EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΨΕΜΑΤΟ-ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ

ΨΕΜΑΤΟ-ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ

1 Apr, 2024

“Ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου” (Σοφοκλής) 

 

Θες από την αρχαία Ρώμη, θες από κέλτικο έθιμο ή από την αναγεννησιακή Γαλλία, ήρθε και στη χώρα μας η παράδοση που θέλει την πρωταπριλιά δεμένη με τ’ αθώα ψέματα. 

Οι κλασικοί Έλληνες λαογράφοι ερμηνεύουν την ψευδολογία ως αποτροπή και παραπλάνηση των κακών δυνάμεων, ώστε να έλξουν οι άνθρωποι την επιτυχία και την καλή παραγωγή.

Ίσως όμως ο στοχασμός απαιτεί να σκάψουμε λίγο βαθύτερα, πέρα από το έθιμο και τις εκδοχές του…

Στους ψεύτες και στο ψέμα που θολώνουν το τοπίο για να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια εκτός πραγματικότητας. 

Πόσες φορές δεν ξεγελιόμαστε από καλοστημένα ψέματα κοινωνικού, ιστορικού, πολιτικού, ακόμα και θρησκευτικού πεδίου! Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τα επίκαιρα που βιώνουμε… Και πώς να μη θίξεις εδώ το ψέμα στις προσωπικές μας σχέσεις, όταν ζωές ολόκληρες στηρίχτηκαν στο ψέμα, πορεύτηκαν ξεγελασμένες στην πλάνη, που σαν αποκαλύφθηκε μονάχα οδύνη σκόρπισε;

Πόσες ανθρώπινες σχέσεις ή γάμοι δε μαγγανεύονται στο σαθρό θεμέλιο του ψεύδους και της συναισθηματικής εξαπάτησης! Πόσα παράλληλα σύμπαντα κρύβονται επιμελώς, κι όμως ζουν και βασιλεύουν ριζωμένα! Και, το χειρότερο, πόσοι και πόσες αυταπατώνται εμμονικά θρεμμένοι!

Εθελότυφλοι “ασθενείς” φωλιασμένοι στην πλάνη, που φαίνεται να τη δέχονται αποβλέποντας σε άλλα οφέλη. Άνθρωποι που παραδίδουν τον αυτοσεβασμό τους στην απόλυτη παρακμή, πλήρως υποδουλωμένοι στη μαεστρία του ψεύτη.

Προσωπικότητες κολλημένες στο προφανές της νοσηρής ανασφάλειας και παθογένειας.

Ποιος, αλήθεια, φέρει μεγαλύτερη ευθύνη στο ψέμα, αυτός που το κατασκευάζει και συσκοτίζει τη διάνοια του άλλου ή εκείνος που το αντιλαμβάνεται μα το καλύπτει και δέχεται το ανύπαρκτο ως υπαρκτό;

Ουαί τοις εξαπατημένοις και απατημένοις, που προτιμούν να τρέφονται με κίβδηλους παραδείσους, παρά με την καθαρότητα της αλήθειας! Αξιολύπητοι επαίτες, αν όχι δόλιοι συνένοχοι με τον ψεύτη τους. 

Αλίμονο και στους ψεύτες, οι οποίοι, κατά Αίσωπο, Κικέρωνα, Νίτσε και όχι μόνο, είναι καταδικασμένοι να μη γίνουν ξανά πιστευτοί ακόμα κι αν πουν την αλήθεια! Μοιάζουν με ρούχο που κουβαλά για πάντα την κηλίδα του λεκέ που το έβαψε.

Το ψέμα άλλωστε μακροζωΐα δεν έχει και μόνο φυλακισμένο σε κρατά, καημένε άνθρωπε… 

Γιατί, Αλήθεια σημαίνει Ελευθερία! 

 

 

 

photo sabrinabelle / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This