EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
AHEPA

Το Τάγμα της AHEPA βλέπει τις άστοχες επιδιώξεις της Τουρκίας ως έναν ελιγμό υψηλού διακυβεύματος

9 Feb, 2023

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να αγοράσει κιτ εκσυγχρονισμού F-16 έχει να κάνει τόσο με τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων όσο και με τις ελπίδες της να εκβιάσει τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Το Τάγμα της AHEPA βλέπει τις άστοχες επιδιώξεις της Τουρκίας ως έναν ελιγμό υψηλού διακυβεύματος που θα ελέγξει εάν η Δύση έχει τη διάθεση να υποστηρίξει τους νόμους και τις αρχές της προς όφελος της διεθνούς φήμης και της στρατηγικής της άμυνας.

Η Τουρκία προσπαθεί να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια εντελώς απαράδεκτη θέση είτε να εγκαταλείψουν τη μακροχρόνια υποστήριξή τους στη διεθνή συνεργασία είτε να παραμείνουν στο έλεος του βέτο της Τουρκίας, κάτι που θα εμπόδιζε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η προσπάθεια σφετερισμού των διεθνών νόμων και αποτροπής της λογικής συμπερίληψης των Σκανδιναβικών χωρών εκθέτει μόνο την κυβέρνηση Ερντογάν για αυτό που είναι – μια αυταρχική θεοκρατική κυβέρνηση που δεν έχει συμφέρον να αποδεχτεί τη βασισμένη σε κανόνες τάξη του δημοκρατικού κόσμου. Χρησιμοποιεί τη γεωγραφική θέση του έθνους του ως διαπραγματευτικό χαρτί και κατεβάζει επανειλημμένα την ψεύτικη ελπίδα ότι θα είναι κατά κάποιο τρόπο ένας έντιμος μεσίτης σε μια ασταθή περιοχή. Και με κάποιο τρόπο, παίρνει ένα πέρασμα. παρόλο που είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξανά και ξανά, η Τουρκία έχει δείξει την απροθυμία της να αποδεχθεί τους καθιερωμένους νόμους και τις δυτικές αρχές. Μόλις τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία:

1) απέρριψε την 100χρονη Συνθήκη της Λωζάνης.

2) αγόρασε ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, τα οποία υπόκεινται στην Τουρκία σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του CAATSA και τους αποκλείει αμέσως από την αναβάθμιση των F-16.

3) υποστήριξε ένα σχέδιο πετρελαίου για χρυσό, το οποίο εμπόδισε τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.

4) υποστήριξε περαιτέρω τρομοκρατικές οργανώσεις φιλοξενώντας τη Χαμάς και άλλες.

5) ξεκίνησε καθημερινές στρατιωτικές υπερπτήσεις του κυρίαρχου ελληνικού εναέριου χώρου, που αριθμούσαν δεκάδες χιλιάδες μόνο πέρυσι.

6) απείλησε ότι μια εισβολή στην Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει «ξαφνικά μια νύχτα»·

7) πρότεινε να προσαρτηθεί το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου στην Τουρκία. και

8) διεκδίκησε περίεργα μια Γαλάζια Πατρίδα, η οποία φαίνεται να αγνοεί τη φυσική ύπαρξη της Κρήτης (το 5ο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης).

Η Τουρκία δείχνει πλήρη ανικανότητα να τηρήσει τους διεθνείς νόμους και πρακτικές όσων αποκαλεί συμμάχους. Και την ίδια στιγμή, η Τουρκία ισχυρίζεται αγανάκτηση όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τη θεωρούν υπεύθυνη για αυτές τις χονδροειδείς παραβιάσεις και τις αμέτρητες εγχώριες καταχρήσεις που είναι πάρα πολλές για να αναφερθούν εδώ.
Το F-16 είναι κάτι παραπάνω από ένα αεροπλάνο. Είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τη βούλησή της στις ΗΠΑ και στους στρατηγικούς μας συμμάχους στην περιοχή. Ευτυχώς, ο γερουσιαστής Bob Menendez και άλλοι έμπειροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν στο μυαλό τους τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Αμερικής και συνειδητοποιούν ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν μπορεί να παραμείνει στο έλεος μιας τέτοιας πολεμικής ρητορικής για λόγους σκοπιμότητας. Εάν οι ΗΠΑ συνθηκολογήσουν και επιτρέψουν την πώληση F-16 στην Τουρκία με την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα ασκήσει βέτο στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ή ότι με κάποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσει τα όπλα μόνο για ειρηνικούς αμυντικούς σκοπούς, η Δύση θα έχει χάσει περισσότερα παρά μόνο οι αρχές τους. Θα έχουν ενθαρρύνει παρόμοιες συγκρουσιακές συμπεριφορές, θα έχουν προωθήσει περισσότερη εχθρότητα προς την Ελλάδα, τη Συρία και την Αρμενία και θα έχουν αποδυναμώσει τη δυτική συμμαχία. Η AHEPA προωθεί τα δημοκρατικά συμφέροντα του ελεύθερου κόσμου ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τα δεκάδες χιλιάδες ενεργά μέλη της σε όλο τον κόσμο. Ως ισχυρή φωνή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η AHEPA παραμένει μια αξιόπιστη πηγή για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πολιτικής και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των δυτικών αξιών και συμφερόντων σε όλο τον κόσμο.

Δρ Ζήνων Χριστοδούλου
Πρόεδρος εκ μέρους της Επιτροπής Ελληνικών Υποθέσεων της AHEPA Κύπρου

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This