Ο καλύτερος τρόπος για να παύσεις το θέμα μιας πανδημίας, είναι να μην μιλάς πλέον γι’ αυτήν. Η βία του τρόμου για την υγεία, περνάει στην βία του τρόμου για την ζωή, τον θάνατο και την ειρήνη, με τα τελευταία νέα από την Ουκρανία
Αποσταθεροποίηση υπήρχε ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια γκρέμισαν θεσμοί πολλών δεκαετιών, απορρυθμίστηκαν επαγγέλματα, κλάδοι ολόκληροι της διεθνούς οικονομίας. Και τώρα; Ο βορράς ξυπνάει από την χειμερία νάρκη, απ’ ό,τι φαίνεται.
Ο στρατιωτικός έλεγχος γύρω από την Ουκρανία έχει σφίξει και η Ρωσία συγκεντρώνει τα στρατεύματά της, το πυροβολικό και εξοπλισμό κάθε είδους. Το θέμα δεν είναι η στιγμή, το πότε θα δοθεί η εντολή έναρξης. Το θέμα είναι ότι
το ανέκδοτο πέρασε στους κύκλους μεταξύ Μόσχας και ΗΠΑ. «Επιτίθεσαι», «όχι, δεν επιτίθεμαι».
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει επίθεση, επιμένοντας αντ’ αυτού ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία συνιστά απειλή για τα δυτικά της Ρωσίας. Μια κλιμάκωση των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία και μια έκρηξη οχήματος στο Ντονμπάς που ελέγχεται από τους αυτονομιστές ενέτεινε τους φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να υποκινεί τη βία για να δικαιολογήσει μια εισβολή.
Αυτή την στιγμή στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται περί τους 150.000 Ρώσσους στρατιώτες, από τρεις πλευρές. Υποτίθεται ότι μέρος του αριθμού αυτού έχει αποτραβηχτεί από τις 15 Φεβρουαρίου, κατά δήλωση Βλαντμίρ Πούτιν, ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν έχει γίνει μείωση αλλά αύξηση. Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ετοιμότητα, συλλέγοντας δυνάμεις από τα κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα 3.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην Πολωνία, και έτσι οι ενισχύσεις που έχουν έρθει στην Ευρώπη είναι τώρα περί τις 5.000 άνθρωποι. Και για την ώρα γίνονται συστάσεις στον Βλαντμίρ Πούτιν, να μην προχωρήσει σε εισβολή γιατί… η Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις.
Με βάση δημοσίευμα του «Νέου Κόσμου», τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 2.000 παραβιάσεις εκεχειρίας στα ανατολικά της Ουκρανίας, από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ παρατηρήθηκε και μεγάλος αριθμός εκρήξεων στην Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δηλαδή στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Η πρόθεση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά δήλωσή του στον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν, είναι να μην απαντήσει στις προκλήσεις, ενώ είναι έτοιμος για διάλογο με την Μόσχα. Η Ρωσία, απαντώντας στις δηλώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς περί γενοκτονίας, απέστειλε μήνυμα το οποίο περιελάμβανε αποδείξεις για ύπαρξη ομαδικών τάφων το Ντονμπάς, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα. Από την πλευρά της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών Γουανγκ Γι εκτιμά ότι η Συμφωνία του Μινσκ μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΟΑΣΕ είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση της κρίσης. «Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη και σε χρονοδιάγραμμα ώστε να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Μινσκ. Η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να διαφυλλάσσεται».
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε πως η δύση θα στηρίξει την Ουκρανία και την ανεξαρτησία της, κατά δήλωσή του στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Πόσο κενές, πόσο ανούσιες και πόσο προσβλητικές θα ακούγονται αυτές οι λέξεις, αν την ίδια στιγμή που κινδυνεύει η εθνική τους κυριαρχία και η ανεξαρτησία τους, εμείς απλώς κοιτάζουμε από την άλλη. Αν οι χώρες της Δύσης δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, περιλαμβανομένης και της Ταϊβάν».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, προειδοποίησε και πάλι την Ρωσία, πως αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα». Τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να αποστείλει στρατό στην Ουκρανία. Επίσης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τόνισε: «Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες». Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Φωτό, πηγή https://neoskosmos.com : Πολίτες εγκαταλείπουν το Ντονέτσκ (ΑΑΡ via Maxim Grigoryev/TASS/Sipa USA)
https://www.youtube.com/watch?v=O2u6zcpxZR4
(Βίντεο, Ενημέρωση ΕΡΤ, 22 Φεβρουαρίου 2022)