Το 2024, χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, την σκυτάλη για την διοργάνωσή τους παίρνει το Παρίσι, και προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια κατά την διάρκεια του μεγάλου γεγονότος, η γαλλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε συστήματα ελέγχου και επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας, κάνοντας χρήση κάμερας και drones.
Το νομοσχέδιο που περιγράφει τα μέτρα ασφάλειας θα ψηφιστεί μετά από έλεγχο στην Γερουσία, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Αθλητισμού της χώρας δήλωσε πως αυτό θα την διευκολύνει στο να υποσχεθεί την καλύτερη διοργάνωση για τους Ολυμπιακούς.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που πρόκειται να λάβει το Παρίσι αφορούν την χρήση Α.Ι. ώστε να ανιχνεύεται στο πλήθος η χρήση “ξένης ή ύποπτης” γλώσσας σώματος, ή ύποπτες κινήσεις. Επίσης, κλειστά κυκλώματα κάμερας και τα drones τα οποία θα είναι σε άμεση επαφή με τις αστυνομικές αρχές. Τα συστήματα αυτά θα αφορούν τα Ολυμπιακά γήπεδα, αλλά και τα ΜΜΜ και τους γύρω δρόμους.
Οι κάμερες θα μπορούν να τεθούν σε χρήση από το κράτος, πειραματικά, έως και τον Ιούνιο του 2025, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.
Η αλήθεια είναι πως η γαλλική κυβέρνηση δεν δέχεται τις καλύτερες αντιδράσεις για το σχέδιο ελέγχου, αυτό παρ’ όλα αυτά που προσπαθεί να αποφύγει είναι η χαώδης κατάσταση που επικράτησε κατά τον τελικό Champions League του 2022, όπου έγινε σωρεία καταγγελιών για χρήση δακρυγόνων αλλά υπήρξαν και κρούσματα κλοπών και επιθέσεων.
Από την πλευρά τους, Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλουν ήδη τα σχέδια της κυβέρνησης και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς παρεμβαίνει στην ανθρώπινη βούληση και ελευθερία, όπως καταγγέλουν.
Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Katia Roux, δηλώνει χαρακτηριστικά «Φοβόμαστε ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση συγκεκριμένων ομάδων και αυτό θα παραβίαζε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην ειρηνική συνάθροιση. Και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί καθόλου η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνολογίας στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.»
Σε συνέχεια αυτού του σχολιασμού, οι γαλλικές αρχές καθησυχάζουν δηλώνοντας ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, και ότι η χρήση αυτή γίνεται για να βοηθηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στο να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των διοργανώσεων και την ασφάλεια του πλήθους, αφού αναμένονται περί τα 13 εκατ. άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την Ολυμπιάδα.
Συνεχίζοντας τον διάλογο, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως το επόμενο βήμα θα είναι σίγουρα η αναγνώριση προσώπου, όπως έγινε και στην Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, και τρία χρόνια μετά για τον εντοπισμό διαδηλωτών.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=kLOc4lOuy3o
photo PixxlTeufel / https://pixabay.com/