ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

June 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Τζουμέρκα ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ

Τζουμέρκα (2ο μέρος) – Ένας ορεινός παράδεισος στην κορυφή της Πίνδου

30 Nov, 2021

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

Η Μονή Τσούκας, αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Θεοτόκου βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, σε υψόμετρο 760 μέτρων, κοντά στο χωριό Ελληνικό.
Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε στα 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Β’ Άγγελο, καταστράφηκε το 1736 και ανακαινίσθηκε το 1779.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

Η Ιερά Μονή Τσούκας είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα του νομού Ιωαννίνων και το πανηγύρι της στις 8 Σεπτεμβρίου συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό προσκυνητών. Γνώρισε μεγάλη ακμή την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και έγινε κέντρο θρησκευτικό και εθνικό (το 1821 και σε όλους τους εθνικούς αγώνες, ήταν καταφύγιο των επαναστατημένων ραγιάδων).
Η παράδοση αναφέρει ότι στο βράχο «Τσούκα» βρέθηκε μία εικόνα της Παναγίας και οι κάτοικοι του Ελληνικού, έκτισαν ένα εκκλησάκι στο λόφο της Αγ. Μαρίνας και την τοποθέτησαν στο εσωτερικό του. Η εικόνα όμως κάθε βράδυ μεταφερόταν στην Τσούκα υποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την τοποθεσία ανέγερσης του Μοναστηριού. Πήρε το όνομά της από την κορυφή του λόφου που είναι χτισμένη, καθώς «Τσιούκα Ανάλτα» στα βλάχικα σημαίνει «υψηλή κορυφή».
Η Μονή έχει φρουριακό χαρακτήρα. Η είσοδος στον υψηλό περίβολο κοσμείται με λιθανάγλυφα. Κελιά υπάρχουν στη νοτιοδυτική και βόρεια πλευρά που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι κτίσματα του 18ου και 19ου αιώνα, τα οποία έχουν αναστηλωθεί τα τελευταία χρόνια.
Στη νότια πλευρά της Μονής κοντά στην ανατολική είσοδο υπάρχει το παρεκκλήσι της Παναγίας, που υπέστη σημαντικές καταστροφές από πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τον ποιητή Κ. Κρυστάλλη το μοναστήρι ήταν φημισμένο για το ιαματικό του νερό.
Στο πίσω μέρος της μονής ο επισκέπτης και προσκυνητής της μονής μπορεί να θαυμάσει τη χαράδρα του Αράχθου ποταμού που έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.  Η θέα από εκεί είναι απλά μαγευτική

 

ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΗΠΙΝΑΣ

Ιερός και επιβλητικός χώρος, άγρια ομορφιά, περίτεχνη δόμηση.

Το εντυπωσιακό μοναστήρι με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κηπίνας, στο δρόμο Κηπίνας – Καλαρρυτών. Είναι χτισμένο στο μέσο σχεδόν ενός τεράστιου βράχου στη ΒΑ πλευρά του άγριου φαραγγιού του Καλαρρύτικου ποταμού και προκαλεί θαυμασμό η θεμελίωση πάνω από κατακόρυφους βράχους.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΗΠΙΝΑΣ1

ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΗΠΙΝΑΣ


Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι, λαξευμένο στο βράχο, και συνεχίζει με μικρή κρεμαστή ξύλινη γέφυρα, που οδηγεί στα προσκτίσματα της μονής. Κατά την τουρκοκρατία η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό, έτσι ώστε το μοναστήρι να καθίσταται απροσπέλαστο στους επίδοξους επιδρομείς, καθώς δημιουργείται κενό 4 μέτρων στο γκρεμό όταν σηκώνεται.

Η παράδοση θέλει τη μονή με την παράτολμη κατασκευή να χτίστηκε γύρω στον 18ο αιώνα, αλλά θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή εποχή. Κατά τον Σεραφείμ Βυζάντιο το μοναστήρι χτίστηκε το 1212 από τον επίσκοπο Γρηγόριο, όταν δημιουργήθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου.
Το καθολικό της μονής βρίσκεται στον λαξεμένο βράχο και είναι μια μικρή μονόκλιτη βασιλική με τρούλο.

 Στο εσωτερικό της είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αι.

Η ιδιαιτερότητα της μονής είναι ότι από τη βόρεια είσοδο του πρόναου αρχίζει η είσοδος ενός σπηλαίου (μη επισκέψιμο) με διαδρομή μήκους 240μ. και μέγιστο ύψος 9 μ. το οποίο έχει εξερευνηθεί το 1956 και το 1993.
Το σπήλαιο ήταν κάποτε κοίτη υπόγειου ποταμού, γι’ αυτό και στους πρόποδες του βράχου όπου βρίσκεται το μοναστήρι βγαίνει άφθονο νερό.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΥΛΙΖΑΣ

Η Ιερά Μονή Βύλιζας είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και βρίσκεται μεταξύ των χωριών Καλαρρύτες και Ματσούκι, πάνω από την ένωση τριών παραποτάμων του Αράχθου.
Η επωνυμία Βύλιζα προέρχεται από τη λατινική λέξη vigilo (=φυλάττω, αγρυπνώ) καθώς το μοναστήρι

βρίσκεται πραγματικά σε τοποθεσία παρατηρητήριο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Για να το επισκεφθεί κάποιος, πρέπει να ακολουθήσει το μονοπάτι των 2 χιλιομέτρων που ξεκινάει έξω από το χωριό Ματσούκι.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΥΛΙΖΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΥΛΙΖΑΣ

Κατά την παράδοση η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Η αρχαιότερη όμως γραπτή μαρτυρία της Βύλιζας είναι η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με χρονολογία 1676.

