EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

James Jakob Williams: Η ελευθερία δεν έχει χρώμα

29 Mar, 2022
James Jakob Williams

jacob

jacob

Ο James Jakob Williams ήταν ένας άνθρωπος που, δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πολλά για την ζωή του. Δεν μάθαμε γι’ αυτόν στο σχολείο, και δεν μας μίλησαν γι’ αυτόν. Αυτός όμως έμαθε για εμάς, και έκανε πολλά

 

Ο James Jakob Williams, ήταν Αφροαμερικανός από την Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Έζησε για αρκετά χρόνια σαν σκλάβος στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, κατόρθωσε όμως να δραπετεύσει, επιβιβάστηκε σε κάποιο πλοίο, και εν τέλει η ζωή του τον έφερε να υπηρετεί ως πεζοναύτης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Αλγερίας (1815).

Ο ναύαρχος αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του, του πρότεινε να μεταβεί στην Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου της Αλγερίας «μια και εκεί έχει καταργηθεί η δουλεία».

 

Ο James Jakob Williams (για να θυμόμαστε πια το όνομά του ολόκληρο), έφθασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1827 και υπηρέτησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1827 δίπλα στον ναύαρχο Thomas Cochrane (οπότε και ο δεύτερος αποχώρησε από την Ελλάδα).

Ο αγώνας της Ελλάδας κατά της δουλείας, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ευνόητους λόγους, για τον James Jakob Williams, που είδε σε αυτήν τον αγώνα του σκλάβου κατά του δυνάστη.  

 

Ο James Jakob Williams έμεινε στην Ελλάδα και συμμετείχε σε μάχες και ναυμαχίες, κινδυνεύοντας πολύ συχνά την ζωή του διεισδύοντας στις τάξεις του τουρκικού στρατού για συλλογή πληροφοριών. Τραυματίστηκε στην Ναύπακτο στο χέρι και στο πόδι, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πόρου.

Είχε κάποια στιγμή αναλάβει τον έλεγχο του ακυβέρνητου πλοίου «Σωτήρ», μάλιστα αναλαμβάνοντας την λαγουδέρα και συγκεντρώνοντας πάνω του τα εχθρικά πυρά. Με την κίνηση αυτή έσωσε αυτό το πλοίο από αιχμαλωσία.

 

Πέθανε το 1829. Ως φιλέλληνας. Ως άνθρωπος ελεύθερος. Που θα πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε. Μια επιτύμβια στήλη του υπάρχει στο κοιμητήριο του Αγ.Ιωάννη στο Άργος.

Ας μάθουμε όμως το όνομά του, για να υπάρχει τιμητικά και στην μνήμη μας. Όχι μόνο γιατί μας χάρισε το δικό του μερίδιο για την ελευθερία μας. Αλλά γιατί μας έδωσε και ένα μεγάλο μάθημα. Η ελευθερία, χρώμα δεν έχει. Ούτε άλλα χαρακτηριστικά.

 

 

 Πηγή: Μουσείο Φιλελληνισμού

photo https://www.eefshp.org/ 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This