ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Taurisano

Taurisano στην Puglia, η πόλη του ταύρου τα «σπάει» με την γοητεία της

24 Oct, 2021

Taurisano

Ο νότος του Salento σηματοδοτείται από το Capo di Leuca, το Ακρωτήριο του Λευκού, γύρω από το οποίο τα νερά της Αδριατικής προσπαθούν να σμίξουν μ’ εκείνα του Ιονίου, αν και τα επίσημα γεωγραφικά τους όρια βρίσκονται λίγο βορειότερα.

 

Η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί πανέμορφες μικρές πόλεις και γραφικά χωριά, με την χαρακτηριστική αύρα της Νότιας Ιταλίας, που τόσο θυμίζει Ελλάδα.

Γαλήνιο μεσογειακό τοπίο πλημμυρισμένο από φως, φραγκοσυκιές και τοίχους ξερολιθιάς, κρυστάλλινες θάλασσες, απέραντες αμμουδιές, κουκίδες ιστορίας, τέχνης, παράδοσης και πολιτισμού σε κάθε σου βήμα και «κερασάκι στην τούρτα» οι ανυπέρβλητες γεύσεις της σαλεντίνικης κουζίνας.

Όταν, λοιπόν, το καλοκαίρι φεύγει, όταν οι ορδές επισκεπτών απομακρύνονται ησύχως και τα ηχεία των δεκάδων καλοκαιρινών μουσικών Φεστιβάλ σιγούν, τότε είναι η ιδανικότερη στιγμή για να επισκεφθεί κανείς πανέμορφους αυτούς τόπους στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας.

Η ιδανικότερη στιγμή για να γοητευθείς ανενόχλητος από τις γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα, την παράδοση, την ιστορία και την προσωπικότητα αυτών των μοναδικών τόπων, να έρθεις σε ουσιαστική επικοινωνία με τον τόπο και τους ανθρώπους του, να αφουγκραστείς τις ιστορίες τους και να βιώσεις έστω και για λίγο την δική τους καθημερινότητα.

Και η στιγμή αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι το γλυκό μεσογειακό φθινόπωρο, που δίνει μια τόσο διαφορετική διάσταση στα τοπία κάνοντάς σε να απορείς γιατί όλοι επιλέγουν το καλοκαίρι για τα ταξίδια τους. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο νοτιότερο τμήμα της Περιφέρειας της Απουλίας (Regione Puglia) και συγκεκριμένα στην χερσόνησο του Σαλέντο, την υποχερσόνησο της Ιταλίας, που συνήθως περιγράφουμε ως «το τακούνι» της ιταλικής μπότας.

Ένα ταξίδι πραγματικά μοναδικό, στο Taurisano, την πόλη του ταύρου, όπου και σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε! Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι αυτές τις ημέρες -18/24 Οκτωβρίου- γιορτάζεται και η 21η Παγκόσμια Εβδομάδα της Ιταλικής Γλώσσας. Τι καλύτερη ευκαιρία να αναζητήσουμε για μια επίσκεψη στην πανέμορφη Ιταλία;

H όμορφη πόλη του Taurisano, εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της προέλευσης του ονόματός της. Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από τις ονομασίες Taurisius ή Taurisianus, που παραπέμπουν σε έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο με το όνομα Taurus (Ταύρος), ο οποίος φέρεται να είχε εγκατασταθεί στην περιοχή, μετά την κατάκτηση του Σαλέντο από τους Ρωμαίους.

Άλλοι ιστορικοί θεωρούν ότι το Taurisano, κατά την Ρωμαϊκή εποχή ή και προγενέστερα, υπήρξε τόπος αναπαραγωγής και εμπορίας για υγιείς ταύρους, δηλαδή Taurus Sanus, ενώ σύμφωνα με μια τρίτη άποψη, το όνομα προέρχεται από το όνομα της Adelasia de Tauro (de Taurisano), μιας ευγενούς γυναίκας που ίδρυσε ένα Κάστρο, γύρω από το οποίο η πόλη θα αναπτυσσόταν κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα.

