πριν καθίσει στο αναπηρικό καρότσι, λόγω θεμάτων υγείας, μαγείρευε και καλούσε τους φίλους της, για να δειπνήσουν παρέα. Όπως τον Φραγγούλη, τον Βενετσάνο, τον Μπιμπίλα κι άλλους. Ενώ η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή, για ένα ουζάκι σε κείνη την υπέροχη βεράντα της, που έβλεπε όλη την Αθήνα.

Ροζίτα Σώκου

Για μας που την γνωρίζαμε και εισπράτταμε την ευλογία της, ήταν ο δικός μας άνθρωπος. Ο φωτεινός μας άνθρωπος.. Που θα μας λείψει. Στην κόρη της, την Ιρένε Μαραντέι, εύχομαι δύναμη. Και υπομονή.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.