EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
COMPETES

Η Βουλή εγκρίνει τον αμφιλεγόμενο νόμο COMPETES περί ανταγωνισμού

10 Feb, 2022

Η Βουλή ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο νόμο COMPETES σε μια ψηφοφορία κυρίως κομματικής γραμμής 222–210 στις 4 Φεβρουαρίου.

Το μέτρο, το οποίο ονομαστικά αποσκοπούσε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, αλλά ήταν φορτωμένο με άλλες, λιγότερο σχετικές, διατάξεις, στις οποίες αντιτάχθηκε ομόφωνα η εριά των Ρεπουμπλικάνων, και είχαν και την υποστήριξη της βουλευτού Stephanie Murphy (D-Fla.), μιας μετριοπαθούς Βουλευτή που έχει συχνά έχει υιοθετήσει θέση κατά του κόμματός της.

Μόνο ο βουλευτής Adam Kinzinger (R-Ill.), ο οποίος επικρίθηκε επίσημα από την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών στις 3 Φεβρουαρίου για τον ρόλο του στην Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, ψήφισε μαζί με τους Δημοκρατικούς για την ψήφιση της νομοθεσίας.

Σε μια περίληψη 20 σελίδων του μέτρου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι (Καλιφόρνια), οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι η νομοθεσία είναι «ένα τολμηρό νομοθετικό πακέτο που κάνει μετασχηματιστικές νέες επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την αμερικανική κατασκευή που θα διασφαλίσει ότι η Αμερική μπορεί να ανταγωνιστεί οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο, τώρα και για τις επόμενες δεκαετίες».

«Το πακέτο θα επιταχύνει την παραγωγή κρίσιμων semiconductor chips στις ΗΠΑ, θα ενισχύσει την αλυσίδα εφοδιασμού για την παραγωγή περισσότερων αγαθών στην Αμερική, θα ενισχύσει την ερευνητική μας ικανότητα να πρωτοστατήσουμε στις τεχνολογίες του μέλλοντος και θα προωθήσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας, υποστηρίζοντας παράλληλα ισχυρά εργασιακά πρότυπα και ανθρώπινα δικαιώματα. μεταξύ άλλων βασικών διατάξεων», αναφέρεται στην περίληψη.

Η περίληψη σημειώνει ότι το μέτρο είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές του διαδρόμου.

«Τα κύρια στοιχεία του περιλαμβάνουν πολλά νομοσχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί από τη Βουλή με ισχυρές δικομματικές ψήφους ή έχουν δικομματικούς υποστηρικτές», αναφέρει

Η νομοθεσία έχει πράγματι πολλές διατάξεις που συμφωνούν και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί ότι είναι απαραίτητες. Για παράδειγμα, ένα τμήμα του μέτρου έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την εξόρυξη μετάλλων ημιαγωγών στις ΗΠΑ και την κατασκευή μικροτσίπ στη χώρα.

Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στην ανατολική Ασία να κυριαρχήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν περίπου το ένα τρίτο των μικροτσίπ στον κόσμο. Μέχρι το 2021, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει μόνο στο 12%, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών.

Ωστόσο, σε άλλα τμήματα της νομοθεσίας  εν επετεύχθη συμφωνία

Πρώτον, ο νόμος COMPETES θα «[επενδύσει] στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» «υποστηρίζοντας την έρευνα για την προώθηση της επόμενης γενιάς αποθήκευσης ενέργειας, ηλιακής ενέργειας, υδρογόνου, κρίσιμων υλικών, ενέργειας σύντηξης, κατασκευής, αφαίρεσης άνθρακα και τεχνολογιών βιοενέργειας, μεταξύ πολλών άλλων τομέων».

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ισχυρίζονται ότι οι Δημοκρατικοί «δεν είναι σοβαροί» σχετικά με την αντιμετώπιση της Κίνας σε μέτρα ανταγωνισμού

Επιπλέον, ο νόμος COMPETES θα επέτρεπε την εισαγωγή χιλιάδων νέων προσφύγων, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο παράνομης μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους. Ακόμη πιο αμφιλεγόμενο, η νομοθεσία θα επέτρεπε μια νέα κατηγορία «βίζας επενδυτών», επιτρέποντας με λίγα λόγια στους πλουσιότερους πολίτες από άλλες χώρες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για κανέναν άλλο λόγο εκτός από τον πλουτισμό τους.

Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή είχαν ελάχιστες πιθανότητες να σταματήσουν τη νομοθεσία, όπου κυριαρχεί η απλή πλειοψηφία, είναι σαφές ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό στη νομοθεσία.

Στη Γερουσία, όπου όλη η νομοθεσία πρέπει να επιτύχει ένα όριο 60 ψήφων για να τερματιστεί η συζήτηση και να πάει σε απλή πλειοψηφία, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για να σταματήσουν το μέτρο. Εφόσον 41 από τους 50 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές της Βουλής αντιτίθενται στη νομοθεσία, θα είναι σε θέση να αρνηθούν στους Δημοκρατικούς το όριο των 60 ψήφων και να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Photo: scmp.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This