Πιο πρόσφατα, παρουσιάστηκε η υπόθεση προέλευσης από την προ-Ινδοευρωπαϊκή ρίζα «taur», με την έννοια του υψηλού εδάφους, λαμβάνοντας υπόψιν και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, της οποίας το ανάγλυφο κατακλύζεται από λόφους.

Κάθομαι νωρίς το πρωί σε ένα από τα πολλά ήσυχα αυτήν την ώρα caffè της κεντρικής πλατείας του Taurisano, απολαμβάνοντας τα εθιστικά mustaccioli biscotti μου -θα σας πω περισσότερα γι’ αυτά αργότερα- και τον οrzo caffè μου, την πιο υγιεινή -100% χωρίς καφεΐνη- και νόστιμη εναλλακτική λύση για ιταλικό καφέ, που παρασκευάζεται από κριθάρι (caffè d’orzo=καφές από κριθάρι).

Μελετώντας λίγο την ιστορία της πόλης, ώστε να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένη για την ξενάγηση που θα ακολουθήσει, συνειδητοποιώ με έκπληξη ότι η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή του Taurisano θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και μεταξύ της 15ης και 14ης χιλιετίας π.Χ., όπως μαρτυρεί η παρουσία μεγαλιθικών μνημείων και η ανακάλυψη τεχνουργημάτων από την Νεολιθική περίοδο, θραυσμάτων ανθρώπινων οστών και άλλων ευρημάτων.

Ωστόσο, τα πρώτα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την παρουσία μιας αγροικίας στο Taurisano χρονολογούνται πολύ αργότερα, στα τέλη του 12ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Νορμανδικής κυριαρχίας.

Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα ως προς την ευημερία της περιοχής και την αλληλοδιαδοχή ακόμα περισσότερων κατακτητών, δουκών, φεουδαρχών, βαρόνων και άλλων πολλών, Ιταλών αλλά και Ισπανών, στις αρχές του 19ου αιώνα αρκετές οικογένειες, από διαφορετικές περιοχές της χερσονήσου του Salento, εγκαταστάθηκαν στον τόπο αυτό, με σκοπό να ασχοληθούν με τις εξορυκτικές δραστηριότητες στα λατομεία πέτρας, με την παραγωγή ασβέστη, αλλά και με την καλλιέργεια ελιάς, αμπελιού και βαμβακιού.

Το Palazzo Ducale του Taurisano, που σήμερα αποτελεί την έδρα του Δημαρχείου της πόλης, κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, το 1733 και το 1770, πάνω στα θεμέλια ενός οχυρωμένου Kάστρου, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την φεουδαρχική οικογένεια De Taurisano.

Το πλέον σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του παλατιού είναι ο Torre (πύργος) Gattinara Lignani, του 16ου αιώνα, με τις τετράγωνες επάλξεις του, ο οποίος αποτελεί το παλαιότερο τμήμα του προϋπάρχοντος Κάστρου και όπου διατηρείται ένα αυθεντικό πλαίσιο παραθύρου κατασκευασμένο με την χαρακτηριστική ανοιχτόχρωμη πέτρα του Λέτσε και διακοσμημένο με νατουραλιστικά στοιχεία και ανθρώπινα πρόσωπα, από τα τέλη της μεσαιωνικής περιόδου.

Οι εσωτερικοί χώροι του παλατιού είναι πλήρως διακοσμημένοι με τέμπερες. Η θέα προς την πλατεία και τον ναό της Μεταμορφώσεως, από το κεντρικό μπαλκόνι του Δημαρχείου, είναι ανεμπόδιστα πανοραμική.

