EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Με συνοδοιπόρο τον Κορωνοϊό

Στέλλα Πριόβολου, Με συνοδοιπόρο τον Κορωνοϊό. Μια… τρίτη προσπάθεια. «ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή»

6 Jul, 2023

Στέλλα Πριόβολου, Με συνοδοιπόρο τον Κορωνοϊό. Μια… τρίτη προσπάθεια. «ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή», εκδόσεις Ωκεανός, Αθήνα 2022, σελ. 152.

Γράφει ο ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασιολόγος και κριτικός Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

Κάθε αφήγηση είναι μυθοπλασία. Αυτός ο γενικός κανόνας όμως δεν ισχύει όταν η αφηγηματική φωνή προέρχεται από ένα καθαρό, ολοκληρωμένο και ώριμο άτομο, που έχει επιτύχει την απόλυτη σύζευξη-ταύτιση τού Είναι και τού Φαίνεσθαι.
Ο βίος, το έργο και η πολιτεία τής Προέδρου τού Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΚΥΡΙΑΣ Στέλλας Πριόβολου είναι τόσο συναπτά, συνεκτικά, συσσωματωμένα έτσι ώστε ο πολυσήμαντος συμβολικός λόγος της είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΟΣ. Πάνω από τις άπειρες συνυποδηλώσεις εγγράφεται ευκρινώς η κατευθυντήρια γραμμή τής ΗΘΙΚΗΣ που είναι ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ.
Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας αυτό το συμπυκνωμένο, καλογραμμένο, συνοπτικό και περιληπτικό (ως προς τα εκτιθέμενα νοήματα) βιβλίο, εύχομαι να υπήρχαν και άλλες παρόμοιες ποιητικές μορφές στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι ικανές να επηρεάσουν θετικά, αισιόδοξα, δυναμικά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Είτε μιλάει για την εγγονή της είτε για τον αναγκαστικό εγκλεισμό λόγω πανδημίας είτε για την επιστήθια φίλη της (εξομολόγο, ψυχολόγο και συνοδοιπόρο στην δύσκολη ατραπό τής Αρετής)… είτε μιλάει για το πνευματικό έργο, η Στέλλα Πριόβολου είναι αρραγής, ενιαία και αδιάσπαστη μορφή στον κρίσιμο χωροχρόνο τής μεταβατικής εποχής μας. Έτσι είναι οι ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ, που έχουν λειάνει τον ακατέργαστο (στην αρχή) δομικό θεμέλιο λίθο τής ύπαρξής τους.
Έτσι είναι οι καλλιεργημένοι, βαθιά και αληθινά μορφωμένοι άνθρωποι τού καιρού μας και όλων των εποχών.
Ως τεχνίτης, θαυμάζω αυτή την αφηγηματική απλότητα, αποτέλεσμα πολύχρονης διδασκαλίας στα αμφιθέατρα τής ζωής.
Η αγάπη για τον πλησίον εκφράζεται ως έγνοια για τους νεότερους.
Η αγάπη για τον εαυτό υπολανθάνει ως «φύσις κρύπτεσθαι φιλεί».
Η πληρότης δεν κρύβεται. Οι εκπληρωμένοι άνθρωποι δείχνουν ΚΑΙ είναι γαληνεμένοι.
Αυτό ακτινοβολεί η ύπαρξη, αυτό βγαίνει μέσα από τις σελίδες αυτού τού «βιβλίου τσέπης», που είναι τόσο μέγιστο όσο η συνεκδοχική επιφάνεια που καταλαμβάνει.
Η δεινή λογοτέχνις οδεύει προς μια ποιητική γραφή, εξαρχής (εξ ορισμού) αφαιρετική.
Ο μινιμαλισμός δεν είναι αδυναμία αλλά κατάκτηση.
Θεατρικότης πρόδηλος.
Η συγκριτική μελέτη τής Λατινικής και Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας προσδίδει στο σπουδαίο αυτό κείμενο ένα μνημειακό βάθος, σαν ναός υπόσκαφος.
Αναμένω το επόμενο ποιητικό απόσταγμα Πνευματικής Περιπετείας εν εξελίξει.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This