Ανακαινίσθηκε το 1783 σύμφωνα με επιγραφή στην αψίδα του Ιερού. Διαθέτει πολλά κελιά τα οποία περιβάλουν το ναό με τις υπέροχες τοιχογραφίες του 1797. Στον περίβολο του μοναστηριού υπάρχει ακόμη ένας ναός αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Η Μονή τα παλιότερα χρόνια ήταν ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου, διέθετε πλουσιότατη βιβλιοθήκη με σημαντικό αριθμό χειρογράφων και είχε μεγάλη συμμετοχή και στα κοινά της περιοχής.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

Το ιστορικό μοναστήρι ιδρύθηκε το 1876/1878 από τον ιερομόναχο Διονύσιο, αφιερωμένου στην Αγία Παρασκευή. Είναι περιτοιχισμένο σαν φρούριο και βρίσκεται πάνω σε έναν μικρό λόφο.

Η εκκλησία είναι μία μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με τέσσερις κολώνες σε κάθε σειρά. Στο τέμπλο υπάρχουν εικόνες ιστορημένες το έτος 1839, που μεταφέρθηκαν από τη μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, της επονομαζόμενης «Μεγάλη Βρύση», που προϋπήρχε σε χώρο προκείμενο της ιεράς μονής. Στην είσοδο εξωτερικά είναι σκαλισμένος ένας σταυρός με χρονολογία 1876.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Κόκκινη Εκκλησιά αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο βυζαντινό μνημείο της περιοχής των Κεντρικών Τζουμέρκων.  Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της δυναστείας των Κομνηνοδουκάδων στην Ήπειρο.

Ο Ναός, που είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου χτίστηκε το 1281, από τον Ιωάννη Τσιμισκή και τον αδελφό του Θεόδωρο επί Δεσπότη της Άρτας Νικηφόρου Α΄, ο περίφημος ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου ή Κόκκινη Εκκλησιά, όπως επικράτησε να λέγεται.

Βρίσκεται στο χωριό Βουργαρέλι. Απ’ τους ντόπιους ονομάζεται Κόκκινη Εκκλησιά για την πληθώρα των κόκκινων πλίνθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του. Η παράδοση μας διέσωσε και την ονομασία «Βασιλομονάστηρο» προσωνυμία που αποδίδει την αρχική του λειτουργία ως καθολικό μονής, τη σπουδαιότητά του αλλά και τη σχέση του με τον οίκο των δεσποτών της Ηπείρου.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εκείνο που τραβάει το βλέμμα του επισκέπτη και δίνει χρώμα στο όλο κτίσμα, είναι τα μεγάλα τοξωτά παράθυρα που δεσπόζουν σ’ όλες τις πλευρές και με την πληθώρα των πλίνθων τους δικαιολογούν την προσωνυμία του ναού.

 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑ

Τρία χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων, ο επισκέπτης συναντά το σπήλαιο «Ανεμότρυπα». Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑ

Η ανακάλυψη: Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει κάπου στο 1960. Δύο νέοι της εποχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γεώργιος Κ. Καρακώστας, πήραν εντολή από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας να διανοίξουν μία σχισμή, από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας, για να εξερευνηθεί το εσωτερικό της

Κατόπιν αυτών μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου

Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και παλαιότερο έχει καταρρεύσει στο παρελθόν και σώζονται κάποια τμήματά του. Το μεσαίο επίπεδο είναι αυτό που έχει αξιοποιηθεί. Το τρίτο επίπεδο είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, ο οποίος φαίνεται στο τέλος του μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει ένα καταρράκτη 2 μέτρων, 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι. Το νερό του ποταμού εμφανίζεται ξανά σε πηγή που βρίσκεται στην χαράδρα, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς.
Το αξιοποιημένο τμήμα έχει μήκος 250 μ. Είσοδος και έξοδος ταυτίζονται. Στο σπήλαιο κατοικούν διάφορα έντομα όπως τα Λεπιδόπτερα.

 

ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ

Χτισμένο το 1866, θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα.

