EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Mahsa Amini

Mahsa Amini : Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην ιρανική αστυνομία ηθικής μετά τον θάνατο της

26 Sep, 2022

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε την Πέμπτη κυρώσεις στην αστυνομία ηθικής του Ιράν και σε ηγέτες άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών μετά το θάνατο της Mahsa Amini, που είχε τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία ότι παραβίασε τον κώδικα ενδυμασίας της χώρας φορώντας πολύ χαλαρά τα ισλαμικά καλύμματά της.

Οι κυρώσεις έρχονται αφού τουλάχιστον εννέα διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας από τότε που ξέσπασαν διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο λόγω του θανάτου της 22χρονης Mahsa Amini.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών επέβαλε στους ηγέτες του ιρανικού Υπουργείου Πληροφοριών και Ασφάλειας, των χερσαίων δυνάμεων του στρατού, των δυνάμεων αντίστασης Basij και άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου κυρώσεις, οι οποίες τους απαγορεύουν την πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτοί οι αξιωματούχοι επιβλέπουν οργανώσεις που χρησιμοποιούν συνήθως βία για να καταστείλουν ειρηνικούς διαδηλωτές και μέλη της ιρανικής κοινωνίας των πολιτών, πολιτικούς αντιφρονούντες, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και μέλη της ιρανικής κοινότητας Μπαχάι», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε δελτίο τύπου.

Η αστυνομία ηθικής συνέλαβε την Amini την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν κάλυπτε σωστά τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα, γνωστή ως χιτζάμπ, η οποία είναι υποχρεωτική για τις Ιρανές γυναίκες. Η Amini κατέρρευσε σε αστυνομικό τμήμα και πέθανε τρεις μέρες αργότερα.

Η αστυνομία λέει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή και αρνείται ότι την κακομεταχειρίστηκαν. Η κυβέρνηση δημοσίευσε βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τη στιγμή που κατέρρευσε. Η οικογένειά της λέει ότι δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και ο θάνατός της υπό την κράτηση της αστυνομίας έχει προκαλέσει τολμηρές εκδηλώσεις περιφρόνησης από τους διαδηλωτές, ενόψει ξυλοδαρμών και πιθανής σύλληψης.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την ιρανική κυβέρνηση «να τερματίσει τη βία κατά των γυναικών και τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή της ελεύθερης έκφρασης και του συνέρχεσθαι».

«Η Mahsa Amini ήταν μια θαρραλέα γυναίκα της οποίας ο θάνατος υπό την κράτηση της αστυνομίας ήταν μια ακόμη πράξη βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του λαού του», είπε η Yellen.

Ο θάνατος της Amini ώθησε τους Ιρανούς να βγουν στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων περιοχών της χώρας. Πολλοί Ιρανοί, ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν αρχίσει να βλέπουν τον θάνατό της ως μέρος της σκληρής αστυνόμευσης της διαφωνίας από την Ισλαμική Δημοκρατία και της ολοένα και πιο βίαιης μεταχείρισης νεαρών γυναικών από την αστυνομία ηθικής.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι και άλλη κοπέλα 20ετων, σύμβολο της ειρηνικής εξέγερσης, η κοπέλα με την αλογοουρά, η Χαντίς Νατζαφί, δολοφονήθηκε με έξι σφαίρες στο λαιμό, το πρόσωπο και την καρδιά από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

 


 

Image owner:  https://www.dw.com/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Περιπλάνηση

Περιπλάνηση

Γνώριμα μέρη στα ιερά μας σαν ένα δίχτυ, πλαγιές γερμένες  πλατάνια μόνα μες τις ελιές, όνειρα...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This