EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Στην εύφορη κοιλάδα του Εχεδώρου

Στην εύφορη κοιλάδα του Εχεδώρου

29 Feb, 2024

Θέλοντας να κάνουμε προ ημερών μια ακόμη εξόρμηση στην φύση, σκεφτήκαμε να ψάξουμε – με τα νέα διαδικτυακά μέσα που διαθέτουμε πλέον όλοι – στις γύρω κοντινές περιοχές να βρούμε κάτι που δεν έχουμε ήδη δει.

Να το λοιπόν μπροστά στα μάτια μας το «σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου» στο Κιλκίς. Το Κιλκίς είναι μια πεδινή πόλη, στην μέση μεγάλης αγροτικής περιοχής και δεν προδιαθέτει κάτι τον περαστικό ταξιδιώτη για το τι σημαντικό μπορεί να βρει και να δει εκεί.

Στην βορινή πλευρά όμως της πόλης εκτείνεται ένα πανέμορφο δάσος πάνω σε λόφο στην κορυφή του οποίου είναι κτισμένος ο εξαιρετικός λιθόκτιστος ναός του Αγίου Γεωργίου (χτισμένος περίπου το 1856), ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα με ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και πανέμορφες εικόνες. Ο ναός βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης και έχει φανταστική θέα, ενώ το δάσος είναι όμορφα διαμορφωμένο και ιδανικό για πεζοπορία και αναψυχή.

Ο λόφος και η γύρω περιοχή κατοικούνται, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, από την αρχαϊκή εποχή και είναι γνωστή από την εποχή του Τρωικού πολέμου και τους Παίονες που κατοικούσαν σε αυτήν. Η πόλη πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Καλλικώς (Καλλικώς ήταν το δερμάτινο κόσκινο με το οποίο συλλέγονταν ο χρυσός από τον ποταμό Εχέδωρο) και επί ρωμαικής εποχής ονομαζόταν Κάλλικουμ (Callicum). Άλλωστε ο ποταμός πήρε την ονομασία “Γαλλικός” από τον οικισμό Καλλικό.

Στην νότια πλευρά του λόφου του Αγίου Γεωργίου ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη, κατά την εκτέλεση εργασιών, η είσοδος ενός σπηλαίου. Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου είναι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης του Κιλκίς και κατατάσσεται στα αξιολογότερα σπήλαια της Ελλάδας.

Η πρώτη χαρτογράφησή του έγινε το 1960 από την τότε πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής κ. Άννα Πετροχείλου, ενώ οι εργασίες αξιοποίησης του άρχισαν το 1977 με την επίβλεψη της ιδίας και κράτησαν έξι χρόνια, ενώ άνοιξε για το κοινό το 1986. Το σπήλαιο αποτελείται από δύο ορόφους, εκτείνεται σε πάνω από χίλια τετραγωνικά μέτρα και το συνολικό μήκος των διαδρομών που έχουν ήδη εξερευνηθεί είναι τριακόσια μέτρα. Διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και συνθέσεων, που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά. Παρουσιάζει επίσης μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, καθώς στο εσωτερικό του βρέθηκαν περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση διατηρήσεως ηλικίας από 10.000 έως 100.000 χρόνων. Η μελέτη τους έδειξε την παρουσία μεγαλόσωμης στικτής ύαινας, αλεπούς, μεγαλόσωμης νυφίτσας, (υποείδος νυφίτσας που αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα), άγριου βοδιού, μικρόσωμου αλλά και μεγαλόσωμου αλόγου, γιγαντόσωμου ελαφιού (Μεγάκερος) και κόκκινου ελαφιού. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία απολιθωμένων οστών και δοντιών που ανήκουν σε μικρά θηλαστικά (τρωκτικά). Οι ύαινες κατοικούσαν στη σπηλιά, ενώ τα φυτοφάγα ζώα είτε βρέθηκαν τυχαία είτε αποτελούσαν την κύρια τροφή των σαρκοφάγων ζώων.

Το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου ενδείκνυται από ιατρικής πλευράς ως κατάλληλο για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Ειδικότερα, μετά από σχετική μελέτη, αποδείχθηκε ότι είναι ιδανικό και συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις ως σπηλαιοθεραπευτικό κέντρο, με ευεργετική επίδραση σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα) και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στα παιδιά, στη θεραπεία δερματικών ασθενειών που προέρχονται από μόλυνση αλλεργικής μορφής και στη γενική αναζωογόνηση του ανθρώπινου οργανισμού. Η ιδιαιτερότητά του αυτή είναι και η αιτία διάδοσης της φήμης του και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Αφού ο υπεύθυνος του Σπηλαίου μας ξενάγησε με ξεχωριστή ευγένεια και προθυμία στον χώρο και μας ενημέρωσε για τα ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά του σπηλαίου, συνεχίσαμε το ταξίδι μας με κατεύθυνση το δάσος των Κρουσσών στα βορειοδυτικά του Κιλκίς.

Από τα Κρούσια Όρη πηγάζει και ο Γαλλικός ποταμός. Στα αρχαία χρόνια, οι Μακεδόνες τον ονόμαζαν «Εχέδωρο», με την ετυμολογία της λέξης να παραπέμπει στον όρο «ο έχων τα δώρα λόγω των ψηγμάτων χρυσού που μετέφερε στην κοίτη του.

