EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Αθλητικές Αναδρομές :ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ 1967—1974

9 Oct, 2021
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Αθλητικές Αναδρομές :ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 

 

Θα αναρωτηθεί κανείς τη δουλειά είχαν οι Κυπριακές ομάδες στην Α’ Εθνική Ελλάδος; Αυτό το πείραμα εφαρμόστηκε από το 1967 έως και το 1974 μετά από ιδέα του τότε καθεστώτος και μετά από συνεργασία της ελληνικής ομοσπονδίας με την κυπριακή.

Το καθεστώς των Συνταγματαρχών, προχώρησε στο πρωτόγνωρο σχέδιο με στόχο να βελτιωθούν πρωτίστως, οι σχέσεις μας με την Κύπρο. Ήθελαν τη σταδιακή είσοδο ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά χωρίς να προκληθεί η Τουρκία και να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα αναζητά μέσω του ποδοσφαίρου, την εδαφική ενσωμάτωση με την Κύπρο.

Την περίοδο της επταετίας αποφάσισαν πως ο πρωταθλητής Κύπρου θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος και η αντίστοιχη κυπριακή κατηγορία θα γινόταν τέταρτος όμιλος της ελληνικής Β’ Εθνικής που είδη είχε τρεις ομίλους! Όλο αυτό είχε ως σκοπό την ενοποίηση των δύο διοργανώσεων, κάτι που τελικά δεν έγινε γιατί οι κυπριακές ομάδες δεν αυξήθηκαν λόγω της αδυναμίας να συναγωνιστούν τις ελληνικές! Μάλιστα, ήταν τέτοια η διαφορά δυναμικότητας που οι πρωταθλήτριες Κύπρου που έπαιρναν μέρος στο ελληνικό πρωτάθλημα, πάλευαν για την αποφυγή του υποβιβασμού

Ο κανονισμός ήταν απλός: ο πρωταθλητής Κύπρου έπαιρνε το εισιτήριο για την Α’ Εθνική της επόμενης περιόδου και αν εξασφάλιζε την παραμονή του στο νέο πρωτάθλημα, τότε η επόμενη πρωταθλήτρια ομάδα της Κύπρου δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής. Για παράδειγμα, ο ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1973-74 κατάφερε να παραμείνει στην Α’ Εθνική οπότε είχε δικαίωμα να αγωνιστεί και του χρόνου εκεί παίρνοντας τη θέση της Ομόνοιας που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Κύπρο.

Μένοντας στο κατόρθωμα του ΑΠΟΕΛ να παραμείνει και δεύτερη χρονιά στην Α’ Εθνική εξασφαλίζοντας την παραμονή τη σεζόν 1973-74,

Η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο τον Ιούλιο του ’74 ανέτρεψε την κατάσταση και με ξεκάθαρη τη διάθεση των Ελληνικών ομάδων να μην ταξιδέψουν στην Κύπρο για παιχνίδια, ο ΑΠΟΕΛ έμεινε… χωρίς κατηγορία.

Η συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα έλαβε τέλος και μετά από αυτές τις εξελίξεις ο ΑΠΟΕΛ ζήτησε από την ομοσπονδία της χώρας του να τον συμπεριλάβει στο πρωτάθλημα της Κύπρου.

Η ΚΟΠ, όμως, αρνήθηκε τη συμμετοχή του και τελικά μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε η παρουσία του με ανεπίσημο χαρακτήρα.

Η αρχή της συμμετοχής των κυπριακών συλλόγων στο ελληνικό πρωτάθλημα, έγινε τη σεζόν 1967-68 με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Έπειτα ακολούθησε η ΑΕ Λεμεσού, ξανά ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, η Λάρνακα, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, η Ομόνοια και τέλος ο ΑΠΟΕΛ.

Την πρώτη χρονιά, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας τερμάτισε στη 17η θέση και υποβιβάστηκε, ενώ μία θέση πιο κάτω (18η) τερμάτισε η ΑΕ Λεμεσού την επόμενη σεζόν. Την περίοδο 1969-70 ο Ολυμπιακός Λευκωσίας επιστρέφει

στην Α’ Εθνική, αλλά τερματίζει πάλι 17ος και δεν αποφεύγει τον υποβιβασμό.

Την επόμενη σεζόν ήταν η σειρά της Ε.Π.Α. Λάρνακος (τερμάτισε 18η), ακολούθησε ξανά ο Ολυμπιακός, αλλά υποβιβάστηκε για τρίτη φορά (18ος) και ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος τη σεζόν 1973-74 τερμάτισε στη 13η θέση κερδίζοντας την παραμονή του, αλλά η τουρκική εισβολή του στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί για δεύτερη σερί χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Τότε το σύστημα βαθμολόγησης ήταν 3 βαθμοί νίκη —2 ισοπαλία –1 ήττα.Τη χρονιά 1973-74 καθιερώθηκε για πρώτη φορά το νέο σύστημα της βαθμολογίας 3 βαθμοί στη νίκη –1 βαθμό στην ισοπαλία – 0 βαθμούς στην ήττα.

photo fosonline.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This