Το πόδι του αθλητή είναι μια λοίμωξη μυκητιασική [από τον ίδιο μύκητα που προκαλείται ο λειχήνας] αν και δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάποιος αθλητής για να συμβεί αυτό.
Συνήθως εμφανίζεται σε άντρες ή αγόρια αλλά και σε κορίτσια ή γυναίκες σε μικρότερο ποσοστό όμως. Αυτό συμβαίνει όταν τα πόδια είναι συχνά κλεισμένα σε παπούτσια, ιδρώνουν πολύ και δεν αναπνέουν και έτσι αναπτύσσονται μύκητες εκεί που τους αρέσει δηλαδή,σε κλειστό χώρο σκοτάδι και υγρασία.
Στα αρχαία χρόνια στη Ρώμη και στην Ελλάδα, επειδή δεν φορούσαν κλειστά παπούτσια αλλά σανδάλια που αερίζονται τα πόδια, αν και οι περισσότεροι ήταν ξυπόλυτοι δεν είχαν τέτοια θέματα.
Στην περίπτωση αυτής της μυκητίασης παρουσιάζεται φαγούρα και ερυθρότητα σαν λέπια ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, δυσοσμία πάχυνση αλλαγή χρώματος στα νύχια,ρωγμές κνησμός απολέπιση ανάμεσα στα δάχτυλα.
Προσοχή είναι μεταδοτικό γι’αυτό μην φοράτε από άλλους παπούτσια σαγιονάρες παντόφλες.
Όταν είστε σε δημόσια ντούς, πχ γυμναστήρια κολυμβητήρια να φοράτε τις δικές σας σαγιονάρες και μην πατάτε ξυπόλυτοι.
Η μόλυνση περνάει και στα δύο πόδια καθώς και στα χέρια εάν ξύνουμε την περιοχή με τα δάχτυλα.
Οι μύκητες τρέφονται με κερατίνη ,μια πρωτεϊνη που υπάρχει στις τρίχες στα νύχια και στο δέρμα.
Χρειάζεται επιμελώς καθημερινό πλύσιμο με κάποιο αντιμυκητιακό προϊόν.
Όταν βγάζετε τις ιδρωμένες κάλτσες μην φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα, θα πρέπει να τα αερίζετε έξω και να τα ψεκάζετε ή να ρίχνετε κάποια σκόνη και να μένουν για τουλάχιστον ένα με δύο 24ωρα αφού φυσικά διατηρείτε την υγιεινή σας πρωϊ και βράδυ. Δέν φοράμε με καθαρά πόδια τα ίδια παπούτσια ούτε με ιδρωμένα πόδια τα καθαρά και να ξέρετε ότι αν δεν προσέξετε το πρόβλημα επανέρχεται.
Μετά το πλύσιμο των ποδιών να τα στεγνώνετε καλά και να βάζετε σκόνη ή λάδι ή σπρέυ πρωί και βράδυ σε όλο το πέλμα και στα παπούτσια. Η θερμοκρασία στο πλυντήριο για τις κάλτσες πρέπει να είναι υψηλή για να σκοτώνονται οι μύκητες.
Να ξέρετε ότι χρειάζεται καιρός για να γίνει η θεραπεία σωστά και με επιμέλεια.
Να φοράτε μόνο βαμβακερές κάλτσες και παπούτσια από καλά υλικά ποτέ αδιάβροχα.
Προσοχή σε όσους παίρνουν αντιβιοτικά [επειδή αυτά τα φάρμακα δεν καταπολεμούν μόνο τις λοιμώξεις] αλλά σκοτώνουν και τα καλά μας ωφέλιμα βακτηρίδια που προστατεύουν την εξάπλωση των μυκήτων στον οργανισμό μας.
Επίσης εάν έχετε διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Συνιστά αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα σε περίπτωση που η θεραπεία για τοπική χρήση έχει αποτύχει,μόνο που αυτά έχουν παρενέργειες στό συκώτι. Συνήθως δίνουν κετακοναζόλη γκριζεοφουλβίνη,τα ίδια φάρμακα είναι και για τα νύχια των ποδιών.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ
Σε 100ml calendula oil προσθέστε 150 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree [melaleuca] .Tο χρησιμοποιείτε καθημερινά πρωϊ και βράδυ μετά το μπάνιο. Μπορείτε να προσθέσετε και σε μια λεκάνη λίγες σταγόνες από το tea tree συν αιθέριο έλαιο λεβάντας. Εάν έχετε κνησμό Α.Ε χαμομηλιού και μέντας .
ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τα λάδια από καλέντουλα χαμομήλι και λεβάντα καταπολεμούν τους μύκητες και μειώνουν την φλεγμονή.
Hydrastis Canadensis σε βάμμα Τ.Μ. Ρίχνετε μέσα στη λεκάνη 5 κ.σ στο λίτρο συν σόδα μαγειρική και αφήνετε τα πόδια σας 15΄το λιγότερο.
Μπορείτε ακόμα να κάνετε πολτό σόδας και να τη βάλετε ανάμεσα στα δάχτυλα.
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
Υπάρχει ομοιοπαθητική κρέμα από καλέντουλα και άν το δέρμα έχει έκκριση υγρών πάρτε από το στόμα Graphytes 200 ch μία κάψουλα την ημέρα επί μία εβδομάδα.
Υπάρχουν πολλές σκόνες αλοιφές και σπρευ χημικά στα φαρμακεία που μπορεί να έχουν γρηγορότερα αποτελέσματα, αλλά έχουν παρενέργειες σε χρόνια χρήση ,ενώ τα φυτικά μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε καθημερινά χωρίς κανένα πρόβλημα,. απλά δουλεύουν πιο αργά αλλά σταθερά.
Να προσέχετε την υγιεινή σας και καλή επιτυχία!!!!!
Kalli Paraskevopoulou. Naturopathy