Ο επόμενος χώρος που εντοπίσαμε και θέλαμε να επισκεφθούμε ήταν ο Αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού, που εντοπίστηκε το 1960, όταν βρέθηκαν εκεί τυχαία τέσσερα μαρμάρινα αγάλματα και ενεπίγραφες πλάκες και οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης. Η πόλη ήταν κτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, στους πρόποδες του ορεινού όγκου των Κρουσίων, κατάφυτου σήμερα όπως και πριν από χιλιάδες χρόνια, σε μια φυσικά οχυρή θέση, που ήλεγχε το σημαντικό πέρασμα από την αρχαία περιοχή της Κρηστωνίας προς τις περιοχές της Παρορβηλίας και της Σιντικής, δηλαδή την λίμνη Κερκίνη και τις Σέρρες και ακόμη πιο δυτικά. Έχει υποστηριχθεί ότι η πόλη που αποκαλύφθηκε ταυτίζεται με το γνωστό από αρχαίες πηγές Ίωρον, ωστόσο, η ταύτιση αυτή δεν επιβεβαιώνεται με επιγραφικά τεκμήρια ως σήμερα.

1  εξωτερικο

αριστερά Ύαινα – δεξιά, Σπήλαιο εξωτερικό

μουσείο 2 υπογρ 1

αριστερά Παλατιανό Μουσείο – δεξιά Παλατιανό

1 υπογρ παιχνιδι

αριστερά Παλατιανό – δεξιά Έκθεμα, παιχνίδι

πουλάκι

Έκθεμα, πουλάκι

σκαλα

Σπήλαιο, σκάλα

 

Η παλαιότερη περίοδος κατοίκησης του Παλατιανού χρονολογείται στον 10ο αι. π.Χ. και συνεχίστηκε και στους επόμενους αιώνες. Η ακμή του όμως χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή, από τον 1ο έως τον 3ο αι. μ.Χ., όταν καταστράφηκε από άγνωστη αιτία.

Η πόλη προστατευόταν από οχυρωματικό περίβολο και αναπτυσσόταν με ένα ιδιαίτερα οργανωμένο ρυμοτομικό σχέδιο, προσαρμοσμένο στην μορφολογία του εδάφους. Ήταν πυκνοκατοικημένη με πλακόστρωτους δρόμους, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, ευρύχωρες κατοικίες με αποθηκευτικούς και υπαίθριους χώρους, καθώς επίσης, με εργαστηριακούς (μεταλλευτικούς και άλλους) και λατρευτικούς χώρους.

Οι οικίες ήταν ευρύχωρες, με τα κύρια δωμάτιά τους τοποθετημένα συνήθως κατά μήκος του δρόμου και βοηθητικούς ημιυπαίθριους χώρους, στους οποίους εντοπίζεται πολλές φορές ένα ορθογώνιο λιθόστρωτο δάπεδο που χρησίμευε πιθανόν ως βάση οικιακού βωμού. Ήταν κεραμοσκεπείς και οι τοίχοι τους επιχρισμένοι με λευκά κονιάματα. Τα δάπεδά τους σε άλλες περιπτώσεις ήταν λιθόστρωτα και σε άλλες στρωμένα με πήλινες πλάκες ή με πηλόχωμα. Στο εσωτερικό τους εντοπίστηκαν εσωτερικές κατασκευές, κυρίως θρανία και γωνιακές κτιστές κατασκευές για την προετοιμασία του φαγητού, ενώ τα δεκάδες ευρήματα, όπως τα πήλινα και γυάλινα αγγεία, τα λυχνάρια, τα σιδερένια και χάλκινα εργαλεία, τα ειδώλια, οι μήτρες κατασκευής αγγείων, ειδωλίων και πήλινων πλακιδίων, καθώς και το πλήθος των νομισμάτων, μας παρέχουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τις ασχολίες τους και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Τα ευρήματα από το Παλατιανό δείχνουν μια εύρωστη, αναπτυγμένη και πολυσχιδή αστική κοινωνία, μια κοινωνία που σχετίζεται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και τη βιοτεχνία και το εμπόριο, ενώ το πλήθος των νομισμάτων αποκαλύπτει εμπορικές σχέσεις με άλλες πόλεις της Μακεδονίας.  (Πηγή ιστορικών στοιχείων : Υπουργείο Πολιτισμού http://odysseus.culture.gr)

Σημαντικότατο κτήριο είναι το Ηρώο Ι του 3ου Μ.Χ. αιώνα. Σε ένα ψηλό ορθογώνιο βάθρο μέσα στο ηρώο, είχαν στηθεί τα αγάλματα πέντε μελών μιας επιφανούς οικογένειας, τα οποία λατρεύονταν σαν ήρωες. Τέσσερα από τα πέντε αγάλματα ανακαλύφθηκαν το 1960 και οι επιγραφές στο βάθρο αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Είναι ο πατέρας, Πατράος, η μητέρα Αμμία και οι τρεις γιοι τους Αλέξανδρος, Ζωίλος και Μήδης. Το όνομα Πατράος θυμίζει τον βασιλικό οίκο των Παιονίων. Το πέμπτο άγαλμα του Ζωίλου δεν βρέθηκε ποτέ.

Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας του Πατράου εξακολουθούν να αγναντεύουν τα Κρούσια όρη από το μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν τους.

 

 

 

Κείμενο και φωτογραφίες: Μαγδαληνή Πούγγουρα
Εικαστικός – Φωτογράφος – Δημοσιογράφος Τουρισμού & Πολιτισμού

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This