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού (Chiesa della Trasfigurazione di Nostro Signore Gesù Cristo), χτίστηκε μεταξύ 1803 και 1820, για να αντικαταστήσει έναν προϋπάρχοντα ναό του 16ου αιώνα, ενώ στο ίδιο σημείο υπήρχε ακόμη παλαιότερος χώρος λατρείας, από το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, αφιερωμένος στο San Salvatore, ο οποίος υπήρξε το παλαιό παρεκκλήσι του Κάστρου, πάνω στα θεμέλια του οποίου στέκεται σήμερα το Palazzo Ducale, όπως ήδη είπαμε.

Η πρόσοψη του ναού, με τους δίδυμους πύργους των καμπαναριών, αναπτύσσεται σε δύο ζώνες, οι οποίες κοσμούνται από παραστάδες. Στο υπέρθυρο της κύριας εισόδου έχει τοποθετηθεί το οικόσημο του Taurisano.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν βωμοί αφιερωμένοι -μεταξύ άλλων- στην Santa Lucia, στον Sant’Antonio da Padova, στον San Vito, στην Pietà, στην Ιερά Οικογένεια, στον Santo Stefano και την Madonna del Rosario, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατασκευάστηκαν μεταξύ 1838 και 1840.

Πολύ κοντά στον ναό της Mεταμορφώσεως και την κεντρική πλατεία του Taurisano μία ακόμα πλατεΐτσα με τα χαρακτηριστικά χρώματα των πόλεων του ιταλικού νότου, φιλοξενεί την εκκλησία της Santa Maria della Strada, η πρόσοψη της οποίας είναι διακοσμημένη με μία ροζέτα -ένα στρογγυλό παράθυρο χαρακτηριστικό των γοτθικών ναών- και μια πύλη πλαισιωμένη από δύο κίονες που καταλήγουν σε κιονόκρανα, τα οποία κοσμούνται αντιστοίχως από ένα λιοντάρι και έναν ταύρο.

Η Santa Maria della Strada κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα έως και τις αρχές του 14ου. Στα εσωτερικά τείχη της εκκλησίας εντοπίζονται ίχνη τοιχογραφιών, που χρονολογούνται από τον 14ο και τον 16ο αιώνα.

Στενά λιθόστρωτα δρομάκια, σπίτια στα χρώματα της ώχρας, εκκλησίες που ξεπροβάλλουν από παντού, κτήρια που επικοινωνούν πάνω από τους δρόμους που τα χωρίζουν, δημιουργώντας ατμοσφαιρικά περάσματα, αυτά κι ακόμα περισσότερα αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Taurisano.

Οι πνεύμονες πρασίνου δεν λείπουν από την πόλη, όπως και κάθε τι που μπορεί να διευκολύνει και να κάνει ομορφότερη τη ζωή των κατοίκων της.

Αποχαιρετούμε το Taurisano με μία εικόνα από το στενό δρομάκι, ένα από τα παλαιότερα της πόλης και από τα πιο διάσημα και πολυφωτογραφημένα του Taurisano, το οποίο ονομάζεται saliti (salire=ανατέλλω), εξαιτίας της ανηφορικής φοράς του, καθώς και με μια γλυκιά μπουκιά από τα mustaccioli, τα παραδοσιακά biscotti του Σαλέντο, με υφή και γεύση που θυμίζει κέικ.

Αγαπημένο κέρασμα για τους επισκέπτες, με αραβικές και ανατολίτικες επιρροές, καθώς περιλαμβάνουν πολλά μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, σκόνη γαρίφαλου, γλυκάνισο), αλλά και πορτοκάλι, λεμόνι, αλεύρι αμυγδάλου, λευκό κρασί ή ρούμι και πικρό κακάο, ενώ καλύπτονται με γλάσο, που ονομάζεται gileppu και περιέχει και κακάο εκτός από ζάχαρη άχνη.

Τα συγκεκριμένα, που δοκιμάσαμε σε κεντρικό caffè του Taurisano, περιείχαν και ξερά σύκα και τα εμπνεύστηκε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, με αφορμή ένα event στην πόλη.

 

 

 

 Taurisano

 

 

 Taurisano

 Taurisano

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This