Ο James Jakob Williams ήταν ένας άνθρωπος που, δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πολλά για την ζωή του. Δεν μάθαμε γι’ αυτόν στο σχολείο, και δεν μας μίλησαν γι’ αυτόν. Αυτός όμως έμαθε για εμάς, και έκανε πολλά
Ο James Jakob Williams, ήταν Αφροαμερικανός από την Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Έζησε για αρκετά χρόνια σαν σκλάβος στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, κατόρθωσε όμως να δραπετεύσει, επιβιβάστηκε σε κάποιο πλοίο, και εν τέλει η ζωή του τον έφερε να υπηρετεί ως πεζοναύτης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Αλγερίας (1815).
Ο ναύαρχος αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του, του πρότεινε να μεταβεί στην Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου της Αλγερίας «μια και εκεί έχει καταργηθεί η δουλεία».
Ο James Jakob Williams (για να θυμόμαστε πια το όνομά του ολόκληρο), έφθασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1827 και υπηρέτησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1827 δίπλα στον ναύαρχο Thomas Cochrane (οπότε και ο δεύτερος αποχώρησε από την Ελλάδα).
Ο αγώνας της Ελλάδας κατά της δουλείας, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ευνόητους λόγους, για τον James Jakob Williams, που είδε σε αυτήν τον αγώνα του σκλάβου κατά του δυνάστη.
Ο James Jakob Williams έμεινε στην Ελλάδα και συμμετείχε σε μάχες και ναυμαχίες, κινδυνεύοντας πολύ συχνά την ζωή του διεισδύοντας στις τάξεις του τουρκικού στρατού για συλλογή πληροφοριών. Τραυματίστηκε στην Ναύπακτο στο χέρι και στο πόδι, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πόρου.
Είχε κάποια στιγμή αναλάβει τον έλεγχο του ακυβέρνητου πλοίου «Σωτήρ», μάλιστα αναλαμβάνοντας την λαγουδέρα και συγκεντρώνοντας πάνω του τα εχθρικά πυρά. Με την κίνηση αυτή έσωσε αυτό το πλοίο από αιχμαλωσία.
Πέθανε το 1829. Ως φιλέλληνας. Ως άνθρωπος ελεύθερος. Που θα πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε. Μια επιτύμβια στήλη του υπάρχει στο κοιμητήριο του Αγ.Ιωάννη στο Άργος.
Ας μάθουμε όμως το όνομά του, για να υπάρχει τιμητικά και στην μνήμη μας. Όχι μόνο γιατί μας χάρισε το δικό του μερίδιο για την ελευθερία μας. Αλλά γιατί μας έδωσε και ένα μεγάλο μάθημα. Η ελευθερία, χρώμα δεν έχει. Ούτε άλλα χαρακτηριστικά.
Πηγή: Μουσείο Φιλελληνισμού
photo https://www.eefshp.org/