Η Νότια Τουρκία ταρακουνήθηκε από δυο ισχυρούς σεισμούς, 7,7 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα, στις 6 Φεβρουαρίου.
Ο πρώτος ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ ταρακούνησε μεγάλες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας τα ξημερώματα της Δευτέρας, γκρεμίζοντας εκατοντάδες κτίρια και σκοτώνοντας περισσότερους από 1.900 ανθρώπους. Εκατοντάδες πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και ο απολογισμός αναμενόταν να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία έψαχναν σωρούς συντριμμιών σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την περιοχή.
Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD), το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Elbistan της νότιας επαρχίας Kahramanmaras σε βάθος 4,3 μιλίων.
Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε περίπου εννέα ώρες αφότου η ίδια περιοχή συγκλονίστηκε από τον αρχικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες σε 10 επαρχίες της νότιας Τουρκίας.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει τον αριθμό των θυμάτων -που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω- σε 1.014 νεκρούς και 5.385 τραυματίες, ενώ περισσότερα από 2.800 κτίρια φέρεται να έχουν καταρρεύσει ως αποτέλεσμα των σεισμών.
Ο σεισμός προκάλεσε επίσης εκτεταμένες ζημιές στη βόρεια Συρία, όπου τουλάχιστον 476 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, που σημειώθηκε στις 04:14 τοπική ώρα, ήταν στην περιοχή Παζαρτζίκ της επαρχίας Καχραμανμάρας της Τουρκίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Εκτός από τον Καχραμανμάρας, ο πρώτος σεισμός έπληξε τις νότιες επαρχίες της Τουρκίας, Γκαζιαντέπ, Σανλιούρφα, Ντιγιαρμπακίρ, Άδανα, Αντιγιαμάν, Μαλάτια, Οσμανίγιε, Χατάι και Κιλίς.
Ομάδες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία εκσκαφής των κατοίκων της περιοχής κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, περισσότεροι από 2.400 επιζώντες έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί με επιτυχία από κάτω από τα ερείπια, αν και υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Ο Ορχάν Τατάρ, γενικός διευθυντής της AFAD για τη μείωση των σεισμών και των κινδύνων, φέρεται να είπε από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σοβαρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι οι μετασεισμοί μεγέθους έως και 6,7 βαθμών θα συνεχιστούν πιθανότατα για τις επόμενες ώρες.
Μιλώντας λίγο πριν από τον δεύτερο σεισμό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε το περιστατικό ως τη «μεγαλύτερη φυσική καταστροφή» από τον σεισμό του 1939 στην κεντρική επαρχία Ερζιντζάν της Τουρκίας που άφησε πίσω του περισσότερους από 32.000 νεκρούς.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη εκφράσει τα συλλυπητήριά τους στην Τουρκία για το θανατηφόρο περιστατικό και έχουν προσφέρει βοήθεια με διάφορες ικανότητες.
Image: Flickr EU Civil Protection and Humanitarian Aid via CC BY-SA 2.0