Τζουμέρκα ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ

Τζουμέρκα ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ

Από το 1881 έως το 1913 το γεφύρι διετέλεσε σύνορο του ελληνικού και του τουρκικού κράτους. Στις 4 Φλεβάρη 1944, στο τελωνείο δίπλα στο γεφύρι, υπογράφεται η περίφημη συνθήκη ανακωχής Πλάκας-Μυρόφυλλου. Κατά την αποχώρηση των Γερμανών το γεφύρι βομβαρδίστηκε σχεδόν στο κέντρο του, αλλά άντεξε και επισκευάστηκε.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΛΙΤΣΑΣ

Η γέφυρα Πολιτσάς κτίσθηκε στο τέλος του προηγούμενου αιώνα με σκοπό να εξυπηρετεί τα χωριά των Βορείων Τζουμέρκων, με τα Ιωάννινα. Η γέφυρα αποτελείται από τέσσερα τόξα από τα οποία τα τρία μικρότερα χουν κάθετη προβολή στο έδαφος, ενώ το μεγάλο τόξο προβάλλεται στα νερά του Αράχθου. Είναι χτισμένη με πέτρα από την ίδια περιοχή, και χρησιμοποιείται ως σημείο εκκίνησης για κανό, καγιάκ και ράφτινγκ.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΛΙΤΣΑΣ

ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΛΙΤΣΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Τα παραδοσιακά πανηγύρια στα χωριά των Τζουμέρκων διατηρούνται μέχρι και σήμερα, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς και αντάμωσης για όλους τους ντόπιους, σχεδόν αποκλειστικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Κάθε χωριό, δίνει το δικό του χαρακτήρα στο πανηγύρι του, ωστόσο όλα είναι συνυφασμένα με το θρησκευτικό στοιχείο, παρά με το εμπορικό, όπως τα περισσότερα αστικά πανηγύρια μετεξελίχθηκαν.

Παλιότερα, τα πανηγύρια ήταν μια ευκαιρία συνύπαρξης και γνωριμίας των δύο φύλων και φυσικά διασκέδασης και εμπορικών συναλλαγών. Σήμερα, κυριαρχεί ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας τους, αλλά, ως θεσμός, παραμένει σημαντικός κρίκος συνοχής μεταξύ των συγχωριανών. Σε πολλά χωριά των Τζουμέρκων διατηρείται επιπλέον το έθιμο του Καγκελάρι (κυκλικός χορός), που έχει τους δικούς του συμβολισμούς και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Ο Καγκελάρης

Μια ξεχωριστή εμπειρία για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες των χωριών είναι η συμμετοχή στον “Καγκελάρη”. Ο χορός σε κύκλους, πραγματοποιείται σε πολλά χωριά των Τζουμέρκων, είτε το Πάσχα, είτε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τις ημέρες των πανηγυριών. Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια και σέρνουν το χορό με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν στη συνέχεια κύκλες, δημιουργώντας τα «καγκέλια».

Ο Καγκελάρης

Ο Καγκελάρης

Ο Καγκελάρης χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αν και φαίνεται πως για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε και άλλους σκοπούς, πέραν βέβαια των θρησκευτικών αφού πολλά τραγούδια αφορούν στα εκκλησιαστικά έθιμα.
Ο Καγκελάρης ήταν μια αφορμή για να βρεθούν οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού απέναντι από υποψήφιους γαμπρούς, ενώ κάποια από τα τραγούδια έχουν εθνικό περιεχόμενο και αποτελούσε το έθιμο αυτό μια καλή ευκαιρία για τους ντόπιους να μεταφέρουν τα μηνύματα τους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

 

Πεζοπορία – Ορειβασία

Ολόκληρη η περιοχή των Τζουμέρκων προσφέρεται για μοναδικές ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, καθώς τα βουνά, τα δάση, τα φαράγγια και τα ποτάμια προκαλούν τον επισκέπτη να τα γνωρίσει. Οι πιο γνωστές διαδρομές, αλλά όχι οι μοναδικές, είναι οι εξής:


Ορειβατική διαδρομή Ματσούκι – Βύλιζα – Καλαρρύτες.
Ορειβατική διαδρομή Ματσούκι – κορυφή Κακαρδίτσα – Μελισσουργοί
Ορειβατικό μονοπάτι ελατοδάσος Μαρκόπουλου – Ραφταναιοι – Μονή Παναγίας Μουχουσιώτισας.
Ορειβατικό μονοπάτι Χριστοί – Μονή Κηπίνας – Καλαρρύτες ή Συρράκο.
Πεζοπορική διαδρομή Συρράκο – Καλαρρύτες στο φαράγγι του Χρούσια (παλιοί μύλοι).

Πεζοπορική διαδρομή Πράμαντα – πηγές Μαρκόπουλο – Πράμαντα (μονοπάτι νερού).

Πεζοπορική διαδρομή Πράμαντα – Στρογγούλα – Μονή Αγίας Παρασκευής – Σπήλαιο Πραμάντων.

Πεζοπορική διαδρομή ιστορικό γεφύρι Πλάκας – γέφυρα Τζαρή (μονοπάτι της βίδρας)

Πεζοπορική διαδρομή Κωστήτσι – γέφυρα Λυσιάς – Ελληνικό

Πεζοπορικκή διαδρομή καταφύγιο Πραμάντων – καταρράκτες Κεφαλόβρυσου – καταφύγιο Μελισσσουργών

Πηγές: Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Epirus Traveller

Επιμέλεια κειμένου: Epirus Traveller

Φωτογραφίες: Epirus Traveller, Νίκος Δημακόπουλος, Βαγγέλης Γιωτόπουλος

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This